Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Sončne opekline

Sončne opekline

Pozdravljeni!

Včeraj in danes sem se po službeni dolžnosti (gradbeništvo) izpostavljal soncu. Koža na rokah in vratu mi je močno pordela, na dotik je pekoča skoraj boleča. Ob tem imam tudi rahlo povišano temperaturo 37,6 °C.
Na kožo sem si nanesel Bepanthol. Je to učinkovito?
Kako bi se lahko najbolje zaščitil prihodnje dni pred ponovnimi opeklinami?
Zaradi narave dela ne morem v senco. Med delovnim časom zaužijem do 3 litre brezalkoholne tekočine.
Koliko dni trajajo lažje (srednje?) opekline? Kdaj je nujen obisk pri zdravniku?

Hvala za odgovor

Boštjan P.

Običajno zaradi sončnih opeklin ni treba k zdravniku, sploh če gre le za rdečino kože in ne za mehurje. Mazanje opekline ne odpravi kaj prej, morda omili neprijetne občutke. Stvar je najbolj moteča le nekaj dni, če ne štejemo luščenja kože, ki sledi kasneje na opečenih delih. Vsekakor je najboljša zaščita (poleg dolgih rokavov in pokrivala) krema za sončenje s primerno visokim zaščitnim faktorjem.
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

V tem primeru je zelo učinkovit Aloe vera gel, ki ga dobite v lekarnah in specializiranih prodajalnah. Ta od Fruit of the Earth je zelo dober, saj je zelo gost. POleg prozornega sem letos zasledil tudi takega z dodanim MINTOM, ki še dodatno hladi kožo. Gotovo bo po nekaj mazanjih precej omilil vaše težave. Je pa najboljša preventiva za v bodoče – SENCA! Ali krema z zašč. faktorjem oz. dolgi rokavi.

spoštovani
v nedeljo 1 junija sem bil izpostavljen soncu med 10.30 in 13.00 uro.bil sem samo v kratkih hlačah tako da me je opeklo po vsem telesu najbolj od spredaj.bil sem že večkrat opečen ampak takšne opekline še nisem imel.
najbolj mi je opeklo noge od kolena proti stopalu in tukaj je problem.obe nogi imam skoraj enako opečeni ampak leva noga mi je pa zelo zatekla.noga je seveda rdeča brez mehurjev ampak zelo otečena najbolj nart in gleženj ki sploh ni več viden.na desni nogi imam samo rdečino z majhno bolečino,v levi nogi pa je bolečina na trenutke neznosna,najbolj takrat ko sedim ali ležim in hočem vstati,takrat me zelo boli in ne morem stopiti na nogo.bil sem pri osebnem zdravniku ki mu seveda zaupam ampak se malo bojim da ne bodo kakšne komplikacije kajti kaj takšnega še nisem videl.zdravnik mi je dal kremo Dermazin in injekcijo.lepo vas prosim za odgovor in hvala vam.

Pozdravljeni!
Pri opeklini brez mehurjev boste verjetno še največ dosegli s hlajenjem, sredstvi proti bolečinam. Cermazin je v osnovi namenjen preprečevanju okužbe poškodovanega področja. Bolečina bo postopoma popustila, nadomestilo jo bo verjetno zelo moteče srbenje. Take opekline praviloma ne puščajo posledic (tu ne govorim o splošnih nevarnostih, ki jih lahko povzroča pretirano sončenje). Na manjših področjih pa lahko težave ublaži tudi protivnetna krema.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni,

mene pa zanima kako se rešitit tega nadležnega srbenja zaradi luščenja kože oz. kako ga vsaj malo omiliti.

Tadej V.

…hlajenje, če je zelo moteče eventuelno protivnetna (kortikosteroidna) krema (ki pa je na recept).
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni!
Moja koža je zelo opečena, saj sem se v četrtek izpostavljala soncu od 10.30 na odbojkarskem igrišču in nato v bazenu do 17.00 ure. Najbolj imam opečen obraz, predvsem nos. Koža je zelo rdeča in pekoča, a mehurjev nimam. Mazala sem si kožo z Bepantheno in Eucerino(za po sončenju). Danes je že sobota a moja koža je še vedno rdeča, mogoče malo bol milo, (mislimd a se je malenkost umirilo), na omenim tudi to da se je moja koža po 2dneh nagubala in je videti grozno. V ponedeljek grem na morje in bom spet izpostavljena soncu, saj je to odbojkarski tabor. Zanima me kaj naj še naredim da bo moja koža oz. obraz v redu, da ne bo več rdečo. Zanima me tudi, kako dolgo to traja da se koža ozdravi??Najlepša hvala za odgovor

Lep pozdrav,

Kaja, 16

Uf, vsekakor bo rdeča še nekaj dni, nato bo verjetno srbelo in se postopoma pričela luščiti. Vsekakor se ne bo pozdravila do ponedeljka in jo ne smete izpostavljati soncu. Če nikakor ne gre drugače, poskrbite za primerno zaščitno kremo, če je problematičen nos, ga lahko prelepite. Vsekakor pa nadaljnje “sončenje” že opečene kože lahko naredi še več škode.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni!
Včeraj me je na smučanju po obrazu močno opeklo. največ po nosu, licih in bradi. Leva ličnica je danes malo otečena, desna pa kar precej. Zanima me, kaj bi pomagalo ublažiti otekline, rdečino? In koliko časa traja, da bo izgledal obraz vsaj malo bolj normalen, zdaj namreč zglčeda precej grozno in si še ven med ljudi ne upam?

Za preprečevanje estetske škode je mal pozno, razen pač hlajenja, oteklina bo šla v nekaj dneh, ostala lepota pa pride nazaj v kakšnem tednu, če nimate mehurjev
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni!
Mene je sicer sonce malo opeklo, ne močno vendar toliko da je koža rdeča in malo peče na dotik. Mene zanima ali se da preprečiti luščenje kože in na kakšen način ter koliko časa ponavadi ostane koža rdeča? Hvala za odgovor in Lep pozdrav

rdečina izgine v nekaj dneh, včasih že v dveh…..luščenjem se odstrani prizadeta koža in ne morete na to kaj dosti vplivati, ko ste že opečeni.
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Lep pozdrav !

moja punca je dobila rdeče madeže po rokah ki je bila na soncu. In me zanima kaj bi bilo to pa s čim se da pozdravit ?

lep pozdrav !

t.i. Alergija na sonce morda? Bi bilo treba videt seveda, a če je to, pomaga antihistaminik (tudi brez receta v lekarni)
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Živjo

Pred dvemi dnevi me je po hrbtu močno opeklo sonce, opekline sem hladil in mazal s kremo bepantol, nakar me je danes iz nenada koža na hrbtu pričela močno srbeti( neznosno, posegel sem po močnih tabletah proti bolečinam pa te niso zalegle), zadeva se je ponovila še dvakrat tekom dneva, močno srbenje pa je trajalo malo manj kot pol ure, gre morda za kakšno alergijo, ali kaj druga, na koži ni mehurjev samo močno je pordela

Lp

Te opekline pri celjenju srbijo, res pa je, da zdravila proti bolečinam, ne pomagajo pri srbenju. Do neke mere vam težave lahko olajšajo tablete proti alergiji (se dobi določene tudi brez recepta)
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Spoptovani.

Tudi sam imam podobne težave. Ali obstaja kakšno “konkretno” zdravilo proti srbenju? Meni antihistaminiki (Synopen, Claritine, Histazol) ne “primejo”, tudi v močno preseženi priporočeni dozi ne. Obstaja kaj močnejšega?

Matjaž

Pozdravljeni! Včeraj sem prišla z izleta s hribov. Na sebi sem vesčas imela majico z dolgimi rokavi in pokrit vrat. Danes pa sem opazila na predelu vratu/hrbta nekaj mehurčkov v dolžini 2centimetra in širini 3milimetre in to ravno na meji med rdečo in belo barvo kože. Sonce me je opeklo dan pred izletom, ko sem nezaščitena doma pospravljala vrt. Potem pa je pomoje pripomoglo tudi to, da sem na rdečem predelu čez cel izlet nosila nahrbtnik, saj sem čutila pekočo bolečino. Ali naj samo počakam da opeklina izgine sama po sebi in izvajam ukrepe kot so hlajenje, mazanje s kremo… ali pa naj obiščem zdravnika. Hvala že vnaprej, Agata

@matjaž: obstajajo druga zdravila proti srbenju, v glavnem na recept, ne le v tabletah, za lokalizirano srbenje tudi kot kreme in mazila…… kaj in kdaj odvisno tudi od vzroka.
Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.