Pozdravljeni,

Sem moški v zgodnjih štiridesetih. Že nekaj časa se soočam s težavo pri spolnosti. Naj opišem težavo od začetka.

Pred leti mi je po končani zvezi močno upadla želja po spolnosti. Tudi če sem se znašel v novem razmerju mi kljub želji ni uspelo dobiti erekcije, vsaj ne prav močne. Če pa je že prišlo do spolnega odnosa, nisem dosegel ne izliva ne orgazma.

Partnericam seveda to ni biko najbolj všeč in posledično sem jih nekaj tudi zamenjal.

Pred dvema letoma pa sem se končno odločil, da je zadeva resna in vse skupaj pohasnil osebni zdravnici, ki me je poslala na endokrinološko kliniko, kjer so ugotovili, da je stanje serumskega testosterona zelo nizka, a še ne pod mejo in me odslovili, češ, da težave ni.

Vztrajal sem in prišel do urologa, ki pa je mojo težavo razumel in mi predpisal injekcije Nebida. Prejel sem štiri, želja se je povečala, hkrati pa sem začel jemati Tornetis.

Stanje serumskega testosterona je poskočila za več kot 10 enot, spolnost je postale lepša, a še vedno je težava z orgazmom in izlivom, ki ga kar ni in ni, tudi če sam akt traja uro ali več.

Za trdo erekcijo včasih vzamem samo 1/4 tabletke Tornetis.

Glede na zadnje napisano je urolog zaključil, da je problem najverjetneje v glavi in je priporočal pogovor s psihologom. Ni pa mi znal povedati na koga naj se pravzaprav obrnem, saj je spolnih psihologov menda zelo malo.

Prosil bi vas za pomoč, nasvet ali celo kontakt zanesljiega psihologa, na katerega bi se lahko obrnil. S partnerko, ki mi sicer stoji ob strani, si želiva tudi kak naraščaj, a ga ob moji težavi ne moreva pričakovati, je pa tudi ona v štiridesetih letih in počasi nama zmanjkuje časa.

 

Najlepša hvala za odgovor.

Pozdravljeni!

Naša psiha je zapletena in ima veliko moč nad našim počutjem in telesom.

Verjetno je težava, ki jo opisujete, povezana z vašimi nezavednimi procesi. V vašem sporočilu mi izstopa začetek vaših težav. Namreč, težave so se vam začele po končani vezi. V tem primeru gre lahko za temo nepredelanih izgub ali neizpeljane separacije, seveda pa gre lahko tudi za kaj drugega. Kar hočem povedati je, da je takšne koncepte ponavadi težko vpeljati na zavestno raven, ker so velikokrat v večji meri to nezavedni procesi. Tudi če bi vam kdo povedal zakaj imate težave ali pa bi vi sami to ugotovili, vam ta uvid ne bi veliko pomagal pri odpravi motečih simptomov. Si predstavljam, da lahko čutite tudi veliko pritiska nase zaradi omenjenih težav in časovne stiske. Pritisk je še dodaten stres.

Bolj kot psihološko svetovanje bi v vašem primeru svetoval psihoterapevtsko obravnavo z raziskovanjem nezavednega. Psihologi opravljajo svetovalno dejavnost, psihterapevti pa terapevtsko. Glede na opis težav vam priporočam poglobljeno obliko psihoterapije (psihoanalitično).

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close