Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Spet ušesa

Spet ušesa

Pozdravljeni!

V enem izmed spodnjih postov ste napisali, da vnetje srednjega ušesa po sodobnih spoznanjih ni potrebno zdraviti z antibiotiki( če v treh dneh…..). Zanima me, kako to mislite? Čisto brez zdravil? Samo čakamo, da mine? Ali s pomoqčjo kakšnega paracetamola ali calpola? ( zdravkjenje pri mlajših otrocih)
V forumu starši staršem sem brala, da mamice veliko uporabljajo netresk za zdravlljenje ušesk. Zanima me , kaj mislite o tem in če zdravnik potrdi vneteje, mi pa ga zdravimo z netreskom lahko pride do kakšnih nevšečnosti?

Za odgovor vam bom zelo hvaležna in želim vam lep dan

Spoštovani!

Večina vnetij srednjega ušesa je virusne narave, ker s vnetje tam pljavi zaradi neprehodnosti cevke, ki povezuje žrelo in srednje uho ter tako skrbi za predihanost. Bolečina pogosto nastane tudi zaradi vakuuma, ki nastane v srednjem ušesu pri zaprti cevki. Bakterijsko vnetje je praviloma povezano z zelo visoko vročino, bolečino, ki sama in ob zdravilih za bolečine ne poneha, bobnič je pordel in izgleda kot opečena slanina, izbočen zaradi pritiska gnoja, včasih se celo predre in izteka gnoj – takrat bolečina popusti. Takih vnetij je izjemno malo. Nekako v navadi je, da se kar pri vsaki bolečini in že rahlo pordelem bolniču napiše antibiotik – za vsak slučaj, da…

Z raziskavami so ugotovili, da tako zdravljenje ni potrebno, ker nič ne spremni poteka bolezni niti ev. zapletov. Večina bolečin, ki niso bakterijske narave poneha pod vplivom zdravil proti bolečinam ali samo od sebe v dnevu ali dveh. Če traja tri dni, naj bi bil do dodatni argument za uporabo antibiotika. Pri tem se nevarnost za zaplete, tj. kronično vnetje in/ali izgubo sluha ne poveča.

Pri oblečinah lahko mirno uporabite paraccetamol ali drugo zdravilo potri vročini/bolečinam.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close