Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Spontani splav in hormoni

Spontani splav in hormoni

Pozdravljeni dr. Pušenjak,

najprej HVALA KER STE!!!!!!!!!!!!!!

Se opravičujem za dolgo sporočilo, a bi želela čim bolj natančno opisati mojo situacijo.

Stara sem 40 let, lani decembra sem imela v 8 tednu ss, zanosila sem v roku 2 mesecev po naravni poti. Odločila sem se za čiščenje s pomočjo tabletk.
Po nekaj mesecih poskušanja, sem letos ponovo zanosila, zadnja menstruacija 8.7.
Sem pa 14 dni preden sem opravila test, dobila napotnico na odstranitev 2 polipov (ponovili so se mi tretjič v 5 letih) Prav tako so mi v urinu našli bakterijo E coli.
Bakterije sem se lotila z D-manozo, saj nobeni antibiotiki niso bili primerni zame. D manoza mi pa je zelo olajšala situacijo. Za polipe mi je G rekla, da niso nobena ovira.
Naročila me je na pregled takoj, to je takoj po zaostanku M. Sluznica je bila zadebeljena (tudi od polipov), videla je senčko, ki je nakazovala nosečnost. Predpisala mi je tablete Dabroston za podporo. Naročila me je čez en teden, torej v 5t in pol. Naslednji dan, po tem, ko sem vzela prvo tableto, sem opazila rjav izcedek, ki traja še danes (9 dni). V torek sem torej bila na pregledu (5t in pol). V ruin povišani levkociti ostalo bp. Po ugotovitvah G bi se moral že videti utrip, ampak ga ni bilo. Prav tako je ugotovila da je sicer zrastlo (nisem si zapolnila točno kaj, mogoče GV), ampak popolnega mehurčka ni bilo videti. Samo en krajec je bil viden (v priponki). Ugotovila, je da gre za krvavitev na spodnjem delu maternice in da ji kaže po velikosti, da je ovulacije prišlo prej kot je pokazal izračun na podlagi zadnje M. Povečala mi je Dabroston na 3 tabletke na dan, kljub temu sem ostala na 2 tabletkah. Napovedala je neke vrste čudež, če bo jutri utripek (jutri imam namreč pregled) Jaz pa sem izgubila znake nosečnosti, prsa imam veliko manj napeta. Za jutri sem se že pripravila na najhujše.

Lepo prosim, če mi lahko odgovorite na naslednja vprašanja:
– ali je lahko Dabroston krivec, da sem začela krvaveti, saj pred tem nisem?
– ali je lahko kriva za ss E coli (imela sem jo tudi pri prvem ss)
– zakaj se predpisuje Dabroston, če pa obstajaja naravni progesteron, Dabroston pa dokazano ne zviša progesteron v telesu, saj vsebuje samo progestin.
– ali lahko zahtevam naravnega oz prosim za beli recept in ga kupim v tujini? (jemala bi ga namreč po ovulaciji v prihodnje)
– ali je smiselno pred tem opraviti hormonske preiskave (če katere), da ne delam tega na pamet in se prepričam, če mi ga sploh primanjkuje.
-ali je lahko krivec za ss tako hitro rh faktor partnerja? Je smiselno, da se pregleda?
-ali lahko E coli prenaša moj partner (težave z mehurjem so se mi pojavljale po spol. odnosih)
-ali naj zahtevam antibiotično kremo za nožnico, zaradi E coli glede na to, da mi G zato noče narediti brisa.
– ali je kakšna moznost, da mi pri drugem ss pregledajo plod in poskušajo najti vzrok (ne bi namreč rada spet izgubila leta ali dveh, da ne govorim o moji psihi ki me ubija). Oz kaj bi priporočali kot naslednji korak? Genski pregled?

Zahvaljujem se vam za odgovore in vam želim vse dobro….

Spoštovani,
včasih se čudim verbalnim akrobacijam ter ukrepom, ki jih kolegi izvajajo, ko se jim v bistvu niti sanja ne, kaj se dogaja. Manj ko nam je jasno, kaj je na stvari, bolj se ukrepa, pa bi moralo biti ravno obratno. Dokler ne veš, za kaj gre, je ne le nesmisel ampak v bistvu nestrokovno ukrepati, še manj soditi in napovedovati prihodnost. Pri vas se v maternic vsaj kar je razvidno iz pripete slike ne vidi popolnoma nič, kar bi resno spominjalo na nosečnost. Dokler nosečnost ni potrjena v maternici pa moramo misliti tudi na druge možnosti, npr. izven maternično, splav ipd.). V tem primeru bi bilo strokovno preveriti krvni ßhCG in če je ta nad 10U/L (v nekaterih laboratorijih nad 5, drugje nad 15) izvid še ponoviti čez 3 dni da se preveri prirastek ali padec. Vse drugo je neproduktivno.
To bi bilo pomembno vedeti. Večina vaših skrbi (partner, E.coli, progestagen/progesteron) in vprašanj pa je žal za konkreten primer nepomembnih, ker od tega ni odvisen ne obstoj ali na sploh usoda nosečnosti.


Spoštovani dr. Pušenjak,

najlepše hvala, da ste mi tako hitro odgovorili.
Vsekakor ste imeli prav, šlo je za SS in sicer približno v 5.5 ali 6 t, tako velik je bil plod.
G me je poslala na medikamentno čiščenje, jaz pa sem se kasneje odločila, da to opravim sama doma, brez hormonov. Poklicala sem v bolnišnico, če bi mi lahko pogledali plod, pa je sestra predlagala, da se tam dogovorim, saj mora biti zadeva nadzorovana. Tam mi je zelo prijazna zdravnica omogočila, da mi kljub temu, da je drugi SS pregledajo plod. Iz nožnice mi je že potegnila cca 8 cm kos rumeno- kožne barve tkiva. Po tem je pogledla na UZ in plod je še bil v maternici. Pogoj, da mi pregledajo plod je bil, da ostanem v bonišnici čez vikend in mi opravijo splav z tabletkami. Seveda sem pristala, saj sem želela izvedeti vzrok ss.
Tam so mi sestre dale najprej 4 tablete za v nožnico, kasneje še 2 za pod dlesni. Edini napotek od njih je bil, da v kahli opazujem izločke ter jih pokličem, če bo karkoli. Po 3-4 urah sem izločila manjšo gmoto temo rdečih strdkov, v obliki gosenice. Takoj sem poklicala sestro, ki si je vzela 2 sekundi, pogledala v kahlo, rekla da to še ni to, da so samo koagule in vse zlila v WC. Nato sem dobila še 4x po 2 tableti, čez celo noč. Čakala sem krče in splav, a nič. Zjutraj me pregleda G in pove, da v maternici ni več ploda. Se pravi, edina možnost je bila, da se je izločil zraven rdečih strdkov. Seveda so se iz vseh strani slišali izgovori, da je bi plod bil v vsakem primeru premajhen za pregled, in da v tem obdobju tega sploh ne delajo, da bi ga v strdkih bilo nemogoče najti itd…..Prav tako naj povem, da so me tretirali po visokem protokolu, čeprav sem bila takrat v 6,5 t nosečnosti. Ko sem ji spraševala zakaj toliko tablet, in zakaj ne nizek protokol, je vsak rekel drugače; da sploh ni visok ampak je napisan nizek. Potem da je visok zato, ker bi mi naj pregledali plod. Ena sestra pa je rekla, da bi morala dobiti tablete samo do splava, a ker ga sestra ni prepoznala sem jih dobivala še naprej. Ko sem pa spraševala eno od G, pa je rekla, da kaj se sekiram, da to itak ne škodi.
Dobila sem še 1x inekcijo v žilo za sproženje krčev, 1x enako v tazadnjo ob odhodu, saj je bila sluznica zadebljena še 20mm po splavu (mogoče zaradi predhodnih polipov).
Zadnja G, ki pa me je pregledala, pa je rekla, da če meni in partner vzamejo kri, lahko enako ugotovijo vzrok , kot če bi pregledali plod.
Verjetno me razumete, da sem popolnoma zmedena in razočarana. Vem, da ti hormoni niso smrtno nevarni, a sem se vseeno želela temu izogniti in opraviti vse sama. Sledila pa je nočna mora.
Mi prosim poveste, če bi moj plod lahko pregledali kljub velikosti? Je res, da po moji in partnerjevi krvi lahko ugotovijo vzrok? In če kje? Sestra mi je rekla, da moj plod ni imel ovojnice. Je to zato, ker je bil ss pred očitno enim tednom, ali je možno, da da ovoja sploh ni bilo in zakaj?

Najlepše hvala za odgovore in vse dobro vam želim!

Spoštovani,
joj, koliko skrbi brez smisla. Tako zgodaj v nosečnosti je pregled tkiva namenjen izključno enemu namenu: preveriti, če je to tkivo res bila nosečnost in nič drugega. Kakšen vzrok?! Tega se ne da ugotoviti, oziroma vemo, da je za tovrstne splave v 50% razlog kromosomska napaka, ki pa je ne individualiziramo, dokler ne gre za ponavljajoče splave (vsaj 3x zaporedoma). Tako, da z izgubo tkiva zarodka ne boste prikrajšani prav za nič. O izgovorih, oziroma domnevnih razlogih za odmerjena zdravila, ko ta morda niso bila več potrebna, pa tudi nima smisla izgubljati preveč besed. V načelu je to sicer narobe, ampak pri toliko težavah z osebjem v bolnišnicah je to še najmanjši problem, ki se je utegnil zgoditi.


Spostovani,

Se bom navezala na to temo, da ne odpiram nove.
Za mano so 3 zaporedni SS (1x sem morala na ciscenje, 2x se je odvilo samo in se ploda se ni niti videlo), trenutno sem noseca cetrtic (vendar je vse se zelo zgodaj, test je bil pozitiven 2 dni nazaj). Klicala sem osebno G, ce bi lahko preventivno dobila progesteron (glede na ponavljajoce se splave), vendar je bil odgovor nikalen, torej da to nicesar ne spremeni. Isto sem na zadnjem posvetu vprasala v neplodnostni, kjer mi je dr. odgovorila le to, da lahko v primeru ponovne nosecnosti samo cakamo.
Brala sem, da se velikokrat preventivno predpisuje progesteron, sploh ce je pri kateri zgodovina zgodnjih splavov. Ali mislite, da v mojem promeru morda res ni potreben in delam paniko po nepotrebnem?

Hvala za odgovor

Spoštovani,
v bistvu je res, da je primerov pomanjkljivega delovanja rumenega telesca, ki je lahko vzrok za splav oziroma prej odsotno zanositev izjemno malo. Čim začne vrednost hCG naraščati, je že to pravzaprav dokaz, da rumeno telesce deluje ustrezno, saj po vzpostavitvi stika med zarodkom in RT to ne neha več kar tako delovati. Če ste res dokazano bili noseči 3x in splavili, potem je naslednja preiskava, ki se jo načrtuje v tem primeru genetska za izključitev uravnotežene translokacije pri enem od vaju s partnerjem.


New Report

Close