Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Sok rdeče pese

Sok rdeče pese

Spoštovani,

na Vas bi se rad obrnil z vprašanjem s področja prehrane.

Sem moški, star 35 let, telesno aktiven, ne kadim, ne pijem in sem načeloma zdrav.
Moje vprašanje bi se nanašalo na pitje soka iz rdeče pese.

Omenjen sok že več let uživam redno in sicer spijem vsak dan, vsako jutro na tešče 0.5 l soka.
Navadno je to sok kupljen v Mercatorju: »Bio sok rdeče pese, Bio Zone, steklenica, 0,5 l«
https://trgovina.mercator.si/market/izdelek/18221301/bio-sok-rdece-pese-bio-zone-steklenica-0-5-l

Moram reči, da prebava deluje pospešeno in tudi mislim, da sem nekoliko vitkejši od kar sok pijem, kakšnih drugih posebnih stranskih učinkov pa za sedaj še ni bilo.

Moje vprašanje bi se nanašalo na to, ali je priporočljivo, da se več let, redno, in vsako jutro konzumira tolikšne količine soka rdeče pese?
Sok naj bi sicer bil zdrav, sem pa pred dnevi zasledil članek, ki svetuje, da se sok rdeče pese pije le dva meseca. Potem naj bi se s pitjem soka prekinilo.

Če bi bilo mogoče bi vas prosil za nasvet.

Hvala,
lep pozdrav

Sok rdeče pese je zdrav. Ko pijete sok gre za koncentrirano živilo z večjo vsebnostjo sladkorja, ki povzroči, da se tudi v krvi sladkor hitreje dvigne (visok glikemični indeks…kar velja za vse sokove).
Priporočeno je, da se uživa cel plod, saj tako prikrajšate telo za pomembne vlaknine, ki poleg tega da vplivajo na prebavo tudi upočasnjujejo absorpcijo sladkorja v kri in ne prihaja do velikih skokov in padcev. Pomembno namreč je, da je nivo glukoze čim bolj konstanten, s čim manj nihanja.
Predlagam, da zmanjšate količino soka, popijte ga počasi, s presledki in del nadomestite z uživanjem gomolja rdeče pese.
Nikoli namreč ne pojemo naenkrat toliko plodov, sadežev.. kot lahko popijemo soka iz katerih je iztisnjen, zato gre v tem primeru za koncentrirano živilo (kar se tiče sladkorja) in osiromašeno (kar se tiče vlaknin).

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close