Spet ena oddaja o bolečini na RTV
Spet ena oddaja o bolečini, res zanimivo…
Vse te oddaje, ki jih gledam že kar nekaj let, so si vsa leta tako zelo podobne. In vsa Slovenija to gleda. In, to kar je na TV, ljudje vzamejo običajno zares. Zakaj toliko ljudi nima pojma o zdravi prehrani, o pomanjkanju hranil, o hrani, ki povzroča vnetja, pa pomanjkanju prebavnih encimov zaradi katerih ne moremo absorbira ti določenih hranil, pa nam jih primanjkuje, pa o mutaciji gena MTFHR, ki ga ima skoraj polovica ljudi, in tudi z njim povezane težave – spet nam nečesa primanjkuje, in s tem so povezane tudi določene bolezni in tudi fibromialgija.
Na žalost tudi določena hrana povzroča vnetja in vnetje povzroča bolečino. Obstaja ogromno knjig o dietah pri avtoimunih boleznih. Kuharskih knjig za fibromialgijo je gotovo 30. Gotovo je nekaj na tem, da hrana vpliva na bolečino.
Poznam kar nekaj ljudi približno mojih let, ki so imeli operacijo kolena, kolka, oba kolena, oba kolka, eno koleno, en kolk… Kot, da je to sedaj neka moda… Zakaj, ker jim je zdravnik rekel, da to potrebujejo… Pred dvajsetimi leti sem imela veliko hujše bolečine, kot jih imam danes. Moja kolena so v kar dobrem stanju in me nič ne bolijo. Včasih so pa škripala, in sem komaj hodila, posebno po stopnicah. Nobena terapija v Laškem mi ni pomagala. Vsak mesec sem s hudimi bolečinami hodila na bioterapijo po Domančiču, in potem v bazene s toplo vodo, da sem lahko hodila na delo. Pa mi je rekel Duško na terapiji: “Tisti, ki se vračajo, dalajo nekaj narobe.” Takrat nisem imela pojma, kaj delam narobe, ampak ta stavek sem si dobro zspomnila. Pa se mi je čez pet, ko je bilo vedno huje, posvetilo.
Bolečina je opozorilo, da je nekaj narobe. Samo kaj? S tem se moramo pa na žalost ubadati bolniki sami. TV oddaje nam res niso v pomoč. Mene običajno spravijo v slabo voljo.
Breda