šport in slabo prehranjevanje

Pozdravljeni

Pišem v imenu moža, saj mi kot družinski člani smatrano, da se prehranjuje čisto premalo glede na športni slog ki ga ima. ( mi je dovolil, da povprašam še strokovnjaka )
Torej na hitro se prhranjuje med tednom takole;

zajtrk – 2 kosa kruha z marmelado.
kosilo – nič ( čeprav ima možnost toplega obroka v službi)
dopoldanska malica – kava
ko pride iz službe ob 16:00 uri – poje eno jabolko ali dva. če gre teč ali na kolo eno banano.
ko pride s teka jogurt. – + mogoče 3 jajca. ne pa vedno
če tisti dan ne teče je za večarjo solato z rio mare + še malo koruze….
če imamo toplo večerjo potem to on tudi je. ne pa veliko.

čez vikend je normalen obrok za kosilo. za večerjo nič. oz sadje.

šel bo pa tudi na ljubjanski maraton na 21 km. Pravi, da ima energijo in, da se počuti v svojji koži kot že dolgo ne. ( včasih je bil malo buckast) tehta se skoraj vsak, da ne bi pridobil kakšen kg….

kakorkoli on pravi, da če bi šel v službi na kosilo ne bi mogel popoldne teč ali na kolo. Mi pravimo, da to ni ok, in samo upamo, da ga telo ne bo izdalo…..

Prosim za vaše mnenje, ali se prehranjuje dovolj za športnika ali bi moral jest še kakšne dodatke. Koliko časa lahko takole nadaljuje na dolgi rok.

hvala lp vanja

Pozdravljeni,

nekdo, ki ima več, kot 10 odvečnih kilogramov, si lahko privošči večji energijski deficit. Telo bo večji del energijskega primanjkljaja v takšnem primeru pokrilo iz maščobnih zalog, saj ima teh več na voljo.

Po domače: oseba se lahko počuti povsem ok in ne čuti pretirane lakote, kljub telesni aktivnosti, saj telo pridobi potrebe po energiji iz maščobnih zalog (če je teh izrazit višek).

Težava nastopi, če nas to zavede in vztrajamo predolgo – treniramo (vedno) več in jemo kronično premalo (predvsem beljakovin). Tak scenarij vodi v drastične prilagoditve telesa, ki vključujejo negativne hormonske spremembe (padec testosterona, povišan kortizol, …), izgubo mišične mase, slabšo regeneracijo ter odpornost, porušen ritem spanca, idr. …

Moje mnenje se potemtakem glasi, da je tak pristop lahko kratkoročno učinkovit, če je cilj izgubiti težo, tudi na račun mišic (saj je v opisanem jedilniku neverjetno malo beljakovin), vendar dolgoročno povsem nevzdržen in bi stavil na pojav vsaj katerega, če ne vseh izpostavljenih prilagoditev (simptomov).

Dodatno branje: Prehrana tekača (http://www.drfeelgood.si/blog/2017/05/11/prehrana-za-tekaca/)

Lp, Mario Sambolec,
http://www.drfeelgood.si

New Report

Close