srbenje
Pozdravljeni!
Sama se ubadam z zdravstvenimi težavami, ki so sicer navzven banalne, a živcirajoče…
Približno 7 let me že pesti srbenje zadnjika, domnevala sem, da imam hemeroide, bila pri zdravniku, a jih baje nimam. Obiskala dermatologa, proktologa in me še vedno srbi, ni pa videti nekega vidnega vnetja na koži.
Druga težava od lanskega poletja: stalna “vnetja” nožnice ( ali kaj že to pač je, navzen se ne vidi nič): srbečica, zbadanje, srbeč del splovila, kjer so sramne dlake. Dobim Kanesten, ni bolje. Potem mi odkrijejo pozimi neko bakterijo v nožnici, dobim tri doze antibiotika, bakterije na brisu ni več, a težave so kot enake. Dva ponovna brisa ne pokažeta glivic, a mi ginekolog da še protiglivična sredstva, izropam lekarnao. Težave so še vedno tu: srbenje, včasih pekoč občutek, včasih malo zbadanja v nožnici, včasih občutek vrenja v podtrebušju. Lani na morju, ko so se mi težave začele, so mi odkrili cisto na jajčniku, izgubila sem mestruacijo. Cista je izginila, mestruacijo imam odtlej dokaj redno. Velike težave z vnetji, ki se niso nehala sem imela ob zadnji nosečnosti 2006, ob cerklaži. Ko je bila nosečnost mimo, so težave izginile. Z nožničnimi vnetji imam težave odkar sem pričela s spolnimi odnosi, a morda enkrat na leto (predvsem poleti), na dve leti… in vedno je pomagal Canesten.
Tretje težava pa je srbenje ušes, ki me tudi že nekaj let spremlja, nakopala sem si že hudo vnetje od praskanja. Zdravnik mi je predpisala kortikosteroid za takrat, ko je najhuje.
Sprašujem se, kaj je to s temi srbenji. Probala sem s homeeopatskim zdravljenjem, a še ni efekta.
Mi lahko svetujete?
Lp Anja
Odgovor je zelo preprost, pot do ozdravitve pa daljša: po celem telesu ste obremenjeni z glivicami.
Lepo ste opisali klasično zdravniško zdravljenje, ki pa ni čisto nič pomagalo. Začeti boste morali s protiglivično dieto, predvsem pa z razkisanjem telesa, drugače se glivic ne boste znebili.
Glede srbečega zadnjika: do testirali blato na parazite?
Nožnico si lahko izpirate z bazično kopalno soljo, dobijo se posebni nastavki pri irigatorju za klistiranje, ki pomagajo pri izpiranju.
Prva pomoč pri srbečem ušesu: na uhelj nanesite olivno olje ali drugo maščobo.
LP
Hvala za vaš odgovor. Sedaj sem poiskala še mnenje drugega ginekologa in na brisu so mi odkrili glivice in še dve katreiji: escherihio in še eno. Dobila sem Hiconcil, a težave so še vedno prisotne. Morda antibiotik ni priejl. Strah me je tudi, da niso ginekološke težave povezane z “zadnjičnimi”, saj vem, da escherihia domuje v črevesju. Kaj menite o tem?
Hvala vam za odgovor.
Moje težave so prisotne, nevzržno srbenje, jemljem protiglivične kaspule in kremo, a srbenje po spolovilu ne odneha. Je možno, da mi prav nič proti glivicam v nožnici in zunaj ne pomaga?
Pordelelga splovila zunaj nimam, le srbi. Pred leti sem imela podobne težave, a mi je takrat “prijel” Canesten.
Hvala in lep pozdrav.
Škoda, ker niste razumeli mojega prejšnjega odgovora. Problem je vezan na vaše celo telo, ne samo nožnico, kjer imate največje težave.
Glivice (poenostavljeno povedano) naredijo črevesno sluznico prepustno. Kar pomeni, da lahko bakterije pridejo iz črevesja v druge dele telesa. Pri moških je to najpogosteje prostata, pri ženskah nožnica. Bakterija escherihija ni slaba bakterija, samo na napačnem koncu telesa so jo našli.
Kaj naredijo zdravniki? Pacientu dajo antibiotik, da bo uničil “grdo” bakterijo, ki še bolj uniči črevesno floro in poveča se prepustnost črevesne stene. Razumete ta začaran krog?
LP
Hvala g. Golenhofen,
ponovno se oglašam, saj moje težave s srbenjem, draženjem v vaginalnem predelu ne odnehajo (trajanje eno leto), prav tako v predelu zadnjika, kar me spremlja že skorja 6 let.
Zanima me, če je mogoče, da sem okužena s kandido,a nobeno zdravilo več ne prime!!! ( Canesten, Gynodaktarin, Diflazon…). Na koži zunaj ni nič videti, kakšnega rdečega glivičnega madeža npr. Stara sem 43 let in rednost menstruacij se mi je ravno v času težav pričela malce rušiti, ni več tako točna.
Preden pričnem s strogo protiglivično dieto, bi rada sploh vedela, a je v tem težava ali kje drugje – hormoni ipd.? Ginekolog ne ugotovi nič posebnega, razen da ima kar nekaj belega izcedka, ki bi lahko bil glivičen,a bris pa je potem bp.
Skratka, a je možno, da gre za glivice, pa se na koži nič ne vidi, le občuti kot srbenje in da tudi nobeno od protiglivičnih zdravil ne prime!
Se opravičujem, če nočem “skapirati”, a sem le laik na tem področju.
Hvala in lahko noč.
Največ glivic je v črevesju, ker jim je tam najlepše. Zato ste lahko polni glivic, pa na zunaj ne bo nič za videti. Tudi testi so zelo nezanesljivi, zato je najbolje poskusiti s protiglivično dieto. Če jo boste pravilno izvajali, boste veliko naredili za celo vaše telo. In ot je odločilno pri glivicah – da se jih lotite na celosten način. Kot ste že sami ugotovili, vam različne kreme nič več ne pomagajo, zdaj bo potrebno spremeniti razmišljanje.
Čim prej začnite izvajati tudi bazične kopeli.
LP