Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Sprožitev poroda zaradi prebolelosti covida v nosečnosti

Sprožitev poroda zaradi prebolelosti covida v nosečnosti

Pozdravljeni,

V 12. tednu sem prebolela Covid, brez zapletov, izgledalo je kot prehlad (utrujenost, 2 dni 37 vrocine, slabost se je malo okrepila). Jutri imam PDP in pregled v porodnišnici, saj naj bi se nagibali k sprozitvi poroda, ker sem prebolela covid. Ker ima tudi sama sprozitev poroda lahko negativne posledice, me zanima zakaj trenutno sprozajo porode zaradi prebolelosti covida in kaj vi menite o tem.

Hvala.

Spoštovani,

če ni drugega razloga za sproženje poroda (premalo plodovnice, majhen plod, visok krvni tlak, sladkorna bolezen, ogroženost nosečnice iz kateregakoli razloga), potem sama prebolelost covid ni utemeljen razlog za sproženje poroda ob terminu ampak bi se lahko nosečnost obravnavalo kot sako drugo še vsaj 1 teden ali celo 10 dni preko PDP, seveda znotraj okvirov varnosti, preden se odločimo za sproženje. Seveda pa je pri tovrstnih odločitvah vpletena tudi “kilometrina”, torej izkušenost in strokovna avtonomija porodničarja, zato je težko predpisovati, kdaj naj kdo kako ravna. Brez soglasja nosečnice seveda tudi sproženje poroda ne gre, zato je tudi tovrstno odločanje lahko stvar pogajanj, seveda pa se tem del odgovornosti za izid prevzame tudi nosečnica sama.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar Lepo prosim uporabljajte iskalnik! ----------------------------------------------------------------------------------- Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih. -----------------------------------------------------------------------------------

Najlepša hvala za tako hiter odgovor. Ste me pomirili, sama enako razmišljam (ne vidim potrebe po sprožitvi, za enkrat nosečnost poteka popolnoma brez zapletov). Se seveda zavedam svoje odgovornosti, če odklonim sprozitev.

New Report

Close