Šolske uniforme v OŠ
Zanimivo je tole brati… saj se je podobna tema že pojavila nekaj časa nazaj, pa jih je bilo več proti.
Sem zelo ZA in moji otroci tudi nimajo nič proti njim. So jih nosili 7 let in res je, mnogo, mnogo manj potrebujejo drugih “civilnih” oblačil.
In še nekaj, kar je tudi že ena zgoraj napisala… otrok nima problema, kaj obleči oz. kaj izbrati, starši pa ne z dopovedovanjem, da vsaka cunjica pa tudi ni primerno oblačilo za v šolo.
Proti.
Saj je po svoje logično, da povprečen Slovenec ne razume, da bistvo uniform v zahodnem svetu ni zmanjševanje socialnih razlik, ampak RAZKAZOVANJE socialnih razlik. Da se pač že od daleč na ulici vidi, kateri otroci imajo elitne starše, živijo v elitnih soseskah in lahko hodijo v elitne šole in kateri ne. Uniforme nimajo nič z demokracijo, najmanj s skrbjo za psiho otrok. Uniforme so kapitalistični statusni simbol.
Koliko časa pa še mislite, da bodo naši otroci hodili v iste šole ne glede na socialno stanje? Koliko časa bodo recimo v centru Ljubljane še lahko živeli reveži? Ste res tako naivni? Saj imamo vendar kapitalizem in čedalje hujšega bomo imeli. In ob tem hočete še uniforme? Resno?
Odkod vam Slovencem ideja, da so uniforme socializem? Unifore so čisti kapitalizem in čisto vsega nam menda tudi ni treba pokopirati iz tujine, razen če smo res hlapčevski papagaji.
Sem proti. To je ukalupljanje otrok. Otroci se izrazajo tudi z oblacili in ne vem, zakaj bi jih morali tiscati v neke uniforme in jih omejevati.
Manjsanje socialnih razlik? Kolikor je meni vidno, starsi, ki niso premozni, dajo vse, da je otrok ultra oblecen in ima ultra igrace. Roko na srce, ljudje, ki imajo manj, ogromno dajo na to, da se na zunaj vidi, da kao imajo veliko in ogromno dajo na to, da ima otrok VSE, da se kao ne pocuti prikrajsanega. Ne govorim o socialnih problemih, govorim o ljudeh, ki imajo manj.
Uniforme bi tezko financirala sola in tudi ce bi jih, bi jih delno ali pa samo 2 kompleta, torej bi morali starsi sami financirati uniforme ali dokupiti kak komplet. Pa se razlicni letni casi in to je spet strosek. Kaj pa, ce otrok zamenja solo? Spet strosek?
In kako bi se dogovorili, da bi bile uniforme vsem vsaj malo vsec? In da bi pasale na vsako postavo? Uf, raje sploh ne bi o tem.
Meni osebno bi pa v casu solanja uniforma kar prav prisla, bi vsaj zjutraj vedela, kaj naj oblecem in ne bi stala pred polno omaro in se po trikrat preoblacila :)))
Janis ima prav.
A res hočete, da se otroku na ulici že daleč vidi, ali hodi na “elitistično” ali “luzersko ” OŠ. A mislite, da bodo vse šole imele enake uniforme? Ma jok.Bodo v “boljših” okoljih starši že poskrbeli, da bo njihova mularija imela lepše uniforme.
Potem se bodo pa na kakšnem Bežigradu spomnili, da bi bilo fino iemti uniforme in bodo fantje nosili koliđ jakne z napisom Bežigrad, potem vam pa spet en bo prav.
Jaz sem definitvno za šolske uniforme,ravno zaradi tega da se med seboj otroci ne razlikujejo in zbadajo zarad cunj.
Ja tiste ,ki ste proti se hočete samo dokazat preko otrok in na splošno,da lahko kupite vse kar si otrok zaželi in da otrok diktira kaj bo oblekel in tako potem punce oblačijo -komaj da je kej oblečeno-SRAMOTA ZA DANAŠNJO MLADINO!!!!!!!!!!! In seveda mame teh punc so na to celo ponosne,a ko se zgodi kakšen incident na to punco,pa krivijo vse druge samo sebe in otroka ne. Ja taka je realnost,ki je mnoge mame oz. mnogi starši ne vidijo.
UNIFORME DEFINITVNO JA JA JA JA JA JA JA JA!!!!!!!!!!!!!!!
P.S.-KJE LAHKO PODPIŠEMO KAKŠNO PETICIJO ZA UVEDBO UNIFORM???????????
ne vem od kje vam to zbadanje zaradi blagovnih znamk, v vsej moji zgodovini šolanja nisem slišala ali izvedela za niti 1 primer (sem predsednica razreda in generacije že 4 zapovrstjo, prej pa še 2x). vsak ima pač svoj stil, nekatere so res premalo oblečene, pa jih kličejo kurbe ali prostitutke ali kaj v tem stilu, pa ne pridejo več tale v šolo. socialne razlike so vidne tako: kdor nima denarja ima blagovne znamke, tisti ki pa imamo denar pa imamo cunje iz kika npr. 2x kavbojke od tam ene za 5,50€. socialne razlike se bolj vidijo v elektronskih napravah in kdo gre kolikokrat po šoli v trgovino – vrjemite. definitivno pa ne po šolskih potrebščinah, šolski prehrani in obleki ter obutvi. jaz imam npr. tak stil: široke kavbojke s pasom, enobarvna majica s kratkimi rokavi, karirasta srajca s kratkimi rokavi, rutka okoli vratu in pulover ali jopica. barve so povečini svetle (oranžna, rumena, sv. modra, tm. modra, sv. zelena, črna, rdeča…) pa imam svoj stil pa je.