Najdi forum

soja in dojenje

Pozdravljena,

znašla sem se prav v veliki stiski, zato se obračam na vas. Namreč moja mala ima 17 mesecev in se še vedno doji. Cca. enkrat do dvakrat na dan in ponoči. Sama sem v zadnjem mesecu odkrila neke beljkaovinske ploščice in ploščice za nadomestilo obroka (hiter tempo življenja) , ki vsebujejo sojine beljakovine, ali so ekstrudiran sojin izdelek, ali vsebujejo sojin lecitin. Sedaj pa me je postalo strah, da bi to prehajalo v mleko in škodilo moji punčki (da bi vplivalo na njeno plodnost v odrasli dobi). Je moj strah upravičen? Ali lahko uživam te izdelke?

Prosim za odgovor, ker sem zelo zaskrbljena, da sem s tem kaj škodila punčki.

Pozdravljeni,
svojemu dojenčku niste naredili nobene škode. Motnje, ki jih opisujete, se lahko sodeč po izsledkih študij pojavijo v situaciji, ko so dojenčkom redno (večkrat na dan) in dlje časa zapored kot edino ali bistveno hrano dajali sojine nadomestne mlečne formule, ni pa bojazni, da bi škodovali otroku, če ste vi uživali sojo v nekih izdelkih. Soja ni strupena, je pa pri rednem prehranjevanju s soji veliko resnih dilem – za osebo, ki to uživa, prek dojenja pa so učinki verjetno nebistveni.
Več http://www.westonaprice.org/soy-alert/

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

New Report

Close