šola za starše

Zdravo,
mene zanima pa vse glede šole za starše, kdaj je priporočljivo začeti? Kako pa je s pripravo očka na porod?
Za vse potrebne informacije najlepša hvala!
LP

Draga Ficko,

Šole za starše ali materinske šole so v Sloveniji organizirane v okviru posamezne porodnišnice ali v zdravstvenih domovih, pa tudi nekatera društva oz. združenja organizirajo priprave na porod in starševstvo (za več informacij o slednjih si lahko pogledate http://www.mamazofa.org in http://www.storklja.si ) Ponekod so organizirani tudi tečaji za zgodnjo nosečnost in posebni tečaji za bodoče očete. Tečaji se med seboj razlikujejo po dolžini, vsebinah in organizaciji. Prav tako je ponekod v okviru šole za starše organizirana telesna vadba za nosečnice.
Ker so oblike in urniki precej različni, je morda najbolje, da povprašate pri medicinski sestri ali babici, ki sodeluje z vašim ginekologom. Ponekod so v čakalnicah na voljo pisne informacije o organizaciji in terminih.

Ne čakajte z udeležbo pri pripravi na porod na zadnji trenutek, kajti porod vas lahko preseneti in se začne pred predvidenim datumom. Če se oba s partnerjem strinjata, da bo navzoč ob porodu, je dobro, da se tudi on na to pripravi. Predvsem je pomembno, da se pogovorita o medsebojnih pričakovanjih. Informacije, ki jih boste dobili na šoli za starše, pri prebiranju knjig in revij, ob pogovorih s prijateljicami in ob pregledih pri ginekologu, bodo raznovrstne. Ugotovite, kaj potrebujete vi sami in kakšne so želje vašega partnerja.

Dobra priprava na porod pa je tudi dobra skrb zase v nosečnosti – uživajte v kvalitetnih in slastnih obrokih, rekreirajte se na načine, ki vas veselijo, družite se z ljudmi, v družbi katerih se dobro počutite, počnite tisto, kar nasploh v življenju počnete s strastjo in zanosom.

Če vas zanima konkretna šola za starše, kar vprašajte …

dr. Zalka Drglin, ženske študije transakcijska analitičarka - svetovalka Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki www.mamazofa.org obporodne stiske individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce [email protected]

New Report

Close