Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika sončna očala

sončna očala

Lep pozdrav,
mene zanima, kako naj vem, če me sončna očala, ki sem jih kupila za 7 eurov res varujejo pred sončnimi žarki. Sicer so imela nalepko 100% uv zaščita, ampak ali lahko temu zaupam?
Ali je to pogojeno s ceno?

Žal je nalepko enostavneje narediti, kot stekla z UV zaščito. Vendar tu ni samo UV zaščita, ampak tudi ustreznost materiala, kateri prepušča vidno svetlobo. Torej tu imamo razpon materialov, ki se jim reče TERMOPLASTI in niso vsi primerni za gledanje, saj lahko kateri tudi ustvarjajo dioptrijo, spreminjajo barvo imejo veliko disperzijo-razklon svetlobe (po domače velike izgube).

Torej to je pogojeno z ceno, tako kot vse drugo v življenju. Jaz jih ne bi nosil, vam pa prepuščam odločitev. Če se pa boste odločali za kvalitetna očala :

Lp.

LP!

Kako vemo da so očala res uv zaščitena?

Anja

Imamo dva načina:

– prvi in najbolj zanesliv je, da jih zmerite. Vendar optik, kjer imajo aparaturo za meritev UV žarkov je malo in še te nimajo merilcev za vse UV žarke A, B, in C (mi imamo).

– drugi, pa je, da kupite renomirano znamko, saj se nobena multinacionalke ne bo igrala s svojim ugledom (konkurenca bi takoj objavila, da proizvajajo očala brez UV zaščite).

Lp.

New Report

Close