stiki očeta in hčerke

Prosim za nasvet,ker ne vem kako naprej.
Moj mož ima hčerko,rojeno v času najinega zakona.Dopolnila je 12 let in zanjo redno plačuje alimente.Do tu vse lepo in prav.Problem je nastal,ko si je ta ljubica našla nekoga in se z njim poročila.Ta njen mož preprečuje vsakršne stike,ki bi jih rad gojil moj mož s to hčerko.Ne sme več poklicati za njo,kaj šele srečati.To že traja 5 polnih let.Njemu je dovolj potrpljenja,ker se mu ne zdi pošteno to početje.
Njen mož je strašansko ljubosumen in napadalen,tako,da mu je grozil z vsem živim.Od sodišča,policije,pretepa.Skratka z njim je potegnila že na samem začetku tudi bivša ljubica mojega moža,čeprav ji z njim ni nič rožnato.

Je zelo posestniški in misli,da ima vse prav samo on in nihče drug.Bil pa je že dvakrat ločen in kot oče ostalim otrokom ni kaj prida.Za enega se sploh ne briga,pa živi v istem kraju kot on.Le zakaj,če je tako v redu in pameten soli pamet nam?

Ali je prav,da on ureja posredno in direktno odnos med očetom (ki je žal še samo na papirju) in hčerko,ki bi si želela srečanja z njim?Ta hčerka ne mara tega tiranskega in alkoholiziranega očima,ki ga more klicati za očeta.
Ta bivša ljubica se je spremenila bolj,kot si je lahko predstavljal v sanjah.Kriva ni nič,ker je bila še zelo mlada.Predpostavljam,da se mu zdaj maščuje,ker se ni ločil in vzel nje.Tako je to sedaj že nekaj let.

Kaj narediti in kako ukrepati,da bi se odnosi popravili na zadovoljivi ravni?
Stiki očeta in hčerke bi obema koristili,jaz in moji otroci pa nimamo nič proti,ker smo morali to sprejeti kot del življenja,sicer ne planiranega.

Hvala za vaše razmišljanje in pomoč pri odgovorih!

Odvisno, za kakšne grožnje gre. Določene grožnje so kaznive in če gre ded preko meje (recimo, grožnja s pretepom je v bistvu grožnja napada na telo, ker bi lahko bilo kaznivo) in bi jaz vključil kakšnega pravnika. Preprečuje stike? Treba je jasno povedati, KAKO se ne sme srečati s svojo hčerjo. Tudi stike staršev z otroci očitno določa zakon, na tem forumu je tudi podforum Ločitev in tam kar mrgoli tem na temo, kako ločenke zafrkavajo svoje bivše na vse mogoče načine.

Ne vem no, jaz nisem pravnik, ampak iz tvoje zgodbice (če le navedbe same niso preveč pristranske), kar mrgoli (domnevnih) nezakonitosti. Grožnja s pretepom – kaznivo dejanje, po mojem mnenju. Če preprečuje stike, gre oče do njih, pozvoni in zahteva, da hčer gre z njim, če je zadeva pravnoformalno urejena(odločba sodišča?). Če je in če ji model fizično prepreči, pokličeš policijo. Ta je dolžna posredovati in verjetno bodo o zadevi napisali zapisnik. Tako pridobivaš dokaze, ki bodo šteli v različnih pravnih postopkih. Če ni, bi v 5ih letih že zdavnaj uredili zadevo, zakaj je še niste?

Grozi sodiščem, policijo? Ja kaj pa misliš, da bo policija naredila??? Prišla in peljala tebe in tvojega moža v zapor, ker je eden kreten rekel, da tako mora biti? Ti moraš policiji povedati KAJ JE DEJANSKO NAROBE! Drugače policija ne bo naredila nič, ker ni dolžna narediti ničesar, če ni nič narobe. Takšni ljudje vsak dan kličejo mojo sodelavko in hočejo imeti denar nazaj na podlagi svojih meril o turističnih storitvah in na podlagi lastne interpetacije zakonov(samo tistih, ki jim v danih okoliščinah ustrezajo) in grozijo s tržno išpekcijo(tudi po 10x v nekajminutnem telefonskem pogovoru), ampak tržni inšpektor nikoli ne pride, veš, pa so nas dejansko prijavili … Ampak dejansko samo grozijo. Tudi t.i. “odškodnino” (pri vsem skupaj gre za odškodnine, ampak ti pokvarjeni ljudje v bistvu vedo vnaprej, da se bodo pritoževali in izsiljevali na podlagi Zakona o varstvu potrošnikov) si določijo sami, napodlagi tega, kar “mislijo, da je pravična odškodnina”.. Temu fenomenu pravim jaz gostilniško pravo oz. gostilniška sodišča. Kekci za pultom, ki nakladajo in mislijo, da poznajo zakone, a gre za (v prispodobi rečeno) za bajke, ki se prenašajo z ustnim izročilom. Moj brat živi sedaj pri eni takšni sodrgi, le, da ti nakladajo doma za mizo, saj si pijačo pridelajo sami. Eden izmed fenomenov je tudi ena moja teta, ki je ne vem kolikokrat grozila komu, da bo poklicala policijo, večkrat jo tudi je, enkrat zaradi mene(samo ona tega ni vedela) in – zgodilo se ni nikoli nič. Nikogar niso kaznovali, zaprli, odpeljali, ničesar zasegli, ker ni nobene protizakonitosti. Odnosov med ljudmi pa policija ne ureja. Policija, sodišča, inšpektorati, tožilstva, carinska uprava RS in druge uradne ustanove z izvršno močjo delajo na podlagi zakonov, ne na podlagi tega, kaj si ljudje mislijo.

To je primer za pravnike, ne za psihiatrinjo.

P.S.: A si prepričana, da z možem (ali pa on sam) ničesar ne skrivata, kar bi lahko prišlo na dan, če bi se vklopila policija, socialna služba in sodišče?

Pozdravljeni,

kadar se ni možno dogovarjati, sodelovati, stike ureja Center za socialno delo, najbolje takrat, ko ni problematične strani. Sicer pa je hči stara 12 let in je dovolj velika, da izrazi svoje mnenje. Le to priložnost mora dobiti.

lp

New Report

Close