Pozdrav

Z ženo sva se našla v hudi krizi srednjih let. Žena ima 48 let,jaz pa 47. Imava dva otroka,oba že skoraj odrasla. Poročila sva se dokaj zgodaj,zaradi nemogočih razmer pri meni doma, bil sem še študent,ona pa je bila že v službi, imela sva pa tudi možnost stanovanja pri njenih starših. Nekaj let sva bila še brez otrok, bilo je res vse idealno. Kmalu po rojstvu prvega otroka sem odšel na enoletno služenje vojaškega roka. Kmalu po mojem odhodu je imela žena hudo prometno nesrečo, kar je zaznamovalo vse najino nadaljno življenje. Žena je ob nesreči doživela velik šok,tako,da ji je odmrla ščitnica ,sedaj jemlje že vseskozi ščitnične hormone. Bila je tudi sedem let na berglah. Tako sem po vrnitvi iz vojske dokončeval študij, rihtal v veliki meri hči in začel z gradnjo hiše. Žena se je zelo zaprla vase in ves njen svet se je vrtel okoli njenega zdravja. Po sedmih letih je bila izgotovljena hiša, po nasvetu njenega ortopeda sva si zaželela še enga otroka. Vmes med njeno nosečnostjo je doživela še operacijo žolča. Oba otroka je rodila s carskim rezom. Tako sem se zarad vse situacije večinoma okvarjal z družino. Tudi sin je bil kmalu po rojstvu v zelo hudih zdravstvenih težavah par mescev,vendar se je pozdravil. Zaradi vsega tega sem se odpovedal svoji karieri. Ko se je situacija malo polegla in je žena dokaj ozdravela, ji kar naenkrat ni blo več do redne zaposlitve. Iz garaže sva naredila trgovino z ženskimi oblekami,začela je tudi veliko šivati po naročilu. Bil sem vesel,da si je našla primerno delo. Jaz sem še naprej ukvarjal z otrokoma, ona je imela zaposlitev večinoma popoldan,pa tudi v soboto,tako,da ni bilo veliko frej vikendov. Otroka sta počasi odraščala, mene nista več dosti rabila in mi je postalo dolgočasno. Žena vseskozi ni imela dosti časa za družino in tudi nas ni pogrešala.

Pred 5. leti sem doživel mal hujšo bolezen in sem se spremenil. Začel sem razmišljati o zabavah,plesih itd. Žena me je že prej vedno hecala,da ne znam plesat,vseeno,če ni blo veliko možnosti za zabave. Prijavil sem naju na plesni tečaj,kar je v začetku zgledalo v redu. Med tem časom sem tudi začel spoznavati druge ljudi,seveda med temi je bilo veliko žensk,kar je žena zvedela in me začela ljubosumno napadati. Moram povedati,da njena firma finančno ni nikoli dobro zaživela in moram vseskozi jo podpirati, delal sem tudi občasno popoldan,da sem finančno vse zmogel. Začela sva sama tudi hodit po plesih,večinoma po diskotekah,ker sva oba zelo uživala med mladimi. Ven sva hodila skoraj vsak teden. Letos spomladi pa sva oba začutila,da nama ni več do teh zabav in sva skoraj prenehala. Ženi v firmi je šlo zmeraj slabše in je začela iskati novo zaposlitev, vendar jo zaradi starosti in neprimerne izobrazbe ni dobila. Začela je z bolečinami in ,da ima take težave zdaj,da bi se probala vsaj za 4. ure upokojiti. Med obiskovanjem zdravnikov se je začela kazati neka čudna preganjavica, da jo vsi zasledujejo. Dobila je 14 dni v toplicah. Po treh dneh se je vrnila domov popolnoma zmedena. Hitro mi je priznala, da je imela hude preganjavice,na koncu pa tudi, da je iskala moško družbo na zelo direkten in čuden način (kar naročila kelnarju,da hoče moško spremstvo itd. ). Odpeljal sem jo nujno do psihiatra, kjer je dobila tablete. Vendar ima še vedno hude preganjavice, vsak dan me mori z raznimi idejami,kaj bi počela,pa zakaj to ne bi počela itd. Moram še povedat ,da spolni odnos je še vedno zelo v redu, mogoče me moti samo to,da si stalno želi mojo prisotnost,moje nežnosti. Stalno me kontrolira, postavila mi je urnik,kaj lahko delam in kdaj. Povem še lahko,da sem imel nekaj napačnih stikov z drugimi ženskami v zadnjih letih, za kar pa žena ne ve. Zdaj je na bolniški zarad teh svojih težav in govori,da bo delala kar ji paše in kadar ji bo pasal,redne zaposlitve ne more več opravljati. Letos pravi,da tudi ne more iti na dopust in naj grem kar sam,če si to želim. Po drugi strani, pa je vedno prepir v hiši, če grem zvečer ven s kolegi, letos sem šel zaradi tega samo enkrat,pa mi je še zdaj žal. Tudi prejšnja leta sem šel samo parkrat zvečer ven brez nje. Otroka sta popolnoma na moji strani in se njej kar izzogibata. Zdaj mi vedno pravi,da naj že grem sam kdaj ven, vendar ni to iskreno. Moram še povedat,da vsa leta žena ni hodila sama s kolegicami ven. Vedno samo z mano. Nekaj let sem ji razlagal,da to ni normalno. Šele lani je šla prvič sama ven s kolegico,potem pa še na eno novoletno zabavo in je bila vsa vesela. Zadnjič pa je kar nenapovedano se ponoči zapeljala do madžarske meje iz Ljubljane (kjer sva doma). Slučajno sem jo ujel,ker sem se zbudil in je ni bilo doma ,pa sem jo poklical po telefonu in je vsa vesela mi priznala,da se vozi po Prekmurju. Tako,da ne vem,kaj vse to pomeni, ali res hoče,da se ločim ali pa mi hoče se za nekaj maščevati, pa ne vem za kaj ?

LP

Spoštovani Miha,
spremembe. ki jih opažate pri ženi , imajo lahko svoj vzrok v nepravilnem delovanju ščitnice, ali drugem hormoskem disbalansu ( začetek mene),Vsekakor morate zadnji navedeni podatek zaupati ženinemu psihiatru, najbolje, da ga obiščeta kar skupaj, saj je v začetku možno takšne nevšečnosti razmeroma lahko odpraviti, bolj ko odlašate, trdovratnejše postajajo.Sami težavi ne boste kos.

Najlepša hvala za odgovor. Na to možnost sem tudi sam že pomislil. Moram pa še dopolnit najino težavo. Že ko je bila v toplicah sem opazil,da ima žena hude težave in sem po zvezah dobil eno psihiatrinjo. Vendar je bil rok do prvega srečanja predolg,ker je bla žena res zelo zmedena,sva šla na polikliniko k psihiatru oba skupaj. Tam je dobila žena tablete in naročilo k psihologu. Ker mi ta način ni bil čisto zadovoljiv,sva šla še k drugemu psihiatru,tam sva bila dvakrat skupaj,pa naju je odslovil ko je zvedel,da je šla žena na psihološke teste na polikniliko potem. Zdaj čakava na rezultate testov, psihiater pri katerem sva bla prvo urgentno je na dopustu in sva ostala sama s temi problemi. Pregled ščitnice je pokazal normalno stanje. Zdaj sem nekje sam s tem problemom in ga sproti rešujem kakor ga znam, žena pa jemlje skoz tablete in čakava kaj bo. Žena dobiva vseskozi razne ideje in me mori z njimi,jaz se ji pa počasi zmerom bolj odmikam. Zdaj je na bolniški, od komisije je dobila bolniško do septembra,tačas se ne sme odmaknit od domačega kraja in zarad tega ne greva na dopust. Žena mi je rekla,da naj grem kar sam in naj se imam lepo,pa vem,da to ni iskreno,samo čaka,da naredim napačen korak. Postajam že nekam utrujen od vsega tega, sploh ker sem mladost preživel ob shizofreniku. Včasih že pomislim,da najbolj,da se odselim.

LP

Spoštovani MihaX,
predvsem v psihiatriji velja pravilo, da istočasno obiskovanje dveh psihiatrov ni sioselno, saj se potrebno zaupanje vzpostavi v ustrezni kvaliteti le do enega.Če se odločite za drugega, je treba terapevtski pakt prekiniti in ga definirati pri drugem.Diagnostika je včasih dolgotrajna, a zelo pomembna, zato naj se van ne mudi.Pacienti,z bolniškim staležem, ki ga je priporočil psihiater se smejo gibati iz kraja v kraj, včasih spremembo okolja celo izrecno priporočamo.

New Report

Close