Stanjšana sluznica zaradi jemanja KT
Pozdravljeni!
Pred kratkim sem bila pri ginekologu, ker mi je menstruacija kljub rednemu jemanju tabletk zamujala. Rekel mi je, da je to zaradi tega, ker imam stanjšano sluznico in da naj pač nadaljujem z jemanjem tablet, tudi če ne bom imela menstruacije, saj se zna zgoditi da mi bo spet kdaj tako izpostala. Tabletke jemljem že 4 leta.
Sedaj pa me zanima, ali ima stanjšana sluznica lahko kakšnekoli posledice kasneje, ko si bom želela zanositi? Zanima pa me tudi, ali se da s prehrano ali s kakšnimi dodatki sluznico obnoviti, ali je edina rešitev da sluznica ne bo več stanjšana to, da preneham z jemanjem tabletk za par mesecev?
Hvala in lep pozdrav.
Gre za čisto normalen pojav ob uporabi tabletk in je celo zaželen, saj tako nimate močnih in dolgih krvavitev. seveda je možno, da se bo podoben pojav še kdaj zgodil in spet ne bo krvavitve v času pavze. Če redno jemljete tabletke, se ni treba bati škode za zdravje. Tudi kasneje, ko ne boste več jemali tabletk z namenom zanositve, ta pojav ne bo nikakor škodil ali oviral kasnejše zanositve. sluznica se znova normalno zadebeli, ko nehate uporabljati tabletke. takrat pa začnite kar takoj jemati folno kislino.
Pozdravljeni!
Po dolgem jemanju KT (Femoden) mi je ginekologinja ”določila” premor. Zadnjo KT sem vzela letos januarja. Menstruacije sem imela po prenehanju normalne, brez kakršnih koli problemov.
Sredi junija pa sem bila na UV in ginekologinja je ugotovila, da imam stanjšano sluznico materničnega vratu. Prej takšnih problemov nisem imela nikoli. Mislila sem, da se to pojavi zaradi KT. Vendar pa sem jaz to ”dobila” po prenehanju jemanja. Od junija jemljem tudi Primolut (2krat/dan), 15. dan od 1. dne menstruacije.
Ginekologinja mi je omenila, da to stanje ni nič nevarno, omenila pa je, da v Ljubljani izvajajo nekakšno ”lasersko operacijo”. Kako to poteka ter zakaj imam stanjšano sluznico materničnega vratu po prenehanju jemanja KT?
Izvidi brisov so b.p.
Hvala in LP
Stanjšane sluznice na materničnem vratu vam ne znam razložiti, niti je ne znam povezati s prenehanjem uporabe tabletk. Najbrž je ginekologinja omenjala sluznico v maternici? Ta je lahko tanka, če jajčnik ne deluje pravilno. Mislim, da se boste morali za bolj natančna pojasnila obrniti na osebno ginekologinjo.