Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Duševno zdravje Starostnik z duševnimi motnjami

Starostnik z duševnimi motnjami

Pozdravljeni,

doma imamo problematičnega starostnika katerega stanje se iz leta v leto slabša.
Skrivanje stvari, obtoževanje drugih na krajo, obsedenost z denarjem katera je šla do meje da pride do groženj z policijo, detektivi itd..
Iz dneva v dan se vrtijo zgodbe o tem kdo mu je kaj ukradel in uničil, seje slabo voljo med odnosi do te faze, da je za njegovo ženo že postalo popolnoma nevzdržno.
Ženo je izselil iz skupne spalnice in vanjo kopiči razno razne stvari, da mu ne ukradejo.
Denarja na banki nima, ker mu tudi “banka krade”.
Denarnico nosi pri sebi ves čas in vsakih nekaj minut preverja če je še na svojem mestu.
Grožnje ženi, obtoževanje, ogrožanje lastnega zdravja.
Fizično je še osnovno sposoben, a slabšega zdravja. Izpostavlja se močnemu soncu, odpravlja se peš od doma po več km daleč (bil že najden v nezavesti ob cesti in odpeljan v bolnico), pleza po predmetih tvega nevarnost padca.
Ne posluša nikogar. Tudi ko je “pod nadzorom” ignorira vse.
Poslužuje se uporabe orodij katera zahtevajo dobro fizično pripravljenost in zbranost in tvega hude poškodbe (so tudi že bile).
Izpita nima več, ker ni več sposoben zanj, ampak je potrebno ključe od avtomobila skrivati pred njim, ker drugače bi se sam odpravil na cesto (je že poizkusil).
Odhod v dom ne bo nikoli sprejel, oziroma šel prostovoljno.

Zanima me ali ima kdo izkušnje s takšnimi problematičnimi starostniki, kakšne so opcije za morebitne rešitve?

Pozdravljeni,

Ja, razumem vašo stisko in verjamem, da vam vsem skupaj ni lahko. Očitno ima gospod prisotne znake demence, v taki fazi, ko se ni več sposoben kontrolirati. Zaradi svoje nemoči je jezen. So pa verjetno te osebnostne lastnosti bile prisotne že prej, sedaj pa se stopnjujejo v negativno smer…
Je kakšna oseba v bližini, ki ji gospod zaupa? Naj se poskuša pogovarjat z njim, o tem kako je, ne o tem kaj vse počne napačno.

V primeru, da bi gospod ogrožal svoje življenje in življenje drugih, se ga lahko hospitalizira.
Kako pa sprejema osebnega zdravnika? Ste se poskusili pogovorit z njim in prositi za par obiskov patronažne sestre na domu? Pozanimajte se kako ima vaša občina urejeno glede oskrbe in varstva starostnikov na domu? Ponavadi se na neznano osebo bolje odzivajo, kot na sorodnike..Obstaja tudi denarni dodatek za pomoč in postrežbo, o tem določa osebni zdravnik.

Nekateri domovi za ostarele nudijo tudi dnevno varstvo. Zjutraj osebo pripelješ in jo pop prideš iskat.

Ja, veliko oseb se upira domu za ostarele, zato dnevno varstvo omogoča “mehkejši” prehod. V domovih je kader, ki zna s takimi osebami.

Upam, da najdete primerno rešitev.

Lep pozdrav, Špela

Pozdravljeni,
kar opisujete so tipicni znaki demence. Pojavili so se tudi pri moji stari mami. Tako kot je ze strokovnjak odgovoril, se vedenja, ki so bila skos prisotna (morda jih niti niste opazili ker jih je gospod znal prikriti) potencirajo in postanejo mocno moteca. Moja babi hodi po hisi, ko najde kaj vrednega (tudi ce ni njeno) vzame in skrije. Vcasih pa skrije svoje stvari v nasem stanovanju. Tako smo ze nasli bombone v cunjah itd… Obtozevanje in podobno pa je ze standard…
Sama si nisem morala nikoli predstavljati kako grozna lahko postane skrb za tako osebo. Imam jo neznansko rada, obenem pa je to nekdo ki ga ne poznam vec. Psihiatrinja nam je rekla, da je demenca pri telesno zdravih osebah najhujsa, ker so se fizicno sposobni in tako lahko naredijo “ogromno skode”. Naso babi se nekako obvladamo, poznam pa primere ko je dementna oseba “malala drek na steno v wcju” in podobno… V vsakem primeru je dobro se povezati s kaksnim zdravnikom, ki vam bo pomagal gospoda spremljati, ponudil kaksen nasvet itd. Poklicite na psihiatrijo, povejte kaksno je stanje in vas bodo znali usmeriti naprej. Nam so zelo pomagali ze da smo jo pripeljali na pregled (ne mara zdravnikov in tako je na noben nacin nismo mogli spraviti v ambulanto, a so nam prisli naproti da je pregled bil opravljen in to res tako da babi ni niti posumila!) Priporocam tudi, da se vkljucite v kaksno podporno skupino za demenco npr na facebook kjer boste nasli veliko uporabnih nasvetov in informacij. Vse dobro vam zelim

New Report

Close