Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Intimna nega in zdravljenje vaginalnih okužb srbenje v predelu sramnih ustnic

srbenje v predelu sramnih ustnic

Pozdravljeni!

Pred nekaj časa sem že pisala v ta forum zaradi problemov s srbenjem sramnih ustnic.
Pred priblizno dvema mesecema sem občutila bolečino v notranjosti sramnih ustnic, tudi rahlo srbenje. Odšla sem h ginekologu, vendar ni opravil pregleda, ker še nisem imela spolnih odnosov in mi je predpisal antibiotično kremo v 7 dozah za 7 dni (z aplikatorjem za vnašanje v vagino) in kapsule diflukan za preprečevanje glivične okužbe.

Vzela sem 4 odmerke kreme, vendar sem potem dobila menstruacijo in ker je na navodilu pisalo, da naj kreme med menstruacijo ne uporabljam, sem prenehala z uporabo. Med menstruacijo in po njej je bilo vse OK, zato nisem ponovno nadaljevala z jemanjem kreme, sem pa vzela vse tri kapsule diflucana (vsak teden eno, skupaj 3 v treh tednih).

Po nekaj tednih sem spet občutila občasno srbenje, ne zares v predelu vagine ampak v sprednjem in stranskem delu velikih sramnih ustnic (nad klitorisom in okoli). To območje je tudi na pogled rožnato-rdečkasto z majhnimi belimi pikicami, vendar ne vem, ali je to normalno, ker pred tem nisem tako podrobno opazovala notranjosti mojih sramnih ustnic.

Po nekaj časa sem se po nasvetu mame odločila, da probam nanesti canesten, ki sem ga mazala 2x dnevno 14 dni po celotnem spolovilu (kot je pisalo na navodilu). Zdelo se mi je, da je stanje veliko boljše, saj me sploh več ni srbelo.

Sedaj sem prenehala z nanašanjem canestena in me ponovno srbi. Stanje je še hujše, ker imam menstruacijo in se mi zdi, da me vložek še dodatno iritira. Ne vem, kaj je narobe.

Razmišljala sem, ali je mogoče, da gre za problem suhe kože in dlačic. Imam zelo suho kožo po celem telesu, ki pogosto srbi, poleg tega si brijem spolovilo, in ko dlačice začnejo poganjati, me pogosto srbi tudi na gričku in v noranjem delu kolčnega sklepa (v “bikini liniji”, kjer tudi rastejo dlake). Ko namažem spolovilo z mlekom za telo ali kremo, je občutek boljši in srbenje preneha, ampak ne vem, ali je to pametno, da ne spremenim pH nožnice. Morda je canesten pomagal samo zato, ker gre za kremo in je pomiril mojo razdraženo kožo in zmanjšal drgnjenje z dlačicami?

Kaj bi mi svetovali? Zelo me je strah iti h ginekologu, saj je prejšnjič rekel, da če problem ne bo prenehal, bo moral opraviti pregled, tega pa si ne želim, saj me je strah da bo bolelo, in da bo moral pretrgati mojo deviško kožico, da bi lahko vzel bris in kaj podobnega. Prosim, svetujte mi, ali je pregled nujen.

Lep pozdrav in hvala za odgovor!

Spoštovani,

srbenje in pikice na mestih, kjer je koža porasla z dlakami, je pogosta spremljajoča težava ob britju. Gre za folikulitis, vnetje dlačnih mešičkov. Zato za začetek svetujem, da si dlake bodisi pustite izrasti bodisi si jih brijete redno, vsak dan. Urejene ženske pogosto težave kakršnega koli vzroka nehote poslabšujejo s pretiranim umivanjem in pogostim miljenjem. Če je koža po telesu suha, si na (tem) forumu poiščite navodila za nego suhe kože in se jih držite. Če je pomagala krema Canesten, je res možno, da gre za tako olajšanje, ki bi ga prinesla katera koli krema. Lahko poskusite s kremo Alkagin ali Bepanthen. Če z domačimi ukrepi ne bo šlo, se pokažite osebnemu zdravniku, ki bo presodil, ali je potrebna pomoč ginekologa.

Lep podzrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Mala Miška popolnoma te razumem meni se zdaj to dogaja že tri leta. Bila pri ginekologu, ki mi je predpisal kremo Elocom in rekel, da so te težave pogoste in da se rade ponavljajo. Krema mi je res pomagala, da me je nehalo srbeti. Vendar so se težave po dveh do treh tednih zopet pojavile. Po enem letu sem imela tega srbenja vrh glave tako, da sem se odpravila splošni zdravnici, ki mi je omenila da kreme ne smem uporabljati preveč oz predolgo, ker je delana na osnovi kortikosteroidov, ki lahko dodatno poslabšajo stanje kože. Odločili sva se za obisk pri dermatologinji, h kateri sem hodila več kot pol leta, predpisovala mi je mazila od A do Ž stanje pa je bilo enako. Spemenili sva vse od pralnega praška do mehčalca in ne vem kaj še. Pri zadnjem obisku sem dobila občutek, da me ima vrh glave in mi je rekla, da je 100 %, da so težave psihološkega izvora in, da mi bo predpisala pomirjevala, kar sem odklonila.
No sedaj je od začetka teh težav do sedaj 3 leta in sem se nekako sprijaznila s tem. Tako kot ti sem opazila, da se težave povečajo ob menstruaciji oz ob uporabi vložkov. Kupila sem si bio natur vložke in moram reči, da je sedaj v času menstruacije malo bolje ni pa povsem ok. V skrajnem primeru, ko se včasih spraskam do krvi, takrat uporabim Elocom kremo, drugače se jo pa raje izogibam. Bi prosila če ima še kakšna takšne težave da opiše svoje izkušnje.

Hvala,

Lep pozdrav

Uredništvo priporoča

Spoštovani,

srbenje v področju spolovila je pogosto posledica ne le enega, ampak več različnih vzrokov. Marsikdaj se primarnemu vzroku pridruži draženje zaradi zdravilnih ali negovalnih pripravkov, perila, sredstev za higieno, dražeč je lahko tudi sam izloček … Zato je neprecenljive vrednosti kritično samoopazovanje pacientke, ki največkrat s poskusi in izločanjem (kar lahko spremljajo tudi neprijetna poslabšanja) ugotovi vzrok(e). Diferencialna diagnoza najpogostejših vzrokov srbenja je na tej povezavi. Vedno je treba misliti tudi na to, da je lahko vzrokov več, pa tudi na to, da jih včasih ni mogoče popolnoma odpraviti – če gre npr. za preobčutljivo kožo ali alergijo. Antihistaminiki večinoma pomirijo srbež in so varni, z zelo redkimi neželenimi učinki, tudi ob dolgotrajni uporabi, dobijo se tudi brez recepta. Lokalne kortikosteroide je seveda treba uporabljati v skladu z indikacijami in se z njimi ne sme pretiravati, žal pa včasih pred njimi, tako med pacienti kot tudi lekarniškimi farmacevti in nekaterimi zdravniki, vlada pretiran strah.

Ko omenjate vložke, še to: pri pacientkah s srbečimi dermatozami zunanjega spolovila, ki se ob menstruaciji poslabšajo, absolutno svetujem uporabo tamponov in ne vložkov, in to tako, da vrvica ne visi iz nožnice, da s tem zmanjšamo možnost draženja zaradi krvi oz. izločka. Tudi če je vložek popolnoma bombažen, večinoma deluje kot dražeč obkladek.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Živjo!
Tudi sama imam težave z občasnim srbenjem že lep čas, sem že prenehala z razmišljanjem kako dolgo, ampak se mi zdi da že vsaj 3-4 leta. Srbenje se mi pojavi ob stresnih situacijah, pred menstruacijo, včasih še po njej. Najprej čutim kot eno otrplost dela, kjer me bo srbelo, kasneje pa se pojavi rdečina in za tem “pride na površje” kože, izgleda kot vnetje oz. bi se kam podrgnila in če slučajno tja dregnem, mi malo teče kri. Istočasno ko zelo srbi če se dotaknem, tudi boli. Poskusila sem že z nešteto kremami, antibiotiki, brisi,… a nič, ko pride pride, ne morem pomagati. Zamenjala sem že veliko pralnih praškov, nosim le bombažno perilo, poskusila sem z eko kroglo za pranje perila – nič pralnega praška, a nič. Vnetje se mi pojavlja vsak mesec, včasih enkrat, drugič dvakrat, traja cca 3 dni, ko se koža zaceli, se odlušči in kot da ni bilo nič. Kadar imam to na koži, je zelo moteče, saj ob najmanjšem dotiku boli, kot da bi se urezala. Srbenje ne spremlja nobeno vnetje, tudi po mnogih ginekoloških pregledih je rezultat brisa vedno negative, tudi znakov vnetja ni videti. Rdečina se ne pojavi vedno na istem mestu, ampak vedno na zunanjij sramnih ustnicah – v notranjem predelu. Partnerja imam stalnega, ampak kot si lahko mislite v času tega vnetja si niti pomisliti ne upam, da bi kaj počela. Kaj bi to bilo si moja ginekologinja ne more več zamisliti, zato birada izvedela, če obstaja možnost, da to omilim ali pa celo izničim. Za kakšno informacijo bi bila zeloooo hvaležna.

Spoštovani,

težave ste lepo opisali; zelo verjetno imate genitalni herpes. V času akutnih težav naj vam opravjo bris za direktno imunofluorescenco na humani herpes simplex virus, tip 1 in tip 2. Bris lahko opravite pri osebnem ginekologu ali pri osebnem zdravniku, se pa vnaprej pozanimajte za možnost, ali brise opravljajo, tako da vas bodo vzeli v času akutnih težav. Za bris je treba kožo prizadetega predela dobro podrgniti, včasih dobimo lažno negativne izvide, ker tisti, ki bris jemlje, premalo podrgne in v vzorcu ni celic. Jemanje krvi nima smisla (opozorim, kjer ponekod še vedno opravljajo to preiskavo, ki je v situaciji, kot je vaša, povsem irelevantna). In ko dobite izvide, mi prosim sporočite (za mojo povratno informacijo). Če bo herpes, naj vam vaša ginekologinja/osebna zdravnica predpiše protivirusno profilaktično terapijo, tablete Valtrex, 1/dan, vsaj 6 mesecev.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Hvala vam za odgovor, izvide vam sporočim,
Lep pozdrav

Pozdravljeni, izvedela sem, da moja osebna ginekologinja opravlja bris za direktno imunofluorescenco, dogovorili smo se, da pridem ko bo “aktualno”, vendar ko se je to končno zgodilo, jih nisem dobila na telefon 🙁 zanimivo pa mi je to, da sem zdaj prvič uporabila Bepanthen kremo in težav je bilo ekspresno hitro konec, zato me zanima, če je še vedno verjetno, da je herpes virus, ali je bilo to le zato, ker celi rane? Hvala (zdaj spet čakam na naslednjič, če bo kaj več uspehov)

Spoštovani,

če je Bepanthen hitro pomagal, je to dobra novica in ga lahko uporabite tudi naslednjič. Vsi zagoni herpesa niso enako hudi in se lahko tudi sami od sebe hitro pomirijo. Če imate kdaj herpes na ustnicah, zgodbo verjetno poznate.Tako ne bomo nikoli vedeli, kolikšna je bila vloga Bepanthena pri tem konkretnem zagonu, pravzaprav pa tudi ni usodno pomembno.Pri vseh pacientih z genitalnim herpesom se tudi ne odločimo za kemoprofilakso, ampak tablete za daljši čas predpišemo le, če so zagoni pogosti in hudi. Dokler stvari ne pridete do dna, se v času akutnih težav vendarle izogibajte spolnim odnosom, da preprečite morebiten prenos. Kondom pred prenosom herpesa ne ščiti dovolj zanesljivo.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Živjo!
Tudi sama imam zadnje čase probleme z srbenjem v področju splovila. trajajo že dva dni, vendar teh težav nisem imela še nikoli prej. Nisem še imela spolnih odnosov. Zanima me, če je možno, da so se te težave pojavile zaradi novega spodnjega perila, ki predhodno ni bilo oprano. Sedaj se mažam z kremo canesten, vendar sprememb še ni opaziti. Novo perilo sem nehala uporabljati. ali bi morala iti k ginekologu, ker ne vem kaj bi to še lahko bilo.

Za odgovor v naprej hvala!

Spoštovani,

novo, neoprano perilo lahko povzroči težave, kakršne navajate. V nekaj dneh, največ tednu dni, bi srbež moral ponehati. Če ne bo spremembe ali se bodo težave stopnjevale, obiščite zdravnika.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Spoštovani!

Moje že prej opisane težave se bistveno ne spreminjajo. Že 12 dni si splovilo 3x na dan mažem z canesten mazilom, ki sicer pomaga, a le kratkoročno. Dolgoročnega učinka na žalost (še) ni. Splovilo je po mojem mnenju normalno, le občasno boli, verjetno zaradi praskanja, ko je srbeje nevzdržno. Tudi menstruacija zamuja, lahko vzroke iščem tudi tukaj? Imate mogoče še kakšen nasvet ali mnenje, kaj to je, oziroma s čim si še lahko sama pomagam?

Vem da bi morala iti k zdravniku, saj postajam zaskrbljena, vendar mi je neprijetno iti k osebnemu zdravniku, poleg tega se zelo bojim pregleda. Ali mi ga bo opravila? Koliko časa pa bom čakala na pregled pri ginekologiu, če se naročim in kako naj vem koga, in kje izbrati?

Zelo bi vam bila hvaležna za čimprejšnji odgovor.

Spoštovani,

v vašem primeru je potreben pregled, ki ga žal preko računalnika ne moreva opraviti. Kar se tiče ginekologa, če ga še nimate, je za priporočilo najbolje vprašati ženske iz vaše okolice, ki jim zaupate – sorodnice, prijateljice. Pri nekaterih ginekologih se lahko na pregled čaka več tednov. Osebni zdravniki imajo toliko znanja dermatologije in ginekologije, da lahko prepoznajo in zdravijo pogostejše težave s tega področja. Zadrega pred pregledom ni nič nenavadnega in je po svoje razumljiva. Verjetno si vam je pa težko predstavljati, da zdravniki vsak dan in v vseh letih službe pregledamo toliko človeških teles, da nam je prav vseeno, ali pacientu pregledujemo roke, usta ali spolovilo. (Tudi pacientkam večinoma tam sredi 20. let postane vseeno, kateri del telesa jim pregledujejo, samo da ne boli.) Zadrega potrebuje svoj čas, da bo minila, je pa zato pomembno imeti zdravnika/zdravnico, ki vam vzbuja zaupanje in ki vas zna pomiriti.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Lep pozdrav!

Ko sem dobila prejšnji odgovor, sem imela mesečno perilo, zato sem obisk ginekologa preložila. Nisem več uporabljala krem, le navadno vodo. Po enem tednu ko je bilo menstruacije konec, so izginile tudi težave, in se od takrat niso več pojavile (3 tedne). Zanima me, če bi me moralo še naprej skrbeti, ali je s tem mojih težavic konec.

Hvala, za vse odgovore in pomoč!

Spoštovani,

vaše vprašanje, ali je težav konec, je bolj za vedeževalko kot za zdravnico. 😉
Kakšna težava kdaj že še bo, ampak če se boste že vnaprej za vse sekirali, vas bo konec.

Le mirno in optimistično naprej.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Pozdravljeni!

Imam podobne težave kot vse te ženske. Za razliko od njih se mi je pojavila srbečica po spolnem odnosu s fantom s katerim sva skupaj več kot eno leto in še ni bilo nobenih problemov. Par dni nazaj po spolnem odnosu pa se je pojavila srbečica. Najprej je bila vagina le malo občutljiva, kasneje je iz dneva v dan začelo bolj in bolj srbeti. Dobila sem tudi malo smrdeči beli tok, zato sem uporabila dnevni vložek, vendar je le moteče. Če uporabim hladilno (pomirjujočo) kremo mi le začasno ublaži srbenje. Glede na to da sem se preselila v drugo državo tukaj še nimam določenega ginekologa, tako da se še nisem obrnila na zdravnika.
Vagina izgleda normalno, vendar je srbečica nevzdržna.

Zahvaljujem se vnaprej za odgovor

Spoštovani,

akutno nastal srbež spolovila, tudi če ni izcedka, je ponavadi glivičen, in to ne glede na starega/novega partnerja. Kot prvi ukrep uporabite Canesten kremo 3-krat dnevno 5-7 dni. Če so glivice, je olajšanje očitno že prvi dan. Če terapija ne pomaga, razmišljamo o drugih vzrokih.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

lep pozdrav!

tudi jaz imam težave z srbenjem v predelu sramnih ustnic,mažem z canestenom ki ne pomaga,ko kremo nanesem na del kjer me srbi občutim pekočo bolečino. zdaj ima to tudi partner,verjetno je dobil srbečico od mene. kaj lahko narediva da to izgine? je potreben obisk pri ginekologu?

hvala za odgovor in lep pozdrav

Spoštovani,

vaše težave ste opisali zelo skromno, zato vam težko dam uporaben odgovor. Srbenje je pogost znak glivične okužbe, pri kateri Canesten ponavadi pomaga. Neučinkovitost je bodisi posledica tega, da vaših težav ne povzročajo glivice, ali pa tega, da imate kakšno drugo bolezen (morda herpes, lahko tudi katero od drugih težav, opisanih tukaj.
Ob glivičnem vnetju Canesten ponavadi pomaga kot čudež že v prvem dnevu. Če terapija ni učinkovita, ga prenehajte uporabljati in se posvetujte s svojim zdravnikom.

Lep pozdrav,

Vesna Tlaker Žunter, dr. med., zdravnica specialistka dermatovenerologije Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/ Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/

Pozdravljeni
Mene pa nekaj zanima, pac jst si obrila intimni predel in po dveh dneh me je zacelo srbeti. A je to mozno zarad rast dlacic? K sem opazila tudi beli izcedek, pa zdaj nwm tocno kaj bi to srbecico povzrocilo.

New Report

Close