Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija stafilokokna okužba

stafilokokna okužba

Pozdravljeni!

Imam mesec dni starega dojenčka, ki mu je bila 4 dni nazaj postavljena diagnoza stafilokok na koži. Zacelo se je z drobnimi rdečimi pikicami, ki so nad površino kože. Vse skupaj se je najprej začelo na obrazu, nato pa se je začelo širiti v lasišče, prsni koš in zatilje. Sedaj, kljub 3-dnevni uporabi mazila garamicin se vse skupaj seli še na rokice. Sedaj enkrat dnevno otročka umijem z kamilicami in trikrat dnevno namažem z garamicinom.
Zanima me kaj lahko se naredim, da okužbo zaustavimo in da se ne bi širilo še naprej. Zakaj do tega sploh pride in kakšna je nevarnost, da bi se infekcija razvila v sistemsko infekcijo?

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,

na in v človeškem telesu že od rojstva dalje mrgoli bakterij, ki z nami živijo v sožitju. Le nekatere med njimi so pogojno nevarne, saj se bodisi prekomerno razmnožijo ali uspejo preiti obrambne mehanizme.
Med kožnimi bakterijami prevladujejo stafilokoki – čeprav sodijo vsi v isti “razred”, se med seboj zelo razlikujejo.
Tim. kožni stafilokoki (Staph. epidermidis in podobni, strokovno jih imenujemo “koagulaza negativni”, ker ne izločajo določenega encima) niso skoraj nikoli nevarni (izjema so zelo nezreli nedonošenčki s katetri, tudi ljudje z imunskimi pomanjkljivostmi).
Med nevarnejšimi koagulaza pozitivnimi stafilokoki so predvsem določeni sevi “zlatega” stafilokoka (S. aureus), ki ga prenaša (zlasti v nosu) kakšna tretjina ljudi. Če pridejo take klice na kožo dojenčka, še zlasti, če je ta koža ranjena ali ima manjšo obrambo (kar povzroči prekomerna uporaba raznih kopeli in dišečih kremic), lahko bakterija vdre v kožo in v njej povzroči tipične ognojke – rumene, gnojne mehurčke velikosti koruznega zrna z okolnim rdečim kolobarjem (diagnoza je impetigo). V tem primeru lokalno zdravljenje (kot je mazanje z garamicinom, ki ni niti pravi antibiotik za uničevanje stafilokokov) pomaga bore malo, še zlasti, če ni povezano z energičnim odstranjevanjem gnojnih mehurčkov (z alkoholnimi zloženci – gazo). Pomaga torej le “sistemsko” zdravljenje s pravim antibiotikom – torej tistim, ki najbolj učinkovito pobija S. aureus.

Iz vašega opisa težko ocenim, ali gre v primeru vašega dojenčka za stafilodermijo – po opisu celo bolj mislim, da ne in da gre bolj za tim. diseboroični dermatitis, ki je zelo pogost pri dojenčkih v tej starosti. In ki ga ne povzročajo bakterije, zato razna antibiotična mazila zadeve še poslabšajo…

Za začetek malo “pogooglajte” in si oglejte slikovne zadetke za “impetigo” in “atopijski dermatitis”. Če boste še v dvomih, pa bo treba k pediatru, morda celo dermatologu.

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.