Spondiloartroza?

Pozdravljeni!

Že več let me zjutraj mučijo bolečine v spodnjem delu križa, pridružile so se jim še bolečine v ramenih. Vedno sem to povezoval z športnimi aktivnostmi, ker sem kot najstnik treniral dvoransko odbojko, sedaj pa igram golf. Zaradi luskavice in dejstva, da takšna bolečina za aktivnega 40-letnika ni čisto običajna, me je splošna zdravnica prepričala, da grem na pregled še k revmatologu. Napravili so mi rentgen ramen in križa. V križu je pokazal spondiloartrozo, v ramenih pa kalcifikacijo. Znakov aktivnega vnetja ni bilo. Kaj to pomeni? Trenutno sem brez terapije, ker mi naklofen ali naprosyn kljub nexiumu povzročata prevelike težave s kislino. Hodim tudi k kiropraktiku, ampak se stanje slabša. Ker so bolečine vse bolj neznosne, me zanima ali obstaja kakšna druga možnost terapije?
Lep pozdrav,

Spoštovani!
Revmatolog vam je izključil vnetni vzrok za bolečino v spodnjem delu hrbtenice, ki se lahko pojavi v sklopu psoriatskega artritisa. RTG rame pa je pokazal prisotnost kalcija. Preiskave kažejo, da gre za mehanski tip bolečine v hrbtenici v sklopu obrabe ( hujše po gibanju, v mirovanju boljše ). Take spremembe se lahko pojavijo tudi pri 20 letnikih oz. niso nujno povezane z leti, na obrabo vplivajo tudi izrazite športne aktivnosti.
Glede terapije bi vam svetoval proti bolečini, kombinacijo paracetamola in tramadola, posvet s fiziatrom glede vaj. Odsvetujem športe, pri katerih se izvajajo nenadni in sunkoviti gibi oz. torzija hrbtenice ( golf, tenis ipd ).
V kolikor imate hujše bolečine v mirovanju ( na kar nakazuje bolečina zjutraj ) ali ponoči, bi svetoval MR SI sklepov.

Lp, dr.Sinožić

pozdravljeni,
pri delu na vrtu se pojavi bolečina ob sklepih , zelo težko se vzravnam iz položaja čepe, po kratkem času me začne boleti tako zelo, da ne morem niti sedeti, čutim bolečino do kosti v predelu riti, zelo težko hodim, lažje kolesarim, stara sem 53 let.
kaj storiti, zdravnik mi je predpisal naklofen duo, za takrat ko je zelo hudo.
hvala za odgovor,
lp.,Milenia

Spoštovani!
Opisujete predvsem mehanski oz. položajni tip bolečine, ki se pojavlja pri osteoartozi- obrabni obliki revmatizma. bolečina v predelu ritnic, pa je lahko posledica draženja ishiadičnih živcev.
Svetujem rentgensko obdelavo ( RTG medenice s kolki ter najbolj bolečih sklepov ).
Žal pri teh bolezni pomagamo lahko le s protibolečinskimi zdravili, z vajami za krepitev mišic. Izogibajte se prisilnim držam hrbtenice ter kolkov in kolen.
Svetujem posvet z ortopedom.
Lp, dr.Sinožić

Pozdravljeni
Star sem 36 let in imam že dlje časa bolečino v križu. Ob jutrih ko stanem se zelo težko zavežem vezalke potem pa kar nekako gre vendar je bolecina še vedno prisotna. Ob večjem gibanju pa še toliko bolj. Zadnji izvidi ob slikanju so pokazali da je formirana subhondralna sleroza sklepov v distalnih 2/3 s strani črevcnice , tudi križnice.
Sklepna špranja je neenakomirna široka, neravna-suspektne erozije.Pri opisanim bi lahko šlo za sakroiletis.Predlagajo mi MR SI skeletov. Moram pa omeniti da imam spodbujevalnik srca.
Zanima me kaj mi povedo ti izvidi in kakšne so nadalnje preiskave.
Hvala za odgovor in lep pozdrav JOŽE

Spoštovani!
Glede na RTG izvid (subhondralna skleroza, neenakomerno široka sklepna špranja, erozije) gre najverjetneje res za vnetje sklepa med križnico in medenico, to je sakroiliakalni sklep (sakroiliitis) in se ponavadi pojavi pri revmatološkem obolenju. MRI preiskava je smiselna, samo morate preveriti pri zravniku, ki vam je implantiral pacemaker, če lahko MRI opravite. Potem vam pa svetujem še pregled pri revmatologu.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Zdravstveni center Aristotel Krško (07) 49 03 000 Kirurški sanatorij Rožna dolina Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Zdravstveni Dom Postojna (05) 700 04 05 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Spondiloza,i.v hondroza L4-L5
Zmerna spondiloartoza L3-L4,izrazita spondiloartroza L4-L5 in L5-S1. Spondiloartroticne spremembe
so izrazitjse po levi strani. Osteofit disk kompleks zmerno zozuje levi i.v. foramen na nivoju L5-S1, ki
zozitvi dodatno prispeva tudi spondiloartroza fasetnega sklepa, L5 korenina intraforaminalno je viditi zmerno utesnjen.
Na ostalih segmentih ni viditi posebnosti.
Spinalni kanal je primerno sirok.
Terminalni plosci ob disku Th11-Th12 sta spremenjeni po tipu Modic2, v ostalem je struktura skeleta normalna.Ali mi lahko napisete kaj sledi glede zdravljenja. Lp

Spoštovani!
MR preiskava vam je pokazala dokaj izrazite degenerativne spremembe hrbtenice, najbolj na nivoju L5-S1 (med petim ledvenim vretencem in križnico), kjer imate mesto (imenuje se foramen), kjer gre živec ven iz hrbtenice, zmerno zoženo in posledično je utesnjena korenina L5. Imate pa tudi obrabljeno ploščico med 11. in 12. prsnim vretencem. Poleg tega je še obraba L3-4, L4-L5 in L5-S1, se pravi imate spodnji del ledvene hrbtenice kar obrabljen. Najbolj je problematična ta zožitev na nivoju L5-S1 levo. Najprej poskusite s fizioterapijo, kamor vas pošlje vaš osebni zdravnik in vajami za globoko trebušno muskulaturo. Če se stanje ne bo izboljšalo, pa svetujem pregled pri ortopedu, da opravi klinični pregled in pogleda CD z MR posnetki, da se vidi, ali bi bila potrebna operacija (glede na zmerno utesnitev najverjetneje ne bo potrebna).
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Zdravstveni center Aristotel Krško (07) 49 03 000 Kirurški sanatorij Rožna dolina Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Zdravstveni Dom Postojna (05) 700 04 05 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Pozdravljeni,

prosim za razlago.
Poudarjena fiziološka kifoza torakalne hrbtenice – znaki spondiloartroze prikazanih segmentov torakalne hrbtenice.

Najlepša hvala,

Eva

Spoštovani!
Imate nekoliko povečano kifozo prsne hrbtenice (to je ukrivljenost prsnega dela naprej – t.i. grbavost). Poleg tega pa imate še začetno obrabo the vretenc.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Zdravstveni center Aristotel Krško (07) 49 03 000 Kirurški sanatorij Rožna dolina Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Zdravstveni Dom Postojna (05) 700 04 05 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Pozdravljeni,
nisem našel natančne mape za moje težave, vseeno prosim za pomoč.
Star sem 21 let in pred približno petimi leti sem pri delu imel poškodbo hrbtenice v predelu ledvic- nič zelo hudega vendar je rana bila šivana (morda ni posledic, vseeno omenjam). Predlani se je pojavila bolečina v predelu kolen do kolkov- iliotibialni trakt, ki se je menjavala iz leve do desne noge. Po 9 mesecih me je bolel predel mišic na zadnjici, magnetna resonanca pa je pokazala stresni zlom kolka. V enem letu naj bi se po novih izvidih stvar zacelila, občasne bolečine v kolku po naporih pa še vedno čutim.
Pred tednom dni pa me je začel boleti hrbet, v ledvičnem predelu. Bolečina je bila včeraj tako huda, da sem lahko le stal, sedenje in ležanje nista prišla v poštev. Vzrok bi lahko prepisal prehladu živcev na tem predelu, saj vedno ko me kdo poskuša zmasirati predel, bolečino čutim ravno pri živcih- ravno tako kot pri masaži iliotibialnega trakta ali ritnih mišic. Danes bolečine skoraj ni več, ampak se bo premikanje bolečine nadaljevalo v prihodnost? Dodati moram še, da problemov z razgibanostjo nimam, saj sem športnik in morda so krivi napori, menim pa da to ni vzrok.
Prosim za nasvete in izkušnje predvsem pa za konkretnejše odgovore; zdravnik vedno predlaga hlajenje z ledom, za masaže, terapije in raziskave sem v dveh letih zapravil preko tisoč evrov.
Hvala za pomoč in lepo pozdravljeni

Pozdravljeni,
imam nekaj težav, katerim podobnih nisem zasledil na forumu.
Star sem 21 let in sem aktiven športnik. Pred približno petimi leti sem si pri delu poškodoval spodnji del hrbtenice- tik nad ritjo, sicer nič posebnega, rana je bila šivana in morda poškodbe izvirajo od tam.
Dve leti nazaj se je pojavila bolečina v kolenih do kolkov- iliotibialni trakt, ki se je menjavala iz leve v desno nogo. Trajala je približno pol leta, nato pa me je začel boleti predel ritnih mišic. Magnetna resonanca je pokazala stresno frakturo kolka in po enem letu so izvidi pokazali, da je rana zaceljena, a občasno še vedno čutim bolečino po kakšnem naporu.
Pred tednom dni sem začel čutiti bolečino v spodnjem delu hrbta (možnost puščam prehladu živcev na tistem predelu). Včeraj je bila bolečina tako huda, da nisem mogel sedeti ali ležati. Zdravnik je predlagal hlajenje (kot vedno) vzel pa sem protibolečinske tablete, da sem sploh lahko zaspal. Danes je veliko bolje, a bolečina je še vedno prisotna.
Sumim, da vzrok težav v živcih in se bojim da se bodo težave nadaljevale v prihodnost in se bo bolečina širila po telesu. Sicer so lanski izvidi nevrologa čisto vredu, za terapije, masaže in raziskave pa sem v preteklih dveh letih porabil preko tisoč evrov, zato bi prosil za konkretnejše odgovore, brez hlajenja, počitka in podobnega. Ima kdo podobne izkušnje?

Hvala lepa za pomoč in lepo pozdravljeni

Spoštovani!
Lahko da imate že obrabljeno kakšno medvretenčno ploščico v ledveni hrbtenici. Glede na to, da so bolečine hitro popustile (kar je dober znak), vam zaenkrat svetujem le vaje za globoko trebušno muslukaturo, stabilizacijske vaje za mišico transversus abdominis – PLANK. Če se bodo pa bolečine ponavljale (nekajkrat na leto), pa svetujem pregled pri ortopedu in MR preiskavo ledvene hrbtenice. Rana nad ledveno hrbtenico ni vzrok tem težavam, prav tako ne sindrom iliotibialnega trakta (imajo pogosto tekači in lahko traja pol leta, kot ste imeli vi). Tudi stresni zlom kolka se je v tem času pozdravil in ne bi smel delati več težav.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Zdravstveni center Aristotel Krško (07) 49 03 000 Kirurški sanatorij Rožna dolina Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Zdravstveni Dom Postojna (05) 700 04 05 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Zdravo
Prosim , če mi razložite rtg izvid. HVALA
RTG
Vidna minimalna dekstrokonveksna deviacije torakolumbalnega prehoda.
Fiziološka lumbalna lordoza je ohranjena.
Zelo diskretna spondiloza difuzno.
Možnost spondilolize posteriornih segmentov korpusa vretenca l5 na desni.
Struktura skeleta primerna starosti.
Hvala za vaš odgovor
Lp

Spoštovani!
Glede na RTG imate čisto blago obrabo ledvene hrbtenice, nič alarmantnega. Tudi krivine so v redu. Delajte vaje za globoko trebušno muskulaturo – PLANK in občasno fizioterapijo.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Zdravstveni center Aristotel Krško (07) 49 03 000 Kirurški sanatorij Rožna dolina Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Zdravstveni Dom Postojna (05) 700 04 05 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Spostovani.
Stara sem 45 in danes sem dobila mnenje rentgenologa. Lepo vas prosim za razlago.
RTG LUMBALNE HRBTENICE
RTG LS PREHODA V STR. PROJ. CILJANO
med slikanjem nagnjena v desno, lahko antalgicna drza.
Lahko spina bifida S1.
Rudimentarno rebro na L1 desno.
Zacetna spondilartroza na srednjih in spodnjih segmentih.
Znizan intervertebralni prostori na spodnjih prikazanih segmentih z vakuum fenomeni – degeneracija intervertebrelnih diskusov. Zacetna spondioliticne spremembe na teh segmentih.

Pisem vam ker sem zelo zaskrbljena glede bolecine ki me ubija vsako jutro ko se zbudim oz. Me le ta prebuja. Ne morem se premakniti od bolecin. Pocasi v bolecini stiskam zadnjicne misice. Da bi noge premaknila niti pomisliti be smem. Bolecina je zelo huda. Izvira iz ene tocke na hrbtenici ki ob pritisku boli in je rahlo otecena oz izbocena. Cez dan ko sem v gibanju je bolje. Me pa zelo bolijo tudi kolki in vedno bolj tudi noge.
Iskrena hvala vam za mnenje.
Andreja

Spoštovani!
Glede na RTG imate obrabo spodnjega dela ledvene hrbtenice, kjer so obrabljene tudi medvretenčne ploščice. Če so tako hude težave, vam svetujem pregled pri ortopedu in eventuelno še MR preiskavo. Opravite še RTG medenice s kolki. Delajte vaje za globoko trebušno muskulaturo in opravite FTH v ZD.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Zdravstveni center Aristotel Krško (07) 49 03 000 Kirurški sanatorij Rožna dolina Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Zdravstveni Dom Postojna (05) 700 04 05 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Pozdravljeni,
Prosila bi za odgovor, namreč v spodnjem delu v križu imam bolečine, nato se je bolečina preselila v desno nogo in pa mravljinčenje v desni nogi. Bila sem na MR izvidi pa so pokazali:
Nekoliko bolj izražena spondilartroza na nivojih TH9-TH10 in TH9-TH10 ki s posteriorne strani blago zožuje spinalni kanal in 1cm velika sprememba posteriorno v korpusu TH12 ki ima MR značilnosti haemangioma. Bolečine v križu se kar ne ponehajo, kljub zdravilom in protibolečinski enekciji. Imam pa tudi sindrom krpalnega kanala. Ali je to kaj povezano?
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
L. P. Binka

Spoštovani!
Glede na MR imate obrabo spodnjega dela prsne hrbtenice in v 12.prsnem vretencu benigni tumor – hemangion (kot znamenje na koži, nič nevarnega). Operacija ni indicirana, delajte vaje za globoko trebušno muskulaturo – PLANK in FTH v ZD. Sindrom karpalnega kanala nima povezave s križem. To je utesnitev živca v zapestju in posledično mravljinčenje v prstih rok.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Zdravstveni center Aristotel Krško (07) 49 03 000 Kirurški sanatorij Rožna dolina Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Zdravstveni Dom Postojna (05) 700 04 05 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Pozdravljeni,

najlepša hvala za odgovor.

Imam pa še eno vprašanje.

Zadnje obdobje imam se mi je pričelo kar nekaj problemov z zgornjim delom hrbtenice. Pred tem me hrbtenica ni nikoli bolela.

Bolečina se mi pojavi nekje med lopaticama in se širi v levo lopatico, je dokaj ostre narave, včasih imam občutek kot da bi me nekdo prebodel (čutim to tudi v prsni del), boleč občutek imam tudi v rami, ki pa je topa. Prav tako pa me boli tudi pod levim rebernim lokom, malo nižje od leve dojke.

Zraven tega pa imam še zadnja dva meseca tudi velik problem z levim čeljustnim sklepom. Boli me ob ušesu, v ušesu in bolečina se razširi za uho in dol po vratu v sprednji del vratu. res pa je da v spanju zelo stiskam zobe in trenutno čakam na pregled za zobno opornico.

Ne vem ali je oboje z hrbtenico in čeljustjo povezano, ampak počasi ne vem več kaj naj naredim.

Trudim se da bi imela čim lepšo držo, ampak bolj ravno, ko se držim bolj mi pritiska v čeljusti.

Sem pa pričela tudi z plavanjem, da bi si izboljšala držo in stanje mišic na hrbtu, pa se mi zdi da je samo še slabše, čeprav sem imela inštruktorico, ki me je naučila pravilnega plavanja.

najlepša hvala.

Eva

New Report

Close