Srčni utrip
Danes sem si z uro izmeril srčni utrip ko se šel po stopnicah in sem ga imel 120 med tem ko ga je imel moj kolega 90. Res je da imam tezave z anksioznostjo in sem bil pod stresom in nisem ravno sportnik, imam tudi zgodovino miokarditisa vsi izvid bp, razen vidna manjsa brazgotina ki ne voliva na funkcijo srca, je ta srcni utrip nekaj kar bi me moralo skrbeti in ce ne kako naj zmanjsam ta utrip. Hvala za vnaprej
Pozdravljemi,
Partner star 44let je naredil ergometrijo in so mu rekli da ima zvisan tlak ,je pa zgornji bil 240 .
Puls,zmogljivost je vredu.Ni imel tezav pri ergometriji.
Na preiskavo je isel ker se redno ukvarja sportom
Zdravnica mu je naredila tudi ultrazvok srca ki je bil vredu.A bi to bilo kaj za skrb ,kaj bi moral se narediti.
Ima malo zvisan holesterol.
Pred pregledom je bil zelo zaskrbljen in mu je pritisk bil 150/90,doma mu je pritisk ok,135/85 vcasih 145/85.U zadnje case je prevec stresa v podjetju,v druzini
Pozdravljeni
Psihična napetost npr. ob obisku zdravnika, že sama po sebi povzroči dvig krvnega pritiska. Vaš mož ima krvni pritisk v zgornjem še normalnem ali rahlo zvišanem območju. Redna telesna aktivnost in zdravo prehranjevanje bo prispevalo k temu, da se pritisk še zniža. Zaenkrat ni neke večje nevarnosti za zdravje vašega moža.
LP
Pozdravljeni, sredi decembra sem začel zaznavati motnje srčnega ritma, zato sem imel nekaj časa nameščen senzor Polar H10; povzetki nekaj “najslabših” posnetkov so na spodnjem linku. Čuti se kot dokaj močan utrip nekje v sredi pljuč, nato grozljivo dolga pavza (čeprav najbrž ne traja niti 2 sekundi), nato normalno bitje naprej. Skrbi me pogostost tega pojava, ki se je pojavljal že prej, a mogoče 2-3-krat dnevno, ne pa kot zdaj, to je na vsakih nekaj sekund. Prosil sem za napotnico za kardiološki, dobil datum julij 2025. Pojav hitrega utripa 200/min v trajanju 30 minut januarja 2023: EKG v zdr.domu ga ni zaznal ker je upadel tik preden se je meritev začela; vseeno sem bil napoten v bolnišnico kjer so izmerili troponin 90, nekaj ur kasneje 100, drugo jutro pa 25 in odpust domov z receptom za Byol 2,5 ki sem ga jemal polovičko od pondeljka do petka, ob sobotah-nedeljah nič. Ponovno utrip 200/min marca 2023, ponovno sem bil malo prepozen za EKG, povedano mi je bilo da moram Byol 2,5 jemati vsak dan celo tableto in tega se držim od marca 2023, ponovnih epizod 200/min od takrat naprej ni bilo, mi je pa od takrat naprej težko hoditi po strmejših stopnicah (čutim napetost v vratu in pljučih, ne morem pa reči da me duši), še posebej če kaj težkega nesem, za kar krivim Byol 2,5 ker neselektivno zavira srčni utrip (ne samo škodljivo visokega, ampak tudi takrat ko bi ga rabil nekaj več). Javno zdravstvo oceni da obisk pri kardiologu ni potreben dokler se 200/min ne ujame na EKG. Dva samoplačniška kardiološka pri dveh različnih kardiologih avgusta 2023; prvi, v glavnem samo UZ in pogovor: palpitacije, blaga mitralna insuficienca, hiperlipoproteinemija; drugi: UZ , bicikel, Holter: nadpovprečna aerobna zmogljivost, stanje po paroksizmih SVT, minimalna (nepomembna) mitralna regurgitacija, odsotnost subklinične ateromatoze, 24-h EKG: popolna odsotnost vseh oblik motenj ritma, analiza variabilnosti srčne frekvence v celoti izključi disavtonomijo, ni znakov za avtonomno tahikardijo, posebnih navodil ni. Trenutno stanje: poskušam ugotoviti kaj sproži motnje ritma in kaj jih umiri. Iz celodnevne nošnje senzorja opažam da zadeva divja predvsem v zgodnjih jutranjih urah, potem pa je prisotna čez cel dan, a v manjšem obsegu, in vedno v gibanju. V mirovanju (sedenje, ležanje) nikoli. Nek popoldan sem vzel koencim Q10 in omega 3, zvečer magnezijev glicinat, ponoči aspirin; drug dan: dobro počutje, nobene zaznane motnje ritma. Ponovim “terapijo”: motnje ritma se spet vrnejo, torej kombinacija prej opisanih “zdravil”, vsaj na zelo kratek rok, ni bila uspešna. Kakšno bi bilo vaše mnenje? Bi predlagali kakšna zdravila – prehranska dopolnila? Bolje naročiti se na samoplačniški kardiološki (5 tednov), kot pa čakati 7 mesecev? https://drive.google.com/drive/folders/1CkeAGu6sUBZi0j6c3WY9eH7Atw6AP_Ra?usp=sharing