Spet jaz…
Nekaj časa nazaj sem opazila, da se nekdo še vendarle sprašuje, kako je z mano. Hotela sem odgovoriti, pa nekako nisem zbrala poguma.
Težko. Sicer po svoji zaslugi, ampak… ne vem. Padam, se poberem in spet padem. Pa da začnem od začetka.
Hotela sem prekinit. To sem jasno in glasno povedala. Da nisem bila srečna, niti on. Da sem se odločila da začnem znova. Dobila stanovanje vzela kredit in kupila osnovne stvari.
Povedala sem mu mirno. Nakar mi on pove, da on se je pa odločil, da bo z mano. Kakor sem se jaz odločila da bom brez njega tako se je on odločil, da bo z mano. Da ne razume, kako se lahko kar tako odločim, da bom živela brez njega. Da nama pa ja ni bilo tako slabo skupaj….. in da se jaz ne morem sama odločit da bom brez njega. In o tem, da bi šla v drugo vezo, naj niti ne razmišljam. Ker tisti, ki bi ga imela, bi ne vem kaj vse naredil iz njega. Sploh pa mi nenehno govori, da ne bo dal miru, da me bo spravil ob vse in takrat bo šele odšel. V bistvu da mi bo zagrenil življenje do konca, če ne bom z njim. Bojim se ga, zelo. Prehaja iz enega stanja v drugega. Enkrat pravi kako me ima rad, da se trudi, da ne bi bil ljubosumen, da se spreminja, da bo bolje, da mu naj dam zadnjo možnost…da želi imeti samo z mano otroka…. In da se moram potrudit tudi jaz. Kako se naj trudim, če je pohodil vsa čustva, če ga ne morem imeti več rada? Kako ? Naj se prisilim samo zaradi straha, ki ga čutim?
Drugič spet začne noreti, da bo vse uničil. In da se ga ne bom znebila. Tako ne morem živeti. Nič več. Kam se naj obrnem in kdo bi mi lahko pomagal?
Pred meseci sem še rekla, da nočem klicat policije, zdaj sem pripravljena tudi to. Ampak v tem primeru mi je povedal da bo že našel način da se mi maščuje.
Odšla sem vstran, zbrala sem pogum. Tisti, ki me poznajo me podpirajo. Ampak da bi se kdo jasno in glasno zavzel zame, to ne. Samo tiho se strinjajo z menoj.
Jaz pa moram narediti konec, drugače se bom uničila. On pa kot velik podjetnik seveda ima privilegije. Razmišljam, da bi odšla, pustila službo, stanovanje in odšla. Samo kam?
Ne samo da še vedno sprašujem, vsak dan pogledam, če si se kaj oglasila in to z veliko tesnobo v srcu. Zakaj nisi zbrala poguma za odgovor? Drugič napiši vsaj Ku-ku, da bom vedela, da spremljaš forum, OK? Tudi če ti ne bo za odgovarjat kaj drugega.
Primož, mislim, da je tvoja moralna dolžnost, da tej ženski pomagaš vsaj s tem, da jo napotiš k pravi osebi oz. na pravo inštitucijo. Sodeluješ z mnogimi strokovnjaki, z njimi se srečuješ na vsakodnevni bazi, imaš idealno priliko, da sprožiš akcijo, ki bi presegla zgolj forumsko funflanje in nakladanje. S tem bi celoten forum pridobil na teži. Na konkretni teži. Jaz bom poskušala dobit naslove, ampak nisem strokovnjak.
Vera, kar se tvoje okolice tiče, ki te tiho podpira. Tudi to je nekaj vredno. Oziroma, to je vredno veliko. Mnogo je takih, ki te podpore okolice nima. Zato ne govori, da si sama. Strah, ki te duši in ti ne dopusti, da bi prerezala vse nitke, pa je TVOJ strah. S tem strahom se boš morala soočiti in spopast sama. En korak si že naredila. Pravzaprav kar več korakov. Prvič, šla si stran. Drugič, dobila si stanovanje. Tretjič, nakupila si si osnovne stvari. Zdaj si pripravljena storiti tudi četrti korak, poklicati policijo ob vsakem nadlegovanju. To je nujno. Saj se ne moreš do konca življenja skrivati kot zločinec. In tudi ljudje te ne morejo skrivat pred njim, če to pričakuješ. Če hočeš, mi sicer lahko daš njegovo telefonsko številko in ga bom po spisku propisno napizdila, če misliš, da bo to pomagalo. Ampak bolj pomaga policija in sodna prepoved približevanja.
Ojla, Vera!
Na dobri poti si, samo zberi energijo in pogum in pojdi!!
S tem človekom te ne čaka nič dobrega. To je človek, ki ne zna kontrolirati svojih čustev in ob njem boš tudi ti postala čustvena razvalina. Bi rada končala v Polju?? Zdaj vpije in ti grozi, ampak čez nekaj časa se bo umiril. Pa kakšna ljubezen je sploh to – da je tako agresiven do svoje partnerice?? Ti samo mirno odidi, skrbi za svoje dobro in se ne meni za pse, ki lajajo ob karavani! Za tvoje življenje gre! In vesela si lahko, da še nimaš otrok, z njimi bi bilo vse precej težje!
In na jamraj naokoli, če se še ne boš odločila za odhod. Če ostaneš, je to očiten znak, da ti še ni zadosti hudo. Da rabiš še kakšno leto zmerjanja, zaničevanja. V tem norem razmerju si ti enakopraven partner – dopuščaš, da tvoj tako ravna s tabo. Odločitev je tvoja.
Lep pozdrav!
Pozdravljena!
Vesel sem, da si se končno oglasila in žalosten, da se ni kaj dosti spremenilo.
Spet ti bom svetoval enako. Če omahuješ, si preberi vse svoje “poste”, da se spomniš, čemu točno si ušla. Ne odpiraj mu vrat, ne oglašaj se na njegove klice in obrni se na policijo, če te bo nadlegoval. Problem, ki ga sedaj imaš, je ta, da si ga očitno spet nekako pripustila v svoje življenje. Odreži ga! Če ne, se boš vsake toliko in toliko mesecev, vračala na forum in ugotovila, da se ni kaj dosti spremenilo.
Tisti, ki te podpirajo, se bodo jasno in glasno zavzeli zate, ko boš to storila tudi ti.
Ostani močna!
LP
P.S.: Za pisanje na forum ti pa res ni potrebno zbrati ne vem kakšnega poguma!
Koka,
prav imaš, vsekakor lahko pokliče na Karitas, ali pa v kakšen materinski dom.
veš kaj bi pa policaji rekli, če ne vidimo ne moremo ukrepati.
pošlji mi seznam, če ga boš dobila, pa ga bomo objavili.
primož
Ja, hvala vam iz dna srca.
Torej, spremenilo se je precej. V bistvu hodim povsod, našla sem nove in stare prijatelje. Vse bi bilo uredu, če ne bi on vztrajal. Bolj ko jaz vlečem na svojo stran, bolj tudi on na svojo.
Npr. Bila sem na kavi v bistroju s sodelavkami in sodelavci (cca 5 ljudi). Prišel je notri se usedel za sosednjo mizo in gledal kot ne vem kaj. Ko sem odšla je šel za mano. Kaj je bilo potem?
In v trgovini me dobi pri blagajni. Začne me prav na glasno spraševati, če bom zdaj hodila z vsakim na pijačo (pa nisem bila). Ljudje so se ozirali, jaz bi najraje kričala, pa sem zaradi sramu bila tiho. Zakaj?
Povedal je, da ne bo dal miru, da bo vsakemu moškemu, ki ga bo srečal z mano pokazal svoje.
In še več; seveda sem bila z njim od mlajših let in je jasno, da sem kljub preprekam naredila šolo. In zdaj pravi, da ima on te zasluge.
Vem, da mi prav veliko ne morete pomagat. Da moram enostavno čisto izklopit. Delam to ampak včasih je tako težko. Hvala vam, res. Ja, berem forum, vaše odgovore. Večkrat in vedno znova. Od tu imam moč, da sem še vedno na svojem, da delam. Ker če ne bi bilo vas bi verjetno tako kot sem že zopet popustila in šla z njim nazaj.
Hvala!
Vera
Ej Vera, sila si ves?
Uspelo ti je in ravno tega tisti norec ne zmore preboleti.
Samo nekaj me moti. Pravis…da ti ves cas govori to in ono…kako?
Hodi k tebi? Te klice? Te ustavi na cesti? Kako?
Ocitno ti manjka se majceno, da ga odpises tudi pri sebi, namrec se vedno
si ne mores kaj, da ga ne bi poslusala. Ali pa je to iz strahu?
Ok, strah je mocno orozje.
Ampak se ga da premagati.
Kot prvo se odloci, ali se bos borila, ali bos zbezala. Oboje je ok, ti ves,
koliko moci imas.
Ce se bos borila, potem si najdi zaveznike. In price. Ne pusti, da te ‘dobi’
in ti grozi na samem, naj vsi vidijo kaksen norec je.
Vem, da ti je nerodno pojamrati – NAJ TI NE BO…ti ne delas nicesar narobe,
ampak ON . Zato pojamraj in se pritozi cimvec ljudem, odkrito, tako kot nam.
In koncno – si odrasel, samostojen clovek in imas pravice, kot vsi.
Pravico imas ziveti kot ti pase in odlocati o sebi – kdor ti jo krati, dela
kaznivo dejanje, kar resuje policija in sodnija.
Ce ti grozi z mascevanjem, mu povej, da imas tudi ti kaj pripravljenega
recimo casopisni clanek o njegovem maltretiranju, nadlegovanju,
obnasanju – shranjen pri tvojem odvetniku, ki bo objavljen, ce se tebi kaj
zgodi. Ce je lokalni pomembnez, mu ne bo vseeno.
In predvsem ga NE POSLUSAJ VEC. Poklopi telefon, ne odpri vrat (klici
policijo, ce ne odneha), ne ustavljaj se na cesti (poisci druzbo ljudi)…
In se bo navelical.
Ce bos pa bezala…tudi to je castno in ravno tako v redu. Ne boj se
zapustiti znanega okolja, da nes je Slovenija tako majhna, da stiki
z ljudmi, ki jih ne zelis izgubiti zlahka obstanejo.
Predvsem…pisi na forum, kadarkoli bos podvomila vase.
Mislim, da bo to vedno manjkrat, ker si na pravi poti.
Potem pa pisi, da porocas o svojih zmagah.
Zelo smo veseli, da ti je uspelo vse to, drzimo pesti se naprej.
Zdravo Vera.
Ja, dolgo se ti to že vleče. Ker kar nekaj časa ni bilo glasu od tebe sem dejansko upal da si storila kaj v smeri, kot smo ti vsi svetovali.
Pa kakšnega psihopata si to imela? Kako lahko sploh razmišljaš, da bi še imala kaj z njim? Zakaj bi sploh želel biti s teboj ko ti takoj pove, da ti ne bo dal miru in da ti bo zagrenil življenje, da se ti bo maščeval,… Ali so to besede nekoga, ki te ima rad, kar je edino mirodajno, zakaj naj bi bil nekdo s teboj? Tisto da te ima rad so le besede iz njegovih ust in ti jih pač ponavlja, ker si misli, da bi te mogoče uspel s temi besedami prepričati. Isto je z omenjanjem otroka. Z otrokom bi te potem pa res vezal nase in takrat boš šele nastradala.
Tu gre z njegove strani le še za to da, kot sem ti že enkrat napisal, da dokaže nek svoj prav, da si on kot moški, kot mačo ne bo pustil, da bi ga ena “baba jebala” in verjemi, da če boš karkoli še hotela imeti z njim, da ti bo on vso to njegovo “poniževanje in moledovanje pred eno babo” vrnil z obrestmi in verjemi, da boš takrat že tako psihično sesuta, da se ne boš mogla več pobrati. Si to res želiš?
On se točno zaveda, da njegovo psihopatsko razmišljanje in egoizem ni nekaj normalnega in sprejemljivega za neko normalno dekle in da bo imel probleme dobiti katero drugo v kolikor tebe izgubi. Tu pa potem nastopi, da ne bo napram okolici nek “normalen” moški, ki si ne more dobiti ženske, to pa res ne gre skupaj z likom mačota, sposobneža, frajerja, ki ga goji o sebi.
Daj že enkrat prekini s tem, saj vidiš, da je od zadnjič spet minilo kar nekaj mesecev, te pa le čedalje bolj uničuje. Svetujem ti, da pokliči policijo. Doseži prepoved približevanja in verjemi da se bo umaknil in ne imej strahu pred nekim “maščevanjem”. Verjemi da je policija tu za to, da ti pomaga.
Ne razmišljaj tudi, da bi nevem kam odšla, saj boš potem lahko bežala celo življenje saj te lahko še naprej če nič drugega maltretira po telefonu. Bodi močna, začni ceniti samo sebe, da si zaslužiš kaj boljšega in si reci Kar je dovolj je dovolj in pojdi takoj na policijo, se pogovori in jih prosi, da bodo ob naslednji priliki posredovali. Verjemi, da se boš že zaradi pogovora z njimi bolje počutila, saj imajo oni vsakodnevno podobne izkušnje in tudi vedo, kam se še obrniti, kaj lahko dosežeš, in kakšna bo njegova reakcija. Verjemi, da če mu bodo prišli policisti na dom, da bo ob tem še bolj trpel njegov ego pri njegovih prijateljih kot to, da ga ena “baba” zavrača in da si ne bo več dovolil težiti, v kolikor bo to pomenilo, da bo spet dobil obisk s strani policije.
Upam, da bomo lahko vsi v nekaj tednih brali tvoje pisanje, ki bo dosti bolj spodbudno.
LP
Pozdravljena, Vera!
Tudi jaz sem se že spraševala, kako je s tabo!
Brala sem tvoje poste, pa mi na začetku ni bilo jasno, kako lahko ženska sploh zdrži pri takem človeku. Pa zakaj sploh vztraja? Potem si pisala, da si se odselila stran. Verjamem da je po toliko letih (tudi pranja možganov) bilo to zelo težko zate in najbrž si potrebovala ogromno ogromno moči. Vsaka ti čast da si to storila!!!
Naj ti človek ne pere možgane še naprej!!! Sama dobro veš, kaj je zate najbolje. Ne omahuj glede njega! Zakaj ga sploh poslušaš in dovoliš, da ti govori take neumnosti, grozi in ne vem kaj še? Vem da se zelo enostavno sliši, ampak vse kar ti lahko svetujem je isto, kar so ti pisali že pred mano: PREKINI Z NJIM! Ne pogovarjaj se več z njim, ne javljaj se mu na telefon, ne odpiraj mu vrat (se da zvonec nekako izklopit?) in če to ne pomaga pojdi na policijsko postajo in povej da te nadleguje. (Preberi si ogovore na tvoja prejšnja vprašanja na tem forumu.)
Vso pravico imaš normalno zaživet, si ustvarit novo vezo…Veliko si že naredila. Bodi močna še naprej!
Malo sem razmišljala kam bi se lahko obrnila, da bi ti pomagali.. Na internetu sem našla naslov društva za nenasilno komunikacijo
je navedena telefonska številka. Pa pokliči. Poslušali te bodo, so tudi bolj usposobljeni in imajo izkušnje, mogoče ti dajo še kakšen naslov ali telefonsko številko kam se obtnit.
Držim pesti zate in ti želim vso srečo! Pa oglasi se še kaj na forumu!
Vera, nisem brala cele tvoje zgodbe od prej, vendar razumem bistvo. Tudi jaz sem imela tako situacijo in mislila, da je ne bo nikoli konec. Odselila sem se iz tistega kraja (le 15 km) stran, zamenjala službo, hodila po novih poteh z novimi ljudmi, nisem se oglašala na telefon. Dobivala sem grozlijve smse. Potem sem z njimi šla na policijo, šli so k njemu v kontrolo. Nekaj časa je bil mir: Ko se je ponovilo z smsi, spet policija, odvetnik, sodišče. Dobil je kazen. Zdaj imam mir.
Skratka, ne pomišljaj da bi šla k njemu nazaj,le zakaj sploh ta misel, bodi trdna, ne govori z njim. Ker z njim govoriš in se celo pogajaš, prilivaš le olja na ogenj; prenehaj, kurjave mu bo zmanjkalo. Sam s sabo se bo naveličal kregati.
Zdrži, splača se
P.S: Mogoče bo nad temle, en začetek mojega posta. Ne ga brat, mi je zmrznil računalnik :-((, in ne vem, kaj je potem bilo…
Vera,
lepo da si se spet oglasila. Tvojo zgodbo spremljam od začetka. Vidim, da si si uredila življenje. Korak za korakom. Našla si stare in nove prijatelje. Tako je prav.
Lepo napreduješ, mogoče se tebi ne zdi, meni, ki vsako tvojo novo zgodbo berem enkrat na tri mesece, pa vidim, da lepo napreduješ.
Edino tvojega bivšega se še moraš znebiti.
Če je res kar praviš…in v to ne dvomim…je tvoj bivši resen psihični bolnik.
PAZI NASE!
Nikar ne odlašaj. Pojdi na policijsko postajo, ki pokriva tvoje območje in povej…tvoj bivši te nadleguje, ne da miru…zaprosi jih naj se pogovorijo z njim…podaj prijavo proti njemu.
Doma izklopi zvonec in ne odpiraj vrat.
Če pa ti bo razbijal po vratih ali kako drugače še naprej težil, nemudoma pokliči policijo, da ga odstranijo. Ne vem kaj čakaš. Da te spravi v bolnico.
Pravi, da če boš poklicala policijo, bo že našel način, da se ti maščuje. PA JA. Z repom med nogami jo bo pobrisal. Poznam take.
Skratka Vera naredi naslednji korak, na svoji novi poti. In oglasi se še kaj.
Mogoče bi dobila kakšno pametno informacijo na SOS telefonu, 080 11 55, kjer so včasih tudi dajali nasvete in informacije, kam se obrniti, kako s policijo, kakšna je možnost začasne nastanitve v varni hiši, mogoče svetovanje v zvezi povečanja samozavesti, priklučitvi skupini za samopomoč, psiholog, itd.
Našla sem nekaj naslovov nevladnih organizacij, kamor se lahko zatečeš po STROKOVNO pomoč. Naj te ne bo strah pomagati sama sebi. Če bi se urezala, bi si hitro našla povoj, a ne? Ne bi izkrvavela po kapljicah. In ne bi dovolila, da te nekdo znova in znova špika v rano.
Vidiš, naslovi so samo povoji. Kompresije, ki bodo ustavile krvavitev in pomagale pri celjenju ran. Najbolj se mi zdi uporabna stran od društva SOS, ti pa sama presodi, kaj ti najbolj koristi. Samo začni si pomagat! In pomagali ti bodo vsi.
Društvo SOS:
e mail: [email protected]
od dežurne svetovalke dobiš info. o skupinah za samopomoč, zatočišču v Lj in drugih oblikah pomoči. Na strani je tudi mnogo uporabnega in koristnega branja.
Društvo ZA NENASILNO KOMUNIKACIJO:
e mail:[email protected]
svetujejo žrtvam nasilja. Telefoni:
LJ 01/43 44 822
MB 02/ 250 17 36
MB 02/250 17 37
ZAVOD EMMA:
e mail: [email protected]
strokovna psihosocialna pomoč.
OZARA SLOVENIJE
Nudijo svetovanje ljudem v duševni stiski.