sprednji zob

Pozdravljeni,

imam majhen problem in se bojim, da bo postal večji. Že en teden me namreč, boli sprednji zgornji zob, ko pijem ali jem vroče ali mrzlo. Pred 15 leti sem se v dva sprednja zoba udarila v prometni nesreči. Šele zdaj sta zoba začela črneti. Stara sem 28 let in bi si zobe rada uredila. Ali se da to pozdraviti, da zobje ne bi črneli?

V našem kraju se kar naprej menjajo zobozdravniki in vsakič, ko pokličem zvem, da je nov in moramo ponovno podpisati pristopno izjavo. Zdaj je večina zobozdravnikov na dopustu in me zanima ali lahko grem zaradi mojega problema v dežurno ambulanto ali naj raje počakam kakšnega zobozdravnika. Menda je potrebno čakati od 6 mesecev do 1 leta ali še več, alternativa je privatni zobozdravnik. Sem pa v drugem mesecu nosečnosti in me zanima tudi če imajo nosečnice kakšne “privilegije” pri zobozdravnikih kar se vrste tiče.

Vprašanj je veliko a se vam že v naprej zahvaljujem za odgovor, Gordana

Spoštovana Gordana,

če vas zob boli, potem nikar ne čakajte, da se zobozdravnik vrne z dopusta. Pozanimajte se, kdo ga nadomešča in čimprej tja. Zobozdravnika obvezno opozorite na svojo nosečnost, da vas ne bo poslal na rtg slikanje.
Nič niste napisali, če so vam zoba, ki ste ju udarili, kaj zdravili. Če sta bila že zdravljena, potem gre sedaj za prizadetost obzobnih tkiv ob korenini. Če nista bila zdravljena, potem je verjetno prišlo do nekroze zobne pulpe, kar vam povzroča težave. Zob je potrebno zdraviti. Čimprej boste šli k zobozdravniku, več možnosti je, da vam odpravijo potemnelost zoba.
Glede privilegijev nosečnic pa je vse odvisno od dobre volje in mehkega srca zobozdravnika. Vsekakor ga morate na to opozoriti, da bo načrtoval delo tako, da bodo najpomembnejše stvari končane pred rojstvom vašega otroka.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close