Stalna vnetja
Pozdravljeni,
meseca avgusta, sem po kopanju v bazenu z umazano vodo dobila hudo vnetje. Hodila sem ginekologu vzeli smo mi kri in me dali vse teste za spolne bolezni (pozitivna sem bila samo na herpes tipa 1, še to ker imam ga imam pogosto na ustih) in na koncu smo ugotovili, da je tako hudo vnetje.
Od takrat ves čas srbečico pri vhodu v nožnico. Včasih imam tudi izcedek takrat dobim recept za antibiotike, ki si jih vstavim v nožnico.
Potem je dan dva vredu in srbečica ponovno pride. In me spremlja dobesedno vsak dan, včasih več včasih manj.
Uporabljam Gynophilus, ki mi sicer pomaga ampak je to velik finančni zalogaj. In rada bi ugotovila, kaj je razlog za to, ker sem čist obupana.
Pazim prehrano, spijem dovolj vode in vse nasvete sem že poskusila kaj piše in nič.
Moja ginekologinja mi samo reče, da ne more več nič (poslala je moj bris za bakterije in je bilo vse ok).
Ne vem, kam se naj obrnem, ker vse skupaj ni več znosno.
Hvala za odgovor,
Vem, da je ta forum namenjen strokovnim nasvetom, bi samo rekla, glede na to, da pravite da vam pomaga Gynophillus, pomeni, da je nekaj z nožnico.Tudi jaz sem imela pekoč občutek, sicer ne tako hudo kot vi, ampak odkar uporabljam intimno milo Afrodita-z probiotiki, nimam več nobenih težav, pa še cenejši je kot Gynophillus.
anita123903, 03.06.2025 ob 11:43
Pozdravljeni,
meseca avgusta, sem po kopanju v bazenu z umazano vodo dobila hudo vnetje. Hodila sem ginekologu vzeli smo mi kri in me dali vse teste za spolne bolezni (pozitivna sem bila samo na herpes tipa 1, še to ker imam ga imam pogosto na ustih) in na koncu smo ugotovili, da je tako hudo vnetje.
Od takrat ves čas srbečico pri vhodu v nožnico. Včasih imam tudi izcedek takrat dobim recept za antibiotike, ki si jih vstavim v nožnico.
Potem je dan dva vredu in srbečica ponovno pride. In me spremlja dobesedno vsak dan, včasih več včasih manj.
Uporabljam Gynophilus, ki mi sicer pomaga ampak je to velik finančni zalogaj. In rada bi ugotovila, kaj je razlog za to, ker sem čist obupana.
Pazim prehrano, spijem dovolj vode in vse nasvete sem že poskusila kaj piše in nič.
Moja ginekologinja mi samo reče, da ne more več nič (poslala je moj bris za bakterije in je bilo vse ok).
Ne vem, kam se naj obrnem, ker vse skupaj ni več znosno.
Hvala za odgovor,
Pogosto je vzrok za ponavljajoča se vnetja nožnice težko najti. Če je bil bris na patogene bakterije negativen, potem zdravljenje z antibiotiki nima smisla.
Poleg mikrobioloških vzrokov je vzrok za srbenje spolovila lahko pomanjkanje estrogenov (zlasti v perimenopavzi in postmenopavzi), včasih pa tudi alergije (npr na kondome, lahko celo na kakšno kozmetiko ali hrano).
srečno, N
Pozdravljeni,
Imam 56 let in sem že 8 let v menopavzi.
Zaradi stalnega draženja in belkaste kože na notranji strani malih ustnic so mi postavili diagnozo Lihen sclerosis ter atrofijo vulve.
Predpisali so mi elocom mazilo in dejali da naj uporabim mastno mazilo, ki je nevtralno,
Prosim vas za nasvet, v kakšni shemi naj nanašam Elocom, da be bom povzročila še dodatne atrofije?
Katere negovalna mazila priporočate in kaj naj uporabim za umivanje, da izmijem ostanke mazil pred novim nanosu?
Lp
Alja846, 12.06.2025 ob 23:14
Pozdravljeni,
Imam 56 let in sem že 8 let v menopavzi.
Zaradi stalnega draženja in belkaste kože na notranji strani malih ustnic so mi postavili diagnozo Lihen sclerosis ter atrofijo vulve.
Predpisali so mi elocom mazilo in dejali da naj uporabim mastno mazilo, ki je nevtralno,
Prosim vas za nasvet, v kakšni shemi naj nanašam Elocom, da be bom povzročila še dodatne atrofije?
Katere negovalna mazila priporočate in kaj naj uporabim za umivanje, da izmijem ostanke mazil pred novim nanosu?
Lp
Vsa mazila se nanesejo na umito in dobro osušeno kožo ali sluznico. Elocom se običajno nanaša 2x dnevno.
Za umivanje je dovolj mlačna voda, za dodatna mazila vprašajte v lekarni, običajno je primerno Bepanthen mazilo, belobaza ali pa mazila za ritke novorojenčkov.
Nekaterim pri atrofijah zelo pomagajo tudi laserske terapije, vendar pa ti postopki niso na račun zavarovalnice in so precej dragi ter jih je treba občasno ponavljati.
lp, N
Alja846, 09.07.2025 ob 00:16
Hvala za vaš odgovor.
Kako dolgo pa lahko nanašam Elocom, da nebi povzročila še dodatne atrofije sluznice?
Glede laserske terapije sem slišala, da naj bi jo izvajali preko napotnice tudi na Ginekološki kliniki v Ljubljani. Veste kaj o tem?
Lp
Zdravljenje je dolgotrajno, več tednov. Vsekakor se zdravite do kontrolnega pregleda. Žal ne vem nič o možnosti laserskega zdravljenja na GK,
Srečno, N