spolne težave

Pozdravljeni,
na vas se obračam z vprašanjem, ki zadeva mojega fanta. Ne vem če ste vi pravi naslov za to vprašanje, ampak vseeno…

S fantom sva skupaj tri leta. Stara sem 24 let, fant pa 22 let. Lepo se razumeva in tudi spolno življenje sva imela do jeseni precej razgibano. Nato so se pojavile težave z otrdelostjo njegovega uda. Večkrat mu ne otrdi in tudi sam se jezi glede tega. Pravi, da ga še vedno spolno privlačim in sem mu še vedno všeč. Spolnost sva poskušala popestriti tudi z raznimi pripomočki in video vsebinami, vendar tudi to ni pomagalo. Naj povem tudi, da sam sploh ne čuti potrebe po masturbiranju.
Ne vem več kaj naj narediva. Vedno bolj se počutim nesposobna ga zadovoljiti in tudi sama nisem več zadovoljna z najinim spolnim življenje. Zadnje čase se na ta račun tudi veliko prepirava.

Najprej sem pomislila, da je mogoče za to kriva tudi služba in stres na delovnem mestu, vendar je pred kratkim zamenjal službo, ki mu je tudi bolj všeč in ni tako naporna. Vendar se najino spolno življenje ni nič izboljšalo. Ne vem čemu naj pripišem te težave.

Prosim, svetujte mi kaj naj narediva. Že vnaprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor.

Spoštovani,

res je, da na področju “seksualnosti” in “seksualne terapije” nisem profesionalec. O tem torej lahko le razpravljam kot vpletena stran pri občasnih podobnih pogovorih s svojimi pacientkami. Lahko vam namignem le nekaj dejstev o moških, ki vam utegnejo koristiti pri odločitvah in ukrepih, ki bi jih morda načrtovali.
Erekcija pri moškem je zelo zapletena fiziološka funkcija in je tudi izrazito čustveno pogojena. Zelo poenostavljeno rečeno je to pojav, na katerem je zasnovan velik (običajno prevelik) del naše samozavesti in je toliko bolj občutljiv, manj ko imamo drugih področij, na katerih se lahko potrjujemo oziroma “smo zakon”. Drugače povedano, če je erekcija edino, na čemer sloni naša samozavest, potem nas vsak neuspeh lahko pahne v globoko brezno samopomilovanja (pogosto dovolj prikritega, da se navzven ne vidi) in se neuspehi potem nizajo kot po tekočem traku. Vzpostavi se povratna zanka: neuspeh > padec samozavesti > strah pred ponovnim neuspehom > velika verjetnost ponovnega neuspeha > ponovni neuspeh > absolutna izguba upanja > padec interesa za spolnost > trajna impotenca. Vzrok pa je lahko tako rekoč banalen.
Najprej bi torej vprašal, če ima vaš dečko sploh kdaj erekcijo, recimo zjutraj, ko se zbudi ali ob polnem sečnem mehurju, ob pogledu na kakšno drugo lepotičko ipd.??? Če tudi sicer do spontane erekcije ne pride ali je zelo slabotna, potem obstaja možnost, da je za težave kriva bolezen,lahko tudi resna (diabetes, multipla skleroza, druge presnovne motnje…- samo ne ga takoj strašiti s temi diagnozami!!!). V tem primeru bi kazalo obiskati zdravnika za preventivni pregled. Vkolikor pa v drugih situacijah doživi erekcijo, le ob poskusu spolnega občevanja z vami ne, potem gre zagotovo za psihološke razloge, ki pa zahtevajo povsem individualen pristop. Verjamem, da ste poskusili vse, kar je v vaši moči in česar ste se pač domislili, a to ni nujno bilo ustrezno ali dovolj.
Značilnost psiholoških razlogov motenj erekcije je tudi ta, da se ti lahko sproti menjajo in celo množijo ter imamo po daljšem času lahko opravka s “sedmeroglavim zmajem” ki mu zraste nova glava, čim katero posekamo (en problem rešimo, nastopi drugi). Ena ključnih napak pri reševanju problemov z erekcijo je tudi ta, da bolj ko ga rešujemo, slabša je situacija, kajti problema ni mogoče rešiti z odkrito prizadevnostjo obeh ali vseh vpletenih temveč le skrivaj in z zvijačami. Tega ste ženske običajno več kot sposobne, le naučiti se je treba. Bolje je torej težave ne reševati in se delati, kot da sploh ni problema, kot “na vse kriplje reševati”. Morda bi kazalo nekaj časa (nekaj tednov) ne poskusiti imeti koitusa temveč se zgolj alternativno zadovoljevati. Vaš partner mora dobiti nazaj občutek, da vas je sposoben tako ali drugače zadovoljiti in da je koitus le češnja na torti, ki ni obvezni del sladkanja. Ko bosta dosegla to raven, tudi češnja ne bo več izostala. Lahko bi vsaj nekajkrat poskusila kar z zdravilom, npr. Viagro ali Levitro? Ko bo spet vzpostavljena samozavest, bo vsaj nekaj časa spet bolje, morda za zelooooo dolgo časa. To zdravilo lahko predpiše tudi splošni zdravnik. Ne vem, če sem vam s temi “komentarji” kaj koristil. Če ne, lahko priporočim le še obisk partnerja pri urologu, specialistu za zdravljenje motenj erekcije.


New Report

Close