Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina spinalna stenoza II

spinalna stenoza II

Mojemu 18 letnemu sinu so letos ugotovili spinalno stenozo v lumbalnem delu, zaradi katere je imel hude težave 4 mesece. Šele ruski manualni terapevt (ne kiropraktik!) mu je pomagal do popolnega izboljšanja. Zanima me, ali se mu bodo obdobja z hudimi bolečinami še ponavljala, ali lahko kaj sam stori, da se mu ne bi (zmanjšanje telesne teže, fizioterapevtske vaje). Ali se tako stanje vedno kasneje nekoč konča z operacijo? Ali je to pridobljeno ali prirojeno oboljenje? Hvala za odgovor.

Spoštovani!

Glede na skromen obseg povedanega se bom zatekel v spekulacije. Domnevam, da je imel sin bolečine v križu in da so mu pri raziskovanju vzrokov težav ugotovili spinalno stenozo. Manualni terapevt je seveda samo ena izmed oblik kiropraktike, oboje pa je namenjeno “mobiliziranju” prizadetih delov hrbtenice. Ugodno vplivajo takrat, ko se težave pojavljajo v malih sklepih hrbtenice ali v vezivnomišičnem delu hrbtenice. Ugoden učinek manualne terapije govori v prid domnevi, da so bolečine imele izvor v malih sklepi hrbtenice in ne v ugotovljeni stenozi.

Spinalna stenoza (zožitev hrbteničnega kanala) navadno nastane zaradi sprememb na hrbtenici – ko posamezni deli hrbtenice postanejo nekako nestabilni in pride do manjših “premikov” med posameznimi vretenci, kar povzroči, da je hrbtenični kanal nekoliko ožji. Posledica tega je lahko pritisk na živčne korenine, ki potekajo skozi prizadeti del kanala, kar se kaže v težavah v področju “pritisnjenega” živa: mravljinčenje, bolečine, omrtvelost, neomoč mišic, ohromelost v prizadeti nogi. Bolečine ledveno navadno niso odraz stenoze same, temveč prej sprememb, ki so povzročile stenozo.

Težko bi ocenil, kaj je vzrok stenoze pri vašem sinu, vendar vam bodo zdravniki, ki se ukvarjajo z njim na podlagi pregledov in preiskav znali to veliko bolje pojasniti. Ukrepi za preprečevanje bolečin v križu so: ustrezna telesna teža, telesna dejavnost, ki krepi trebušne in hrbtne mišice, izogibanje nepravilni drži in gibom – predvsem nepravilnemu dbvigovanju in redne vaje, ki se jih je naučil na fizioterapiji, kar so vam verjetno že pojasnili. Ob eventualnem slabšanju stanja pa bo glede na klinično oceno ortopeda ali nevrokirurga morda kdaj potrebna tudi operacija, česa pa ni moč napovedati.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Zanima me kaj več o vajah, ki naj jih izvajajo bolniki, pri katerih degenerativne spremembe v ledvenem delu hrbtenice povzročajo močno zoženje spinalnega kanala na vseh nivojih, pa tudi močno zoženje levega recesusa in foramna – pri meni (L4-L5) in imajo istočasno tudi izbočeno diskalno kunturo na celotnem obodu – med vsemi ledvenimi vretenci.
Ali so primerne splošne vaje za krepitev hrbteničnih mišic?

Lep pozdrav in hvala za odgovor!

Spoštovani!

Primerne so te vaje, v kolikor jih zaradi hudih bolečin bolnik lahko izvaja. Predvsem je pomembno s krepitvijo mišic ohraniti mišično moč v nogah, kar je pogosto moteno zaradi draženja živčnih korenin.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close