stari starši

Z moževimi starši živimi v isti hiši; oni spodaj, mi zgoraj. Se dobro razumemo in vse je lepo in prav. Me pa zelo moti, oz žalosti, ker je moja 2,5 let stara hči raje pri starih strarših kot pri meni. Se zelo veliko ukvarjamo z njo, tako da ji sigurno ni nikoli dolgčas pri naju.Je zelo dobrovoljna in igriva deklica, jasno tudi pokaže, da naju ima z možem zelo rada. Poblem nastane ko stare starše samo zagleda, že noče več k meni. Tudi ko se pri njih pazi( vsak dan je pri njih kake pol ure, do 2 uri), je ne morem več spraviti nadstropje višje brez joka. Na vsak način hoče ostati pri njih. To se dogaja vsaj 2 krat na dan in ne vem kaj naj naredim. Reče mi tudi: mami bejž stran…..Nočem biti ljubosumna, samo zanima me, kaj delam narobe, da me lastni otrok pred starimi starši tako zavrača, ko pa njih ni zraven je vse v redu.

Najbrž ne delaš nič narobe. Pri nas se je dogajalo podobno, ko je bila naša prvorojenka še edinka, me je večkrat “zabolelo”, ker je imela tako rada eno in drugo babi, ker sta se babici “pulili” zanjo, ker smo nekako morali stvari usklajevati, saj smo bili vsi “zaljubljeni” v našo deklico.

V kolikor so stari starši razumni in pošteni do otroka in do vaju z možem/partnerjem, potem je najbrž modro sprejeti otrokov odziv in ga ne ovirati pri izkazovanju čustev do starih staršev, navsezadnje gre verjetno tudi za prehodno obdobje otroka. Našo hči je varovala moja mami v isti hiši le v drugem nadstropju in ko sem prišla iz službe, se je hči vedla do mene napadalno in mi ni pritekla v objem. Toda to se je sčasoma spremenilo, sklepala sem, da na tak način izraža “jezo”, ker me ni bilo ob njej…

V kolikor pa bi stari starši namerno “pritegovali” otrokovo poznornost in naklonjenost z raznimi priboljški in bi otroku ne pojasnjevali, da je pomemben tudi pravilen odnos do staršev (saj veste, da babica ali dedek pritrdita: “mamico moraš pa le ubogati” in ne zamahneta le: “Ah, mami pa res ne bi smela biti taka s tabo.”), potem se je dobro pogovoriti s starimi starši in razčistiti težave.

Iz svoje izkušnje pa lahko povem, da se je s prihodom drugorojenke vse obrnilo. Zdaj nismo več tako “zaljubljeni”, pa živimo res v sožitju, midva sva tudi zelo vesela babičine pomoči, pa drugorojenka je – čeprav jo tudi pazi moja mami – povsem drugačnega značaj, saj mi priteče v objem, takoj ko stopim skozi vrata iz službe domov.

Le pogumno, Špela, tvoja hči dobro ve, da si ti njena mamica, prav dobro pa tudi ve, da je pri starih starših drugače in si v tem obdobju večkrat zaželi njune družbe. Da so stari starši do naših otrok povsem drugačni kot so bili do nas, je menda naravno in za naše otroke celo dobro, tako da radi in lepo se imejte.

Verjetno jo oni crkljajo, vidva pa vzgajata. Starši smo samoumevni, oni so pa čokolada 🙂. Poskusi se veseliti, da se pri njih dobro počuti. Dokler pri vas ni problemov…

A.

Poznam to…pri nas popolnoma isti primer…in meni vcasih kar pokrovko dviguje…ampak kaj čmo, to moram vzet v zakup, dokler si ne sezidamo svoje hiške…pa ponavadi moram mulčka potem še kopat, ko pride nazaj, ker neznosno smrdi, ker gre z atom v štalo, pa čeprav se mi tud pod razno ne da 🙁((

moram rečt, da pri nas tudi živimo en izgoraj, moji straši spodaj. Mojo malo imajo zelo radi, kar me zelo veseli. Je pa moja mama zelo posesivna in ukazovalna in misli, da ima ona vedno prav, ravno zato ne bom prepustila svoje hčere njej v varstvo, ko bo čas za vrtec. Že sedaj me non stop masira zakaj mali nočem dati dude, zakaj ji ne dam čaja (zato ker je polno dojena), ipd. Vesela bi bila, če bi 1x omenila to varianto, potem pa bila tiho in me podpirala v mojih odločitvah, (in to sem ji že večkrat povedala), ona pa ne more iz svoje kože in me najeda z njenimi teorijami in to toliko časa dokler ne bi na koncu naredila po njeno.

Mogoče to ni v redu za mojo malo, ker bi verjetno njena babi res lepo delala z njo, vendar me je strah kaj bi po drugi strani to pomenilo za našo družino.
Moja mama je še vedno prepričana, da bo ona varuška za vnukinjo, ko bom šla jaz čez 9 mesecev v službo, čeprav sem že parkrat namignila, da jo bova dala v službo. Konec koncev

mina – jaz sem imela podobne težave s svojo taščo. Počela je enake stvari, seveda vse z najboljšimi nameni ampak – jaz se z njo ne strinjam. Tudi glede vrtca mi je solila pamet.

No in nekega dne sem imela dost. In sem šla in se z njo o teh stvareh pogovorila. Na miren, iskren način. Zakaj skrbim za otroka tako kot skrbim (moje polno dojenje in njeno hranjenje po flaški) pa vrtec in vse ostalo. Sem ji povedala da jo imam rada in da me njene ponavljajoče kritike tja v en dan bolijo. Da si želim kdaj pa kdaj pohvale – da lepo skrbim za vnučko, da je lepa, zdrava, srečna punčka. Da gre moj otrok v vrtec ker se mi zdi da je to zanjo najbolje, da pa bom vesela, če moj otrok ne bo do zadnjega čakal v vrtcu na mamo, če jo gre lahko babi iskat prej in odmarširata na igrišče.
Skratka, da njena vnučka ne gre nikamor, da je ni treba vzgajati babici ker ima mamico (čeprav je babica opravila krasno delo s svojimi otroci).
Tebi bi moral biti pogovor z mamo lažji, saj se poznata bolj kot s taščo.

Ve se vse pritožujete nad svojimi “tastarimi” v spodnjem nadstropju; medtem ko Špelo le zanima, zakaj ima njena hči raje stare starše. Ni pa nič napisala, d abi jo kaj bolj razvajali ali kaj podobnega… pa tudi kot sem razumela, jo pazijo tam do dve uri dnevno. (BTW: to je tako kratek čas če se počne kaj zanimivega in je normalno, da lahko začne protestirati).

In če izhajam iz tega; tudi moj sin ima obe babici in dedka rad in navadno jaz odpadem kot konf od gat, ko se kdo pojavi na vratih. Pa ga nič posebno ne razvajajo (sploh moja mama ne, pa je nor nanjo), niti meni ne solijo pameti; le da z njim delajo DRUGE stvari…
Pa tudi ta s štalo je popolnoma odklopljena pripomba…pa kaj pol če gre otrok v štalo in smrdi, ja ga umiješ in… kaj? Otrok bo dobil vsaj nek odnos do kmečkega dela, no seveda če mu ga TI ne boš zatrla s svojim neprimernim odnosom (govorjenjem) o štali in starem atu.
Ne vem no, mene ste popolnoma razočarale… in v vednost tudi moje dete gre redno v štalo (pa niti ne k žlahti) in ga ne spravim ven! in ja ga umijem, operem in še kaj…tudi zato, ker sem noseča in imam že tako občutljiv vonj, da mi gre včasih na bruhanje, AMPAK moj otrok mora vse spoznati, ne pa da ga vkalupim v svoje predsodke in strahove!!!

Pa tudi marelica in brisača imata dober point, pustite otrokom, da se bogatijo tudi z različnimi ljudmi!!!!

New Report

Close