Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje spanje brez pomoči

spanje brez pomoči

pozdravljeni,
tokrat me zanima nekaj v zvezi s spanjem. Kako naj dam spat hčerkico tako da bo zaspala sama? Do sedaj mi je zaspala na dojki ali pa sem jo zibala. Vem da sem to počela predolgo saj je stara že skoraj 6 mesecev. Tako sem včeraj poizkusila nov način uspavanja. Zvečer sva se še igrali potem sem jo ob 22-ih podojila, seveda je na dojki zadremala. Nesla sem jo v posteljico in se je zbudila. Potem sem jo potolažila in ji zaželela lahko noč, brez da bi jo vzela iz posteljice, in hkrati sva šla še z možem spat. Nekaj časa je veselo brcala potem pa je začela stokat. Tako je šel k njej mož in jo tolažil tudi tako da je ni vzel iz posteljice. nekaj časa je bilo mirno, potem pa je začela bolj stokat in čez nekaj časa še jokati na ves glas. Tako ni preostalo drugega kot da jo je vzel iz posteljice, vendar še ni nehala jokati. V naročje sem jo morala vzeti jaz in potem je bil končno mir. Ura je bila že polnoč in potem se je začela jokat za hranjenje in sem jo pristavila. Po dojenju sem jo dala v posteljico, budno. Začela se je smejat, jaz sem jo še malo božala in se je oprijela moje roke kot klop. Potem sem se jaz vlegla in se delala da spim. Ona se je še malo zvijala in zaspala. Uspela je zaspat brez dojke. Mogoče se kaže napredek, vendar pa po dveh urah boja do polnoči je pa malo huda. Že če bi zaspala vsaj uro prej bi bilo bolje, če pa bi jo uspela dat spat ob 22-ih bi bilo pa že sanjsko.
Spi ponavadi od 24-ih do 9:30 oz. 10:00(zbudim jo sama). Jo previjem, dam vitamin D in podojim. Ob 11-ih dam kašico in podojim. Ob 12 ali 13 ima spanec kakšno uro do dve in še popoldne ob 18-ih za kake pol ure. Ponoči se prebuja za hranjenje na 3-4 ure, včasih tudi na 2 ali manj. Sem ji hotela ponuditi tudi mleko za večjo sitost pred spanjem vendar stekleničke sploh ne sprejme.
Zanima me še naslednje: ko je dopolnila 5 mesecev je izgovorila ba-ba in delat mehurčke z ustnicami in jezikom;to je delala 2 dni, potem je začela še ma-ma, kar je trajalo skoraj en teden. Sedaj pa že dva tedna ni izgovorila nič. Ali je to kaj narobe? Trenutno spet vleče aaa, kot je začela pri 3,5 mesecih.
hvala za odgovore, lp

Pozdravljeni, MISKA!

Vaša dojenčica bo kmalu stara 6m in zanima me, kako naj naredite, da bo znala zaspati sama.

Žal, tega ne vem. Nobenem otroku pri nas doma to ni uspelo. Nekateri kar spijo sami, drugi pa imajo čisto drugačne potrebe in se odzivajo tako, kot ste že napisali, torej se razbudijo, čisto razživijo, so pripravljeni na igro, če so polnih želodčkov in malce nagnjeni k polivanju, bodo morda pobruhali celo posteljico, morda bodo še lulali, kakali,… prej ali slej pa bodo bolj verjetno začeli stokati, klicati in nato tudi glasno jokati, če odziva ne bo. S tem bodo sporočili, da tega še ne zmorejo.

Vaše vprašanje izhaja iz kulturne norme naše civilizacije, ki trdi, da bi morali dojenčki znati spati sami. Hm, ali taka predpostavka sploh lahko drži? Bi v procesu evolucije res narava naredila dojenčke tako, da bi bili kar tiho, če jih odložimo? V milijonih let se biološko nismo spremenili, narejeni smo, da vklopimo alarm, če smo še majhni, nebogljeni in sami. Družba pa je sklenila nekaj drugega in dojenčke, ki tega večinoma ne zmorejo, sili v nekaj, kar ni naravno. Med to sodi gotovo tudi siljenje staršev k učenju samostojnega spanja v teh nežnih zgodnjih mesecih, zagovarjanje hipotez, da 6m otrok nima prehranskih potreb ponoči, česar ni mogoče resno in multidisciplinarno dokazati….

“Potem sem jo potolažila in ji zaželela lahko noč, brez da bi jo vzela iz posteljice, in hkrati sva šla še z možem spat.”
***Tako nas učijo, da je treba. Tako boste videli npr. v filmih. Mamica gre in z očkom v miru povečerja, otroček pa pri priprtih vratcih in nočni lučki zaspi, pa naj je še tako majhen. To ima toliko zveze z realnostjo kot filmi, kjer se porodi začnejo s kričanjem, odtekanjem vode in nato divjim dihanjem, navijanjem, naj mamica pritiska…. res komično. No, ko seveda sami želimo te ideale uresničiti pri svojem otroku, stvari niso več smešne. Starša lahko zapadeta v kar hude stresne situacije, otrok pa tudi.

Verjemite, da je to, da 6m otrok zaspi brez dojke kot “poseben dosežek” ali “napredek” razumljeno samo v naši zahodni civilizaciji, ki želi za vsako ceni doseči samostojnost otrok čim prej, ne glede na posledice. Ste že brali tole? Zelo lepo pojasni ozadje, zakaj je tako in zakaj v drugih kulturah tega ne prakticirajo, tudi ne v vseh razvitih kulturah, denimo na Japonskem in še kje. Umetnost dojenja v naši kulturi: http://med.over.net/forum5/read.php?11,141876,142069#msg-142069

Posledice takega forsiranja staršev, da morajo otroke učiti samostojnosti, so praviloma prav nasprotne, daljša nesamostojnost otrok, tudi psihične travme in težave pri družbeni komunikaciji v odraščanju in odraslosti pri nekaterih, kadar se npr. uporabljajo kakšne metode “izjokavanja”… Tudi vam priporočam v branje ta članek. Sodobni pogledi na spanje dojenčka in malčka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4476929

Izkušnje La Leche League, ki združujejo milijone mater po vsem svetu, kažejo, da dojenčka daleč najlaže uspavamo prav z dojenjem, kadar otrok to želi. In to je v večini primerov ne samo v prvem letu, ampak pri mnogih tudi kasneje, ko so ti otroci že malčki. Problem je samozavest in prepričanje mater, da ravnajo prav, četudi ravnajo v nasprotju z vsiljivimi normami njihove kulture.

Če je opuščanje dojenja v tej starosti potreba oz. želja matere – razlogi za to so različni in vsekakor lahko zelo utemeljeni in na mestu v določenih situacijah – pa priporočamo dobro knjigo, npr. E. Pantleyevo, ugotovitev, katere metode bi bile primerne za našo družino. Možno je, da bo pri bolj prilagodljivem otroku hitro kaj delovalo. Možno je tudi, da bo veliko težje, kot če bi ostali pri uspavanju na dojki. Ni mogoče predvideti, ker odziva otroka pač ne moremo predvideti.

Hrana, če otrok lepo napreduje, nima s tem prav posebne povezave. Otrok ne zaspi, ker ne zna, še ne zmore, razvojno. Ne, ker ima premalo hrane.

Še nekaj dobrih povezav, ko bo čas…
Uspavanje na dojki:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980346 (5m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5318858 (6m, 10m)
Dojenček se ponoči zbuja in doji:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=982&t=982 (4m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981653 (4m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5721480 (5m, zbujanje na 2h)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5761770 (5m, ponoči nenehno prižeta k mamici)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981900 (7m)
Je res, da starejši dojenček ne rabi nočnega dojenja?
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979782 (6m)
Kako do boljšega spanca:
http://med.over.net/otrok_druzina/novica.php?id=37 (kratko o spanju)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4331470 (ne spi – smo ga razvadili?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980691 (Otroško spanje, brez joka v sanje)
Večerno uspavanje malčka:
http://med.over.net/forum5/read.php?46,4655212 (predolgo čuje)

“Zanima me še naslednje: ko je dopolnila 5 mesecev je izgovorila ba-ba in delat mehurčke z ustnicami in jezikom;to je delala 2 dni, potem je začela še ma-ma, kar je trajalo skoraj en teden. Sedaj pa že dva tedna ni izgovorila nič. Ali je to kaj narobe? Trenutno spet vleče aaa, kot je začela pri 3,5 mesecih.”
***Najbolje bo, da vam na to strokovno odgovori pediatrinja na sosednjem forumu. Kot mamici treh otrok se mi to zdi povsem običajno.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Članki o dajanju dojenčka spat brez dojenja ali zibanja v naročju ti res načnejo samozavest. Vsi dojenčki niso enaki pa jih vendarle povsod obravnavajo kot da so. Naša je bolj občutljiv otrok in ne more bit sama dolgo časa (do okoli 15 minut je še, če ima igračke in se ji je za igrat), drugače bi se pa samo nosila. Zelo uživa če se z njo v naročju vrtim. V glavnem moram biti čimveč v gibanju ko jo nosim.
Glede knjig in člankov me moti ker povsod piše (tudi v Velika knjiga o dojenčku, Nega matere in otroka, pa članek v reviji Novorojenček) kjer piše da se je treba držati rutine, da dojenček lahko zaspi. In če sledimo rutini se bo navadil in bo komaj čakal da gre spat. Zaradi rutine naj bi se počutil varno in da je rutina pri “zahtevnih” dojenčkih še najbolj pomembna.
Danes ponoči je zaspala, po dojenju, celo ob 23-ih in je spala do 10:00 brez prekinitve, pa še to sem jo morala zbudit. Vem pa da to noč ne bo tako. Pri nas en dan ni enak drugemu, so si samo kakšni dnevi podobni.

Točno tako – številne mamice na tem forumu bodo znale povedati, kako so jim zahteve sodobne družbe načele samozavest. V članku, ki sem ga navedla o spanju, je kup mnenj pediatrov, ki NE mislijo, da je to običajno in krasno, če otrok spi sam in ga silimo spati samega prej, preden je na to psihično in fizično pripravljen oz. razvojno zrel.

Eden najvidnejših raziskovalcev spanja dojenčkov in majhnih otrok je dr. James McKenna, ki ga tudi omenjamo v članku. Morda bo imel kdo čas se poglobiti tudi v njegove raziskave in članke, res zanimivo branje, priporočam. http://www.naturalchild.org/james_mckenna/

Sama ne poznam tega, da bi se naš dojenček sam igral dlje časa, kar vi opisujete, pa je tudi meni kar znano, vem pa, da nekateri se tudi zamotijo sami, na raznih igralih, v stajicah ipd.. In sama ne poznam tega, da bi dojenček znal spati sam, se samostojno uspavati brez pomoči, kakršnihkoli pripomočkov ali ukrepov, vem pa, da nekateri to že zgodaj počno, verjetno ker imajo manjše potrebe po telesni bližini, so nekoliko manj občutljivi ipd..

Knjige, ki ste jih navedli, ne bi mogla pred porodom priporočiti nobeni mamici. Gre za klasične mehanicistične priročnike ravnanja z dojenčkom, nekakšna “navodila za uporabo” dojenčka, ki vsebujejo številne nenavadne tabele, ki se dejalo, da so znanstveni dosežek o tem, kako bi moral dojenček spati pri 1, 2, 3,… 6,… mesecih, kako bi se moral otrok odstavljati, kako bi moral jesti gosto hrano,…. Mnoge mamice primerjave njihovih otrok s temi tabelami povsem vržejo iz tira, druge se morda le čudijo, kako to, da pri njih ni tako, kot piše, da bi moralo biti… Take knjige so po eni strani lahko koristne, sploh če o dojenčkih ne vemo tako rekoč nič, po drugi strani pa žal dajejo idealne recepte za sprožanje zmede, rušenje samozavesti in poteciranje poporodne depresije.

Rutino imajo dojenčki radi, vendar to ne pomeni, da imajo pisci teh priročnikov prav, ko nizajo ukrepe, kaj točno moramo z njimi početi, ne da bi ob tem upoštevati individualne potrebe vsakega otroka. Te lahko zaznamo in upoštevamo le starši sami, pri čemer moramo biti zelo prožni, da nam je prijetno in da ni družinskih kriz. Večina priročnikov žal svoje nasvete gradi na predpostavki, da so dojenčki nepridna, neprilagojena, morda že (seveda po vaši krivdi!) razvajena, jokajoča, celo izsiljevalska in manipulativna bitja, ki hitro ugotovijo, kako nas oviri okoli prsta, zato jih je treba spraviti v red in utiriti v urnik nas odraslih. Prej kot vam to uspe, bolje za vas. Hm, ali res?

Kaj pa, če ne gre? Ste slabi starši? Je vredu, če doživite živčni zlom proti koncu prvega leta, ko vaš otrok kljub vsem tem krasnim metodam noče spati sam? Nekaj patološkega mora biti v vašem otroku, ali pa je nekaj narobe z vami, vam bodo povedali taki “strokovnjaki”. Le kako se boste počutili ob tem? V resnici je šlo samo za to, da ste nasedli logiki mitov in novodobnih verovanj, ki nimajo nobene zveze z naravo in razvojnimi mehanizmi dojenčka, svojega otroka ne poznate in mu zaradi družbenega pritiska niste zmogli prisluhniti, se naučiti komunicirati z njim. Kar se lahko zelo pozna, če tega ne sprevidimo, pri vzgoji malčka in odraščanju, komunikaciji v družini v puberteti, vodi v depresije pri mladih in odraslih. In vse se začne že tako nedolžno, s tistimi tabelicami v priročnikih, s prepričevanjem staršev, da otrok MORA znati spati brez dojke, da mora biti samostojen že čim prej, sicer je z vami nekaj narobe.

“se je treba držati rutine, da dojenček lahko zaspi. In če sledimo rutini se bo navadil in bo komaj čakal da gre spat.”
***Da, to gradimo počasi, to drži. Komaj pa bo verjetno čakal, da gre spat, otrok nekje pri dveh, treh, štirih letih, dojenček pa bo potreboval pomoč in vas, da prepoznate te trenutke, ko je ravno prav zaspan.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pozdravljeni LLL Mojca!
Najprej se moram zahvaliti za vse dosedanje nasvete o dojenju, ki so mi pomagali tako da še vedno dojim, sedaj že 6 mesecev in pol. Sedaj pa imam težave z uspavanjem hčerkice, ki bo 18 tega meseca dopolnila 7. mesecev. Do 4. meseca nisma imeli nobene težave položila sem jo v posteljco in je po cc. 10 minutah zaspala. Tam nekje od 4. meseca naprej pa se več ali manj vedno joče ko bi morala spati. Podojima se ( tako sma delali že od rojstva pred spanjem ) in včasih že med dojenjem zaspi a to je redkokdaj. Če ne zaspi med dojenjem jo po dojenju položim v posteljico jo malo pobožam po glavici in malo zapojem a njej se zdi to zabavno in se začne igrati z mojimi rokami, zato odidem za nekaj časa vstran da se ona malo zbrca.A že po nekaj minutah se začne jokat. Spet grem zraven da jo potolažim in uspavam a mi v večini še ne uspe takoj saj se joka in se je velikokrat ne da pomiriti dokler ne zaspi. Poskusila sem že z nošenjem in zibanjem a se noče nosit v naročju se mi samo premetava. Včasih je ta jok že prav histerični. Po mojem je že tako utrujena da ne more zaspati. Sem že probala da sem jo nesla spat že po dveh urah budnosti da ne bi bila preveč utrujena pa se je vseeno jokala. Zelo mi je hudo ko jo gledam kako joka in ji ne morem oz. ne znam pomagati. Jaz bi naredila vse samo da bi lepo zaspala brez joka pa četudi bi jo morala en čas nosit ali bit poleg nje a kaj če ji nobeno od tega ne pomaga. V vozičku pa zaspi brez problema, vendar se ne naspi tako dobro kot v posteljici. Prosim za kakšen nasvet. Saj vem da mi ne morete pomagati ker so si otroci zelo različni, imam že eno hčerkico staro 8. let in ona je zaspala brez težav a vseeno prosim za kakšen nasvet. Mogoče lahko poda kakšno izkušnjo tudi katera od mamic.

LP Simona

Pozdravljeni, Simona!

Čestitke, da ste dosegli in presegli magično mejo 6 mesecev! Ja, težave s spanjem so pa kar naporna reč, s katerimi se sreča mnogo staršev. Pogosto poročajo, da se je dojenček začel zbujati v drugi polovici leta, tudi če je prej že spal vso noč ali se redko zbujal.

Tu imamo vrsto idej iz izkušenj, posebnega pravila pa ni. Ste že pogledali povezave podobno starih otrok? Dojenček se ponoči zbuja in doji:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981900 (7m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4331470 (8m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979601 (8m)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=535&t=535 (8m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4331470 (8m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979601 (8m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1982075 (9m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981632 (10m)
Je res, da starejši dojenček ne rabi nočnega dojenja?
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979782 (6m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5881698 (5,5m)
Kako do boljšega spanca:
http://med.over.net/otrok_druzina/novica.php?id=37 (kratko o spanju)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4331470 (ne spi – smo ga razvadili?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980691 (Otroško spanje, brez joka v sanje)
http://www.llli.org/llleaderweb/LV/LVAugSep03p88.html (angl. Happy Parents Guide)

Ja, čisto mogoče, da je deklica preutrujena, čeprav… možnosti, kaj jo moti, je toliko, da jih ne morem vse niti dostojno omeniti, zato sem vam tudi pripela povezave, kjer smo res že zelo veliko napisali.

Ko jo nosite, da bi zaspala nazaj, če prav razumem, dojenje tudi ne pomaga? Da bi jo npr. ponovno podojili.

Je veliko spala pozno popoldne? Morda je večerni spanec le vmesni dremež, torej še ni zares zaspana. Vi ste izčrpani od tega, da jo dajete spat, ona pa ima tedaj le osvežilni spanec in bo trdno lahko zaspala kasneje, kaj menite? To zlahka ugotovite tako, da otroka npr. razvijete – če se pomiri, potem ni bil zaspan in se je jokal, ker smo ga dajali spat. Če še bolj joka, potem je dejansko verjetno zaspan, utrujen, pa ne najde dobrega načina, da bi se umiril.

Kaj pa kratka vožnja z vozičkom, magari kar po stanovanju? Včasih deluje. Pa potem otroka prestavimo v posteljico. Saj take intervencije so čudne, k sreči pa niso večne in otrok večkrat spremeni “sistem”…

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Zahvaljujem se vam za odgovore bom poskusila še druge načine.

LP