Srce ploda

Spoštovani gospod dr. Pušenjak!

Trenutno sem v 30. tednu nosečnosti (30t4d). Pri pregledu morfologije ploda (20t1d) je osebni ginekolog izdal napotnico za specialistični pregled plodovega srca, saj so bile opaziti nepravilnosti na srčnih zaklopkah (regurgitacija obeh AV zaklopk). Napotena sem bila k specialistu, dr. Samo Veselu na Pediatrično kliniko. Pri pregledu srca je tudi sam opazil nepravilnosti, in odkrito priznal, da se s takimi stvarmi pri nosečnici in njenem plodu še ni srečal. Izdal je napotnico za nadaljni pregled pri vas, dr. Pušenjaku in dr. Nataši Tul Mandič, v porodnišnici v Ljubljani. Tam sem bila 10. marca, a me je pregledala le dr. Tul Mandičeva, vas ni bilo, na žalost. Računala sem ravno na vaše izkušnje. No, ne glede na vse, dr. Tul Mandičeva je takrat pri pregledu v izvid zapisala, da gre za hemodinamsko nepomembne nepravilnosti in da resnejših okvar ni opaziti. Kar me je seveda zelo razveselilo in pomirilo.
Pri njej sem na kontrolo ponovno naročena ta ponedeljek, 14.4., ob 11.30 (Porodnišnica), pri dr. Samu Veselu pa imam kontrolo v sredo, 16. aprila, ob 13.15 (Pediatrična). Vesela bi bila, če bi imeli kakršno koli možnost, da bi bili na katerem izmed pregledov zraven. Tako je bilo namreč mišljeno že za prvič.
Verjemite mi, da si želim ob sebi najboljšega strokovnjaka, in to ste zagotovo vi. Precejšnja teža se mi bo odvalila od srca, če bom iz vaših ust slišala, da je z otrokom vse v redu in da bo tudi naprej vse v redu.
Hvala vam že vnaprej.
Katja

Spoštovani,

žal me ob nobenem od navedenih datumov ni v službi, lahko pa vas obenem pomirim, da ste v najboljših rokah in da jaz zagotovo nisem najboljši strokovnjak za tovrstne odklone. Prav omenjena kolegica je sicer že pred cca. 15 leti več kot 2 leti delala na znani londonski Fetal Medicine Foundation pri guruju sodobne UZ diagnostike Kyprosu Nicolaidesu, zato se v njen pristop lahko popolnoma zanesete. Vseeno smo perinatologi za srce ploda “le” dober sekundarni nivo, medtem ko kolega na pediatrični kliniki zaseda terciarni nivo znanja in izkušenj s področja plodovega srca. Zaradi omenjenega odklona v tesnjenju srčnih zaklopk pred rojstvom itak ni kaj storiti, po rojstvu pa se bo otroka zanesljivo še preverjalo in spremljalo.


Spoštovani gospod Pušenjak!

Včeraj sem bila na zadnjem kontrolnem pregledu ultrazvoka plodovega srca pri dr. Samo Veselu (36. teden nosečnosti). Izvid zapisuje naslednje:
Srce je v celoti nekoliko povečano, viden prolaps obeh AV zaklopk z zmerno trikuspidno ter blago do zmerno mitralno regurgitacijo. Regurgitacija je centralna.
Vidna je tudi blaga regurgitacija aortne in pulmonalne zaklopke. Bulbus aorte je nekoliko, ne pa bistveno, širši. Krčljivost obeh prekatov je dobra. Tok krvi preko obeh velikih arterij antegraden, nepospešen. Spremembe na srcu so zelo suspektne za enega od sindromov vezivnega slabiča.

Zanima me vaše mnenje o vsem tem. Med možnimi diagnozami se omenja Marfanov sindrom. Je resnično lahko le to?

Bi bilo v tem primeru, da otroka čim manj obremenjujem med porodom, se bolje dogovoriti za carski rez, ali menite, da lahko rodim po naravni poti.

Po nasvetu specialista dr. Vesela, sem se odločila, da rodim v Ljubljani.

Hvala za vse vaše informacije.
LP
Katja

Spoštovani,

popustljive tako rekoč vse srčne zaklopke pač nakazujejo na slabost vezivnega tkiva pri otroku, med kandidati takšnega stanja pa je tudi marfanov sindrom. Obstaja veliko takšnih sindromov, zato je pred rojstvom otroka nesmiselno o tem razpravljati, bo pa otrok verjetno kandidat za obravnavo pri internistu kardiologu od rojstva dalje. Način poroda ni odločilen za kasnejši razvoj stanja srca, zaklopk in velikih elastičnih žil, aorte in pljučnih arterij, zato lahko rodite povsem naravno, če se seveda med porodom ne pokaže kakšen porodniški razlog za CR.


Spoštovani g. Pušenjak.

Jutri bo tri mesece, kar sem v ljubljanski porodnišnici rodila deklico. Do samega poroda komplikacij ni bilo, opažal se je le nereaktivni ctg, za kar so se odločili, da po nekaj dneh opazovanja, sprožijo porod.
Rodila sem brez kakršnih koli posebnosti, brez poškodb nožnice. Deklico so po prerezu popkovine začeli oživljati, po eni uri in dvajsetih minutah so sporočili čas smrti.
Prepričana sem, da so vas o primeru obvestili. Deklica je namreč vidno kazala znake Marfanovega sindroma. Tako očitnih znakov in tako hudega primera dr. Vesel v svoji karieri še ni imel. Po rojstvu in hkrati smrti so ji vzeli kri in se trenutno še vedno delajo raziskave, ki bi sum na MS potrdile.
Po porodu sem doživela hud šok, kaj takega si res nisem predstavljala. Je pa deklica dobro poskrbela zame.Kot sem že povedala, nisem bila raztrgana, zato niti nič šivana, krvavitev je bila po porodu normalna, menstruacijo sem dobila po treh tednih, naslednjo pa nekje po enem mesecu. Lahko rečem, da je vse potekalo bp. Prsi sem si hladila z obkladki, tako da je mleko prenehalo v enem tednu. Vročine nisem imela, nikoli nisem vzela nobene protibolečinske tablete.
Na rezultate genetske preiskave morava počakati še vsaj en mesec, saj je ga. Writzl povedala, da je čakalna doba od 3-6 mesecev.
Kakšne so po vašem mnenju možnosti za naprej? Dejstvo je, da si svoje družine neizmerno želim.
Hvala vam za podane besede.
Lp
Katja

Spoštovani,

mislim, da bo odločilno besedo pri načrtih in možnostih za naprej imela genetika, najprej pri otroku, potem pa morda še pri vaju s partnerjem, saj gre v primeru Marfanovega sindroma ali njegove različice lahko za različne genetske poti nastanka in dedovanja, ki jih je treba najprej pojasniti. Če gre za podedovano napako, je treba ugotoviti, kako se deduje, kdo od vaju ali če imata oba okvaro genov, ki skupaj povzročata takšen sindrom, potem pa se sestavi sliko in ugotovi, kolikšna je verjetnost za ponovitev pri naslednjem vajinem otroku.


Pozdravljeni, danes sem imela drugo morfologijo ploda v ukc mb, na katero me je napotila moja ginekologinja, ki je opazila luknjo na srcu ploda pri prvi morfologiji. Tudi na drugi morfologiji so potrdili, da ima plod na srcu luknjico (žal ne vem točno za kaj gre oziroma za pravilen izraz), vendar pa naj ne bi bilo verjetno nič takega in naj bi se ta luknjica zacelila po rojstvu otroka sama od sebe. Kljub temu se je ginekologinja na drugi morfoligiji ploda odločila, da me naroči za ponoven uz na katerem bo srce ploda pogledal še njen sodelavec. Danes sem noseča 22 tednov in 6 dni, tretji uz na katerem bi naj tretji ginekolog pogledal srce ploda, bom noseča 26 tednov in 1 dan. Zanima me, če je to še vedno ustrezen čas za pregled srca ploda, ali bi bilo mogoče pametno, da se prej naročim na uz srca ploda samoplačniško? Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,

omenili ste “luknjico” v srcu, kar je praviloma sinonim za nepopolno pregrado bodisi na ravni srčnih preddvorov (ASD – atrijski septum defekt ali VSD , ventrikularni septum defekt) in nobena od teh nepravilnosti takoj po rojstvu otroka ne potrebuje nobenega ukrepanja. Za diagnostiko in načrtovanje nadzora ter morebitnega ukrepanja je torej dovolj časa tudi po rojstvu otroka. Seveda ni prepovedano še dodatno preverjanje pri 26 tednih, pa tudi kasneje, ampak v osnovi gre bolj za  radovednost kot nujno potrebo.
Sicer pa imamo trenutno v SLO hudo pomanjkanje specialistov za UZ plodovega srca, kajti edini do zdaj res kompetentni ta hip je zbolel in ga vsaj nekaj mesecev ne bo. Obstaja še kolega, ki je do zdaj delal v Novem Mestu, ki tudi obvlada UZ diagnostiko srca pri otrocih in pri plodu, ampak ne vem točno, kako je z njim. Je dosegljiv ali ne, kdaj, kje in če slučajno ni na dopustu. Sicer pa, kot rečeno, če ni res ni drugega kot nepopolnoma zaprta pregrada med levo in desno polovico srca in so velike srčne arterije in vene ter zaklopke v redu, potem ničesar ne zamujate in bo tudi po rojstvu otroka dovolj časa za vse potrebno.


New Report

Close