Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo spontan splav in scitnica

spontan splav in scitnica

pozdravljeni,
v stirih mesecih sem imela dva spontana splava. ginekologinja mi je svetovala pregled scitnice. mi lahko kaj poveste o povezavi scitnice s spontanim splavom? hvala za odgovor, lp

Nekatere ženske sploh ne zanosijo, če ni TSH 2 ali manj, “normalno” območje ne zadostuje nujno. Nekaterim se lahko zgodijo splavi. Ker so ščitnični hormoni zelo pomembni, recimo, da je to naravna zaščita, ki omogoča rojstvo bolj zdravih otrok.
Veseli me, da imaš tako pozorno ginekologinjo, očitno ji lahko zaupaš. Če se izkaže, da je problem v ščitničnih hormonih, se nikar ne obremenjuj, zadeve se zelo lepo da popraviti, če so odkrite v začetni fazi, si lahko povsem brez težav. Priporočam le, da ne hitiš z načrtovanjem nosečnosti dokler nimaš že nekaj časa primernega zdravljenja.
Srečno,

Alenka

hvala za odgovor, naj le se omenim, da imam doma ze 17 mesecnega fantka, nosecnost je potekala brez tezav. ce sem prav razumela ginekologinjo je mozno, da porod povzroci, da se scitnica malo “zmede”. ker za to se nisem slisala, sem se z vprasanjem obrnila na vas. pozdravcek!

Velikokrat se avtoimunsko obolenje ščitnice pri tistih, ki so k temu nagnjeni, sproži ob hormonskih spremembah, kot je npr. puberteta, nosečnost, porod ali (pred)menopavza. Včasih se stvari tudi same od sebe uredijo, ampak se mi zdi bolje, da se človek na to ne zanaša preveč.

Pozdravljeni,
moji zadnji izvidi so sledeči: S-TSH 2,702mU/L, T4 13,77pmol/L in T3 4,84pmol/L. Jemljem Euthyrox 75.
V zadnjih dveh letih sem imela dva spontana splava (prej zdrava deklica, 4 leta). Zadnje pol leta pa ne morem zanositi. Ginekološko je vse ok, redno sem bila tudi na pregledih za ščitnico in naj bi bilo stanje ščitnice po besedah zdravnika vedno “urejeno” in meni da ščitnica ni vzrok za omenjene težave.
Zanima me vaše mnenje o spontanih splavih in težavah z zanositvijo. So vrednosti dejansko o.k.?
Za mnenje se vam najlepše zahvaljujem. LP

Pozdravljena,

moje mnenje je vedno tako, da počutje prevlada nad rezultati. O splošnem počutju sicer nič ne pišeš??? Če ima človek znake, ki bi lahko pomenili hipotirozo, je vredno poskusiti z višjim odmerkom, čeprav so rezultati v referenčnem območju. Tudi znotraj referenčnega območja je kar nekaj prostora za manevriranje. Vsak ima zase značilno optimalno vrednost, povprečevanje nikdar ni povsem v redu. Ker smo zelo različni, ima tudi vsak kakšen bolj zase specifičen znak, ki pomeni, da mu manjka hormonov. Sčasoma se bolj pozorni pacienti lahko zelo dobro naučijo prepoznavati vse signale.

TSH 2,7 je po mojem dovolj visok, da ga celo zvišanje odmerka za 25 mcg na dan ne bi znižalo pod referenčno območje. Jaz bi v takem primeru vsekakor želela preizkusiti, kako višji odmerek vpliva na počutje. 6 tednov je dovolj, da se vzpostavi ravnotežje, če se prej pojavijo znaki hipertiroze pa niti ni treba čakati na testiranje, ampak je bolje odmerek zmanjšati že prej. Upam, da najdeš kakšnega zdravnika, ki ti bo bolj v pomoč.

Vsekakor pa se mi zdi bolje počakati s planiranjem nosečnosti, dokler ščitnični hormoni niso res urejeni. In še enkrat poudarjam, preveč toksinov je okoli nas. Izogibaj se dišavam, agresivnim detergentom, čistilom … Preveč hormonskih motilcev vsebujejo.

Srečno,

Alenka

Najlepša hvala za odgovor. Moje počutje ni najboljše, v zadnjem letu in pol sem se zredila za 13 kg, težave imam z utrujenostjo, slabostjo itd. Vse navedene težave sem dr. tudi pojasnila vendar so mi razložili da je vse to lahko posledica tudi drugih dejavnikov. Poiskala sem tudi drugo mnenje, ki je ne glede na vse navedeno zgolj potrdil prvo mnenje, ter povedal da je status ščitnice “urejen” in naj razloge za navedeno iščem drugje. Prav zaradi tega razloga sem se obrnila na forum, saj so ostale preiskave krvi pokazale vse v mejah in nobenih drugih težav. Priporočate primernega zdravnika na katerega se lahko obrnem in poskušam rešiti omenjene težave? Ste to vi? Mislim da ni najboljše da kar sama poskušam povečati dozo tablet, ali pač v kolikor bi mi le ta odgovarjala?
Najlepša hvala in lep pozdrav.

Nisem zdravnica, tudi vikati me ni treba. Sem samo pacientka, ki se je po sili razmer zelo veliko učila. Ker se nihče ni zmenil za moje težave, tako kot se za tvoje očitno ne. Ampak moje so bile veliko hujše. Ko sem se začela učiti, sem bila tako izmučena, da sem morala po desetkrat prebrati en odstavek, da sem dojela pomen. Ampak sem vztrajala, ker druge rešitve nisem več videla.

Žal ne morem priporočiti nobenega zdravnika pri nas, za katerega bi lahko predvidela, da bo gledal dlje od TSH testa. Morda se bo oglasil še kdo, ki bolje pozna trenutne razmere. Jaz našim zdravnikom mojih ščitničnih hormonov že dolgo ne zaupam več, preveč slabih izkušenj sem nabrala. Mi tudi ni več treba. Preden sem našla zdravnico, ki mi je znala pomagati, sem svoje ščitnične hormone že sama dobro obvladovala. Ja, jaz sem si kombinacijo naravnih hormonov in tiroksina odmerila sama, ker ni bilo druge možnosti. Niti slučajno pa mi ne pade na pamet, da bi tako ravnanje priporočala drugim.

Tudi druge tvoje težave torej kažejo na hipotirozo, seveda pa je vedno lahko kaj drugega. Pri človeku, ki že jemlje ščitnične hormone in še ni na polni substituciji, se mi zdi vseeno vedno najbolj smiselno najprej preizkusiti, če višji odmerek ne odpravi težav, ker je to najhitrejša pot. Vsaj hitro lahko nekaj odkljukaš in potem res z gotovostjo lahko rečeš, da to ni to. Sprejemanje takih odločitev zgolj na podlagi TSH testa je zelo pogumno dejanje, za katerega se je lažje odločiti, kadar posledice napačnih odločitev trpi nekdo drug.

Če te zanima moja izkušnja, si lahko marsikaj prebereš na bivšem forumu društva. Na kratko pa – ko sem dobila ščitnične hormone rezultati niti niso bili zelo slabi, počutje pa katastrofalno že mnogo let prej. Da sem dobila pravo stvar, sem čutila že po dveh tednih jemanja tiroksina. Na žalost mi niso prilagajali odmerka prej kot po dobrega pol leta, kar je prava katastrofa. Potem se mi je stanje lepo izboljševalo, le TSH je bil ves čas zelo nizek. Ker sem se že toliko bolje počutila, sem začela sanjati, da se bom kar toliko pozdravila, da počasi ne bom več rabila hormonov. In sem sama prišla na briljantno idejo, da bi znižali odmerek, ker je TSH tako zelo nizek. Po enem mesecu sem si morala priznati, da propadam. Potem je šlo vedno hitreje navzdol. TSH je najprej malo narasel, ampak je še ostal v mejah, potem je začel padati. Meni pa ni bilo več do življenja, tako hudo je bilo. In zdravniki? Hja, gledali so TSH! Kljub temu, da je bil zaključek, da potrebujem višji odmerek, tako zelo logičen, več zdravnikov tega ni bilo pripravljenih potrditi. Navsezadnje sem se za prejšnji odmerek odločila sama in se dodatno prepričala, da je tako prav. Na žalost prejšnjega stanja nisem več dosegla, vmesno obdobje je bilo zadnji udarec za moje nadledvičnice, bila sem polna gliv … S tem opisom želim samo poudariti, da nima vsak zdravnik nujno vedno prav. Da je zdrava mera dvoma koristna. In da je treba vedno nadaljevati z iskanjem pomoči dokler problema ne rešiš.

Želim ti torej veliko sreče pri iskanju pomoči. Nikar ne obupaj, vztrajaj. Če drugega ne, naj bodo meritve TSH ponovljene vsaj na pol leta, na odvzem krvi pojdi čim bolj zgodaj zjutraj, ker je takrat TSH najvišji. Upam tudi, da tvoj ginekolog ve, da je v nosečnosti običajno treba povečati odmerek, ker je več hormonov vezanih.

Lep pozdrav,

Alenka

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close