Najdi forum

Me neki zanima.

How come, da vsaj 80% žensk, ki niso več v sliki s svojimi soprogi, še vedno “uraduje” pod njihovim priimkom (torej ex-moževim)?

In še: (za tiste ki so ga ali bi ga skenslale /priimek jasno/) kaj potem?
a) se vrniti na svojega “dekliškega”
b) OK, vzeti priimek “ta novega moža”, ta je lahka
c) si izmisliti nekaj povsem novega?

Pliz, resno razmišljam. Jasno, imam svojo “favourite” varianto, podvprašanja sledijo, zdaj pa me zares zanima, kakšna so stališča tukaj prisotnih o tem? Hvala.

LPM

Jaz sem po ločitvi vzela nazaj svoj dekliški priimek.
Kolikor vem, pa večina obdrži moževega, tudi če se ločijo.

Če ne bi imela otrok, bi zagotovo spremenila priimek, v dekliškega ali pač v novega, če bi se spet poročala.
Če imaš otroke, pa mi je malo mimo, da bi se pisali drugače kot jaz in bi priimek verjetno obdržala. Sicer nimam takih problemov, ampak poslušam od ločenih prijateljic in se mi zdi, da če bi prišla kdaj v tako situacijo, da bi se odločila po tej logiki.

nova
Uredništvo priporoča

Moja teta je obdrzala priimek bivsega moza, ker je njen sin, takrat je imel stirinajst let, rekel, da se hoce pisati tako kot ona. In grozil s tem, da si bo potem tudi on spremenil priimek. In zato ona se dvajset let po locistvi uraduje s priimkom bivsega moza.

************************************************************************************************** Your fifteen minutes are almost up. Mine have lasted a lifetime. (Denny Crane)

jest mam zaenkrat še priimek ex moža ,ko pa bom imela stalni naslov bom spremenila tud priimek najverjetneje bom vzela svojega dekliškega .

marela

Pozdravljena!

Glede prvega sem že velikokrat slišala ta odgovor:je predrago.Moraš si spremenit vse dokumente in to stane.

lp, mikimiska

Oh,kot da je priimek najvažnejša stvar na svetu…
Meni je pa popolnoma vseeno kako se po ločitvi pišem,pomembnejše je kako se počutim in funkcioniram naprej.In če ne iščem dlake v jajcu pomeni,da mi gre dobro,da se mi ni potrebno ukvarjat s takimi stvarmi…
LP

Eko, tako nekako razmišljam tudi jaz. Še vedno imam isto stanje kot v času zakona – kar se priimka tiče. Ma verjetno kdaj spremenim tudi to, kaj vem, pa že…enkrat.

Obdržala moževega.
Splet okoliščin – kraja dokumentov, stalna selitev – sprememba bivališča – veliki stroški z zamenjavo. Nazadnje sem pogledala še numerološko ustreznost tega in dekliškega priimka – veliko boljše se z mojim imenom sklada s poroko pridobljen priimek.

Tudi jaz mislim, da ni važno kako se pišeš, le da se dobro počutiš in veš, da si z ločitvijo naredil nekaj zate.

Le nečesa se držim – svojega priimka niti sama niti drugim ne dovolim več povedati v obliki svojilnega prislova.

ma kaj nakladate babe, valda je boljše met možev priimek kot pa nazaj dekliškega

če imaš exmožev priimek imaš pač status ločenke, kar pa je še vedno bolje kot da imaš pri 40-ih dekliški priimek………

noo izjema je če se exmož piše drekonja, klinc, fuk ali kaj podobnega
:-)))))))))))

Če nimaš exmoževega priimka, pa nimaš statusa ločenke ali kaj ????
Če se ločiš, si ločenka, potem je pa vseeno, kako se pišeš.

Jaz bom obdržala moževega, ker imava otroka in se ne bi rada pisala drugače..vse se zakomplicira ko želiš kaj urejat za otroka ali pa ga peljat čez mejo (imeti s seboj rojstni list ne samo osebne) z istim priimkom je lažje.
Z bivšim možem bova vedno povezana zaradi sončka, pa če imam isti priimek ali ne…

Jaz sem obdržala možev priimek,..ne toliko zaradi sebe,..pač pa zaradi otrok.V končni fazi pa,…priimek ne pomeni nič!!!

***Prijateljstvo ne nadomesti ljubezni,...toda če je iskreno,...je vredno polovico nje!!!!!!***

Po ločitvi sem vzela nazaj svoj dekliški priimek. Kljub temu, da imava otroke. Ne razumem, kakšno zvezo ima to, če se pišem drugače, kot otroci. In nikoli nismo imeli nikakršnih težav zaradi tega. Res nikoli. Nič se ne zakomplicira, v šoli je vedno vse štimalo, čez mejo smo brez problemov prehajali.

Ko se bivši poroči z drugo, sta potem dve gospe Korenovi:)) To je šele mimo!

Bom obdržala moževega…žal sem takrat (pred 16 leti) vzela samo njegovega (iz banalnega razloga, ker sem imela s svojim v tujini zaradi šumnikov preveč problemov?, njegov jih pa nima!), medtem pa magistrirala, napisala kup strokovnih člankov…in tako praktično ostanem brez strokovne identitete, če grem nazaj na svojega dekliškega….

Pa sem se sprijaznila s tem, pomembno je to kar sem jaz ne kako se pišem. Hehehehehe, njega pa je to začelo motiti da je kaj.

Po razvezi zakonske zveze lahko priimek spremeniš brez plačila takse, v roku šestih mesecev po pravnomočni sodbi. Jaz sem imela oba priimka, dekliškega in moževega. Po razvezi sem obdržala samo dekliški priimek. Zakaj? Ker se bolje počutim. O spremembi sem se pogovorila s sinom (star je 12) let, ga vprašala za njegovo mnenje in želje. Njegovo mnenje je, da ni pomembno, da se piševa enako, važen je odnos med nama. Prav tako veliko partnerjev živi v izvenzakonski skupnosti in se pišejo drugače kot njihovi otroci.

Priimek lahko spremeniš brez takse, ja, zamenjavo osebnih dokumentov pa moraš sam plačati (vozniška, osebna, potni list …).
Moja hči se je prav obremenjevala s tem, če se jaz ne bom več enako pisala. Njej se je zdelo zelo pomembno, zato sem obdržala priimek. Prištejem lahko še diplomo in strokovne članke, s katerimi bi tudi imela probleme ob spremembi priimka.
“Gospa Korenova” pa je že itak njegova mama, če bo pa (poleg mene) še njegova nova, me prav nič ne moti.

Wow. Poplava enih mnenj, pa žel vse predvidljivo….

Nč nouga po domače.

Ta-mlade zej k se poročajo, sploh ne vzamejo vse moževga priimka (niti zraven, da ne bo pomote, kaj šele NAMEST svojga!).

Ta-nove k so happy home alone, so me zanimale. Brez linka na status, ločene, ne-ločene…. Pr 50-ih se je pa le mau čudn pisat spet Novak, če si bla to nazadne u osnovni šoli, se mi je zdel. Če si bla pol med ta-osveščenimi v pogledu identitete in si se happy married pisala Novak-Zupančič 30 let, pa si zdej from whatever reasons dejansko sam še pou Novak-Zupančičeve, ker si se rešla Zupančiča, TO bi blo po moje treba ovekovečit.

In ker se tega pač ne da ovekovečit ne z Novak niti z Zupančič, če si seveda a free woman, kar po domače pomeni, da se še nisi zmenila s sosedovim Lojzem X, da boš njegova in potemtakem gospa X odpade, je treba torej MISLT!

In še v izogib posnemanju vseh nesrečnih Barbar, ki so v upanju na boljši svet prostale Barbre, ni treba vsega stavit na numerologijo. In v tem duhu sem pričakovala kakšen komentar. Zmota, pač.

Hvala vseeno in srečno.

Sem ločena in imam še vedno priimek moža in ga ne mislim speminjat. zakaj pa?…Priimek me pa res niti najmanj ne moti; pa še , če pomislim, da bi imela drugačen priimek kot otroci mi je mimo. Sicer pa…vsak po svoje.

No ja, kaj naj rečem, sm pač mal out ker mam dva ex-a.
Z vsakim enga otroka in od obeh priimka.
Tko da če se menim za mulca kej se predstavim xx, če pa za tamalo pa yy.
Pa nam čist lepo laufa.
Hehehe,Pa mi nč ne komplicirata, je vse kul.
Jst sm se pa tut navadla z leti.
Sm pa razmišljala tko za hec, kaj bi blo, če bi se vsi trije
preimenoval kar v ZZ pa svojo vejo ustanovil. Šala.
Sta pa ex-a smešna, ko me vsak od njiju predstav pod svojim priimkom.
So situacije za crknit od smeha.
Men je ok dokler se vsi štekamo, ko bom pa stara pa frej otrok bom
šla pa v afriko in se pisala Zumba.

New Report

Close