Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva SS v 16 tednu in pol

SS v 16 tednu in pol

Pozdravljeni dr. Pušenjak,

lepo vas prosim za vaše mnenje in nekaj vašega cenjenega časa, kljub temu, da je sporočilo dolgo.
Stara sem 42 let in sem pred 2 dnevoma žal že tretjič doživela SS. Ta je bil še toliko hujši, saj se je zgodil v 16 tednu in pol in sem mojo malo punčko splavila v naročje in jo nato dobila v ledvički, da sem se lahko od nje poslovila. Moje bolečine in žalosti se ne da opisati in ta trenutek si ne morem predstavljati, da bo sploh kdaj minila.

Prvič sem splavila pri 38 letih v 8 tednu, drugič pri 40 letih v 6 tednu, otrok nimam. Vse zanositve so bile spontane. Vmes sem imela tudi 2 IVF postopka, brez uspeha. Naj omenim, da mi je bila po več letnih težavah lani diagnosticirana celiakija, ki bi naj tudi lahko bila vzrok za moje predhodne SS.

Tokrat sem že zelo uspešno opravila test nuhalne svetline, ki je bil super in NIFTY test, ki je pokazal LOW RISK.

Prva dva meseca nosečnosti, sem krvavela zaradi hematoma, ki je kasneje izginil. Do konca 3. meseca sem prejemala Dabroston. Ostalo je potekalo v najlepšem redu. Veliko sem počivala, se zdravo prehranjevala itd…Pred 2 tednoma pa sem se zaradi dobrega počutja odločila, da greva s partnerjem na poroko najinih prijateljev. Ta dan sem obula petke in bila nekaj ur na nogah. Sicer pretiranega napora nisem čutila, a kljub temu so se naslednji dan pričele rahle bolečine, ki jih do takrat nisem imela.
Pred tednom in pol, se mi je pojavil še izcedek in malo krvi, za to sem šla takoj na urgenco. Plod je bil vitalen, utripek viden, maternični vrat normalen. Zdravnica je rekla, da krvavitev lahko kljub temu to pomeni grozeči splav.
V ponedeljek sem bila še pri svoji ginekologinji, ki je potrdila, da je vse bp, da pa so bolečine in majhna krvavitev verjetno posledica širjenja maternice. Bolečine so bile še naprej prisotne, ampak vedno ponoči. Te so se stopnjevale, v sredo ponoči so bile nekaj ur skoraj tako intenzivne, kot popadki ob tabletah, ki sem jih prvih dobila ob čiščenju. Potekale so v intervalih, proti jutru izvenele. Ker cel dan ni bilo bolečin, nisem šla k zdravniku. Naslednjo noč, pa enake bolečine v intervalih, ampak še intenzivnejše in rahel, krvav izcedek…. Zato sva s partnerjem odhitela na urgenco- v porodnišnico.
Tam me je pregledala zdravnica, med drugim na zelo grob način vzela bris iz nožnice. Plod je bil vitalen, utripek, viden. Kljub temu so me obdržali v bolnici. Proti jutru so bolečine izzvenele in cel dan ni bilo nič, razen krvavega izcedka, na katerega sem opozorila sestro. Zvečer po 7 uri, pa so se ponovno začeli zelo hudi krči, ki so postajali vse pogostejši. Prav tako sem imela močan pritisk v maternici. Po eni uri intenzivnih bolečin, sem se odvlekla do wc-ja kjer sem naenkrat zagledala in otipala malo glavico in popkovnico. Preden so prišle sestre, sem izločila vse razen posteljice. Od šoka in žalosti nisem upela pogledati, a zdelo se mi je, da je moja punčka še živa. Sestre so odrezale popkovnico in mi v ledvički prinesle najlepše malo bitjece kar sem jih videla :(. Nato je sledilo čiščenje s tabletami, za tem še abrazija.

Spremljam vas že veliko let, vem, da ste na določena vprašanja že 1000x odgovorili, a v moji glavi je toliko vprašanj zakaj in kaj sem naredila narobe. Sicer moram počakati en mesec na rezultate morfoligije, a se mi zdi, da se mi bo do takrat zmešalo od vseh mojih dvomov in vprašajev.

Je lahko vzrok pomanjaknje železa, vrednost hemoglobina sem imela 111? Mogoče pomanjkanje folne? Mogoče hrana v restavraciji, kjer je kjub večim opozorilom bil v hrani gluten? Poroka? Nizka vrednost hormonov? Kakšna okužena zelenjava s toksoplazmo? Grob pregled ginekologinje? Genski testi in nuhalna so bili namreč super. Je bilo kljub temu lahko karkoli narobe s plodom? Mojo maternico? Maternični vrat je namreč bil do zadnjega dneva zaprt. Bi lahko to kakorkoli ustavili? Če je bil plodek živ, bi ga lahko dali v inkubator pri 16.5 tednih? Sam dežurni zdravnik je bil presenečen kako sem se naenkrat tako odprla in splavila…..

Lepo, lepo, lepo vas prosim za vas čas in za vaše mnenje.

Mia

Spoštovani,
samoobtoževanje v zvezi s čimerkoli, kar ste počeli v nosečnosti ali v zvezi s prehrano lahko takoj ustavite, ker vaš splav nima nič s tem. Tudi ne s katerimkoli postopkom med vašo obravnavo. Tudi enkraten dietni prekršek z glutenom, če bi res imeli prikrito intoleranco za gluten, ne bi povzročil splava. Če ste imeli presejalne test za kromosomske napake vključno z NIPT negativne, verjetno kromosomske napake plod ni imel. Razlog za splav zelo verjetno ni na strani ploda. Toksoplazmoza ne povzroči splava, ga pa teoretično lahko kakšna druga virusna bolezen, vendar v tem primeru plod običajno najprej odmre in potem pride do splava, kar pri vas ni bilo. Glede na potek splava bi predlagal, da se naredijo preiskave v smeri antifosfolipidnega sindroma in trombofilije, pa mogoče brise na klamidijo in mikoplazmo ter ureaplazmo, ki bi lahko tudi sprožile splav, kakršen se je zgodil.
Inkubator in teoretična možnost preživetja otroka se začne žal šele pri polnih 23 tednih nosečnosti, ampak pri tako nizki nosečnosti je med preživelimi več kot 50% prizadetih, slepih, motorično onemogočenih ipd.


Najlepše hvala dr. Pušenjak za tako hiter in izčrpen odgovor.
Hvala, da svoj prosti čas žrtvujete za vse nas, ki smo v stiski in, da nam z svojo visoko strokovnostjo nesebično pomagate reševati probleme.

Mi lahko še samo poveste, kje lahko naredim vse te preiskave?
In ali je možno pred naslednjim načrtovanjem nosečnosti priti do vas in kakšnega samoplačniškega posveta in pregleda?

Vse dobro iz srca!

Spoštovani,
bise na polbakterije klamidijo, mikoplazmo in ureaplazmo bi bilo najbolje opraviti na Ginekološki kliniki, ker je za tovrstne brise potrebno imeti ustrezno gojišče, pa tudi transport v ustrezen laboratorij mora biti primerno organiziran in relativno hiter, zato ne bi bilo nenavadno, če takšnega brisa v običajnih perifernih ambulantah ne bi bili sposobni ustrezno odvzeti in poslati na pravo mesto ob pravem času. Za tovrstno obravnavo vas torej lahko tudi z napotnico k nam na kliniko pošlje vaš osebni ginekolog. Presejalna test za APS in trombofilijo lahko opravi teoretično tudi vaš osebni ginekolog. Naročiti mora krvno preiskavo za aCL in anti beta 2GPI. Če sta ta dva test a oba negativna, ni potrebno iskati dalje, če je pozitiven vsaj eden, pa vas lahko pod hitro pošlje k specialistu revmatologu, da naredi še ostale teste. Po redni poti se namreč za revmatologa čaka tudi leto dni, razen, če je razlog nujen, to pa je le, če je eden od teh dveh testov pozitiven in ženska načrtuje nosečnost.


Spoštovani dr. Pušenjak,

še vedno se mi v glavi poraja toliko vprašajev glede na SS, ki sem ga doživela v petek v 16 tednu in pol.

V prejšnjem sporočilu sem vam pozabila omeniti, da mi je pred kakšnim letom in pol, ko sem bila na postopku pri dr. Rešu, omenil, da imam policistične jajčnike. Prebrala sem, da bi tudi to lahko bil razlog za moje SS. Zavedam pa se, da tudi leta. A ker je tokrat bilo s plodom vse v najlepšem redu, se bojim, da je še kaj drugega za tem.

Zanimivo je, da me je v zadnjih nekaj letih pregledalo vsaj 12 ginekologov, pa niti eden ni omenil, da imam PCOS. Samo dr. Reš.

Malo sem brala simptome in edini simptom, ki se ujema z menoj, so bile zelo močne menstruacije in ciste v dojkah. Namreč, sem zelo vitke postave, ovulacije sem imela prisotne, saj sem tudi 3x zanosila brez problemov po naravni poti….vrednosti sladkorja v krvi imam vedno pod 5, krvni tlak še prenizek…Sem pa 2x imela tudi polipe v maternici, katere sem si dala odstraniti.

Moji hormonski izvidi točno pred enim letom so bili:

S-FSH: 9,1
S-LH: 4,5
S-AMH: 0,83S
17-B-estradiol: 0,06

Glede na to, da bom šla na vse zgoraj naštete preiskave, ki ste jih omenili v prejšnjem sporočilu, me zanima, če bi si bilo pametno pregledala še karkoli drugega? Narediti ponovno hormonsko sliko? Se lahko PCOS ugotovi tudi na podlagi krvnih preiskav?

In še eno vprašanje. Bi lahko bilo karkoli drugače, če bi se mi v 12. tednu izvedla konizacija?

Že vnaprej najlepše hvala za odgovor.

Mia

Spoštovani,
razmerje med LH in FSH pri vas ni skladno s profilom pri PCOs. Tudi redni ciklusi niso skladni s tem. Pri PCOs je prav tako tudi AMH precej višji. Skratka, iz objektivnih pokazateljev, ki jih vidim v vašem dopisu, ne gre za PCOs. Konizacije se v nosečnosti ne dela, ker bi to povzročilo splav z izredno visoko verjetnostjo. Ste mogoče mislili cerklažo?


Oprostite dr. Pušenjak,

lepo, lepo prosim, če mi lahko samo še poveste, če bi se moj splav (v primeru popuščanja MV) lahko preprečil s cerklažo in če, kdaj bi se lahko preprečil? Bi bila še kakšna možnost takrat, ko sem prvič zakrvavela in občutila manjše bolečine? V bistu ni bila krvavitev, ampak košček krvave sluzi, za katero sem prebrala, da bi lahko bil sluzasti čep? To je bilo 9 dni pred splavom?

In prosim, ne mi zamerit, da ponovno sprašujem enako…če je bi bil vzrok popuščanje MV, ali sem ga lahko sprožila sama z naporom? Ali bi kljub temu prišlo do tega? Namreč težave so se začele naslednji dan po tem, ko sem bila na poroki in v vročini kar nekaj časa stala na nogah… Do takrat nisem imela težav.

Lep pozdrav in vse dobro.

Mia

Spoštovani,
če je razlog za splav popuščanje MV, potem je treba cerklažo narediti čim prej po 11.,12. tednu nosečnosti (običajno takoj po nuhalni svetlini). Ko se enkrat pojavijo simptomi splava, zlasti krči in/ali krvavitev, je za cerklažo praviloma prepozno. Tudi napor kot vzrok za splav je malo, če ne kar neverjeten, razen, če bi šlo za tako hud napor, da bi bili sami pri tem življenjsko ogroženi(npr. kritična dehidracija z motnjami zavesti, kritična fizična preobremenitev s popuščanjem moči itd.) Mislim torej, da sami k splavu niste prispevali popolnoma nič.


Spoštovani dr. Pušenjak,

danes sem prejela histološki izvid moje punčke 🙁
Kolikor sem razumela, so bili vsi organi prisotni in normalne velikosti.

Mnenje dr. med. spec. patologije je naslednje:

-Nekrotična decidua.
-Začetni akutni nespecifični horioamnionitis.

Naj vam napišem še laboratorijske rezultate 12 ur pred splavom:

K-levkociti-11.13
K-eritrociti- 3.91
K-hemoglobin- 112
K-hematokrit-0,33
MCV-84,1
MCH-28,6
MCHC-340
K-trombociti- 174
CRP-12
U-specifična teža-1.010
U-ph- 6,5
U-nitriti- neg
U-proteini-0
U-glukoza-0
U-metilketoni-0
U-urobilinogen>17
U-bilirubin-0
U-eritrociti-3
U-levkociti-9
U-bakterije- 202
U-eritrociti-0-3
U-levkociti-0
U-bakterije-malo

Bris vagine- glive kvasovke niso porasle

Lepo vas prosim za vaše mnenje, zakaj mislite, da je do splava prišlo.

Lep pozdrav in vse dobro,

Mia

Spoštovani,
v izvidu, ki ga pripenjate ni nič novega, kar bi splav razsvetlilo bolj kot je že bilo. Še vedno ni povsem jasno ali je šlo najprej za popuščanje MV in posledično infekcijo ali je bila prva infekcija. Vendar bi iz vsega skupaj, zlasti iz poteka celotne zadeve upal sklepati, da je bilo prvo popuščanje MV in šele drugo vnetje, ki je nosečnost ugonobilo. Patohistološki izvid zgolj kaže, da razlogi niso bili pri plodu.


Spoštovani dr. Pušenjak,
ponovno se vam oglašam po manj kot letu dni.
Žal ponovno z veliko žalostjo. Stara sem 43 let, že 4. spontano zanosila, a nisem rodila. SS v 8. tednu, v 6. tednu in 16 tednu in po (zaradi infekcije ali popuščanja MV).
Tokrat je zadnji dan M bil 8.4.
Opravila sem že nekaj UZ pregledov, vse je izgledalo BP. Do nekaj dni nazaj, ko sem imela blažje bolečine v trebuhu in rahel rjav izcedek, pristala na urgenci, kjer so posumili na manjši hematom, kopiram zapis zdravnice:” V maternici na zadnji steni vidno področje mešanih odbojev (retroplacentarni hematom i.o.) Cerviks dolg, zaprt.
UZ pregled ploda je bil BP, odmevi ploda, CRL- 40,8 (11 teden 0/7).
Danes me je pa poklical ginekolog in mi sporočil rezultate Nifty-a, ki sem ga opravila v 10. tednu. Kažejo na veliko verjetnost Trisomije 18. Ker sem bila v šoku, ga nisem vprašala kako velika je ta verjetnost.
Zanima me, če je mislite, da je to 100% zanesljivo, glede na to, da sem test opravila tako hitro. Opraviti moram dodatne preiskave, torej Amniosintezo ali pregled horionskih resic. Lepo prosim za nasvet kaj bi bilo bolje, bi pa prišla k vam. Če je le mogoče, bi to opravila čimprej, saj ne bi želela ponovno poznega splava, ki bo ostal moja travma za celo življenje.
Že vnaprej iskrena hvala za odgovor in vse dobro.
Mia

Spoštovani,
žal me ni do 29.7., zato boste bodisi na BHR morali k nekomu drugemu ali pa bo treba počakati na AC konec julija, prve dni avgusta, ko se vrnem z dopusta. Verjetnost za trisomijo 18. kromosoma je v originalnem izvidu zagotovo zapisana, ampak redko zgrešijo (verjetnost pravilne napovedi je okrog 99%). Vseeno obstaja možnost tudi za to, zato zgolj na podlagi NIPT nikoli ne ukrepamo. Sicer pa trisomija 18. kromosoma res huda napaka in preko 80% takšnih plodovo odmre tekom nosečnosti, tisti, ki se rodijo živi pa umrejo v 99% primerih v prvem letu življenja.


Spoštovani dr. Pušenjak!

Na podlagi NIFTY testa, ki je pokazal 1:20 možnosti T18, sem se odločila za BHR, izvidi so to potrdili. Sicer sem že dogovorjena za medikamentno čiščenje DT, a bi želela biti 100% prepričana. Na spletu marsikje piše, da je v tem primeru priporočljiva amniosinteza, saj je to edina preiskava, ki da 100% rezultat, saj so v tem primeru izvidi od ploda, pri BHR pa posteljice, ki ne da zmeraj 100% rezultatov.
Kaj menite vi? Sem lahko prepričana?

Vse dobro.

Mia

Spoštovani,
v svoji karieri sem do zdaj srečal(pa še to posredno) le en primer, pri katerem je dejansko bila popolnoma trisomična (T18) le posteljica, plod pa ne, ampak tudi tak plod ima zelo slabe možnosti, da pride zdrav do termina, kajti takšna posteljica se zelo pospešeno stara in moramo pričakovati hud zastoj v rasti že zelo zgodaj, tudi če bi se zgodil čudež in bi ta plod dejansko ne imel T18. Ampak še velika NS govori v prid domnevi, da ima T18 tudi plod. Dejansko 100% ne le 99,99% zanesljiva pa bi bila AC.


New Report

Close