Najdi forum

Pozdravljeni!

Imam prijatelja, ki je star 15,8 let in snifa (frka) heroin. Travo je začel kaditi približno pri 14 letih, navadne cigarete pa že prej. Rada bi mu pomagala, da se odvadi te odvisnosti od cigaret in frkanja, pa ne vem kako… Velikokrat sem mu že rekla naj neha, pa je rekel, da je že šel predaleč in da ne more. Enkrat mi je rekel, da ga peče nos in vedno slabše vidi. Snifa približno 1-2 meseca. V tem času je shujšal za 14 kilogramov. Velik je približno 177 cm in zdaj tehta približno 57 kilogramov. Ker sem mu vedno pravila, naj neha kadit, je začel pravit da mu ukazujem. Zdaj ima punco, ki kadi in mu normalno ona proti cigaretom nič ne reče.. Kako mu naj pomagam, da se reši te odvisnosti? Včasih ga trese in ima privide. Pa tudi streljanja ne more slišati, ker se mu zraven zmeša. Kadit je nehal za en teden, vendar je v družbi samih kadilcev in je spet začel..
Prosim svetujte mi, kako mu naj pomagam!
Hvala za vaš odgovor!!

Lep pozdrav,

Pika

Pika, sorry, ti bi ga rešila, a on noče biti rešen. Zbudi se.

pika tezko je in to ti povem iz lastnih izkušenj.najprej se mora zvlečt iz tega mesta najbolj iz te drzave cim dl od te druzbe pol 1-2 leti zdravljenja v komuni pol pa sele nazaj domov(pa kljub temu ostane veliko tveganja da ga stara druzba spet potegne nazaj)
tko da…tezko je in verjetno sam se ni pršu do te faze da vid da je heroin smrt…sej če se prej ne predozira bo to doumel vendar mogoče bo ze prepozno???pa dobr da snifa kr k preide na iglo(in tudi bo sam ce mu prej ne kapne da sam sebe uničuje)pol bo v kur..!!!sama sm najprej snifala pol naigli zdej po 2letih v komuni sem spet normaln clovk!in vse zahvale mojmu tipu jakatu!!!hvala ti ker si mi vedno stal ob strani!!!

anja
p.s.stara sm 19let in končujem 3.letnik gim(bila sem namrec dobra ucenka v oš petke v gim pa 3 pol pa 2 1!!)ko končam gim grem na fax(pravo)

Res je težko prenehati z uporabo drog, vendar ne pri vseh. Nekateri le nekajkrat poizkusijo drogo in nato nikoli več. Drugi pa zapadejo v odvisnost in pri teh je težko ukrepati, še posebn, če nimate dovolj znanja s področja odvisnosti in kako se lahko pomaga taki osebi. Načinov pomoči je več in vsak je seveda tudi primeren za posamezno stopnjo razvoja odvisnosti. Prvo kar morate narediti, ije da se sami usposobite in naučite kaj droge sploh so in kako vplivajo na človeka. Poleg tega se je potrebno naučiti tehnik, ki vam pomagajo pri prepričevanju odvisne osebe za zdravljenje ali samo varno uporabo drog. Zato vam predlagam, da se vključite v enega od pšrogramov zdravljenja ali socialne obravnave odvinikov, ki jih je že kar nekaj v Sloveniji in v mjihovi samopomočni skupini ali skupini za svojce pridobite osnovno znanje. Nato pa se alhko s pomočjo dobrega terapevta lotite konkretnih aktivnosti, ki bodo pripomogle k temu, da bo pogled uporabnika droge drugačen, kot je sedaj. S tem pa se bodo odprle nove možnosti za zdravljenje odvisnosti.

Anja, prosila bi te za nasvet. Imam fanta, ki kakšnega pol leta snifa heroin. Prej je jemal ikse (veliko), koko, tablete,…, zdaj samo snifa in skadi ful trave. Sama o tem ne vem nič, pa me zanima, kaj od tega, kar mi on pravi, je sploh res. Namreč, posnifa po eno črtico na dan (za dva jurja), kar pravi, da ni totalno nič, da narkiči porabijo po petkrat več. A je to res? Ravno tako pravi, da to sploh ni prava zasvojenost s heroinom, da ga on jemlje kot zdravilo, ker po njem dobi apetit ( je čisto shujšan, baje od prej, od iksov), ga ne zebe več,… Nisem mu postavila ultimata ( heroin ali jaz), saj sam ve, da ga takšnega ne bom dolgo gledala, sama pa se vseeno sprašujem, če ni že do zdaj bilo tega preveč.
Lepo te prosim za odgovor, nasvet iz prve roke se mi zdi najbolj zanesljiv. Hvala.

Zelo dobro je, da posredujete svoje izkušnje, tako izgleda to pogovorno okno veliko bolj vsakdanje.
Anja ima svojo izkušnjo, iz katere je izšla kot zmagovalka. Toda Anja ne bi bil rad nevljuden toda oba dobro veva, da jih je kar nekaj živelo preko tri leta v komuni in so se ponovno vrnili na stara pota.
Torej nauk iz tvojega pisma je jasen, prav gotovo se da prenehati z drogo tudi na ta način, da greš v komuno. Toda hkrati je potrebno povedati vsem, da to ni edina rešitev. Obstojajo še druge rešitve, ki so za nekatere bolj sprejemljive.
Tvoje sporočilo je tudi pozitivno za vse, ki imajo svoje partnerje odvisne od drog. prav gotovo je imel tvoj Jaka veliko pri tem, da si prenehala z drogo, toda kar je poembno, parnerji morajo vedeti kako se je potrebno obnašati do odvisne osebe, to pa se da naučiti v posameznih programih. Na spletni strani Urada za droge imate vse programe v katerih vam lahko pomagajo tudi v tej smeri. Zato svetujem vsem, ki imate težave kako pomagati svojemu partnerju, da se čimprej odpravite v enega od programov in se naučite, kako lahko pomagate.

živjo…prebrala sem vse kaj je napisano! kako se pa da drugače pomagat svojim partnerjem. jaz sm ga namreč zapustila kr drugače ni šlo…star je 28 let…bil je že 4 leta v komuni, pred 1 letom je dokončno prišekl domov zj pa je spet v tem…niti 1leto ni ostal clean?? kako pa tem pomagat….

Samo sami se morjo prepričat da hočejo drugač živet. Sprejet morajo dejstvo da bo treba trpet, da se rešijo drog in s tem zopet zaživet polno življenje. Ko so enkrat na drogah in so od njih odvisni oz. ne zdržijo brez, pa je to seveda težko. Kaj hočemo, nekateri imajo pač smolo v življenju in jih lastna radovednost potegne v droge, ven je pa tako zelo težko priti. Problem pa je v tem, da so tako zelo škodljive za organizem. Saj nekdo drug je odvisen pa od kakšne druge stvari, ki ni škodljiva zanj in se zato nihče ne obremenjuje zaradi tega. Sam sem odvisen od sladkarij in moram vsak dan kaj sladkega pojest pa zaradi tega ne bom zbolel in tudi ne bom zaradi tega vsak dan zagonu 30eurov. Imel sem punco in jo moral pustit samo zaradi faking droge. Bila je nekaj časa čista, pa jo je družba in njena neodločnost nazaj v drogo potegnila, pa sem dolg časa vztrajal ob njej, ampak en dan sem imel enostavno dovolj laži. Ja laganja sem imel čez glavo!! Vse sm hotel naredit za njo, vse ji nudit, samo ona ni hotela nič, je rekla da bo sama čez to prišla, vendar se moti. Sama se lahko samo prepriča in odloči naredit temu sranju enkrat za vselej konec! Vendar ob sebi pa potrebuje ljudi, ki ji znajo pomagati in ljudi, ki jo imajo radi zaradi nje same-njene najbližje osebe.
Vsak si zasluži še eno priložnost v življenju, vendar kaj ko ti ljudje ne izrabijo ne druge, ne tretje priložnosti…

Tako kot drugi tu na forumu imam tudi jaz en zelo velik problem ki pa že traja in traja.Pa še zmeraj nimam poguma da bi ga rešil. Deloma tudi zaradi tega,ker prihajam iz zelo urejene družine, povrhu vsega tega imam še lepo službo, pa ne bi rad razočaral vseh ljudi okoli mene ki me podpirajo in imajo radi.No ne vem kaj bom naredil, vendar že razmišljam o tem okoli 2 leti ,da bi kej začel delati na tem. No pa preidimo na stvar. Že okoli 8 let sem odvisen od heroina(bolje da ga sploh ne bi probal v življenju), namreč snifam, nikoli igla .ker imam svoja načela. Ampak vem da je tut to zelo preveč, pa bi rad nekaj naredu,pa nimam in nimam prave moči. Se mi zdi da je z leti vse in vse težje. Aja star sem 30 let. Ali je tu gor kdo podoben ,ki ima podobne izkušnje(odpadejo tisti gnili džankiji,ker se ne smatram vanje, ker drgač živim dost normalen lajf,samo da grem trikrat na teden po staf- no mislim tut to ni čist normalno, vendar sem mislu na to da ne letam okol,kje bi dobil denar,pa potem tko naprej … sej veste!)kot jaz da bi mi napisal kakšno vzpodbudno besedo kako pa kej. Te standardne fore že vse poznam.Pa metadon,subotex,… Pa mi čist nč preveč ne diši. AL pa mogoče kašna oseba, s katero bi se pogovoril. KER verjemte mi ,da mam že vsega poln kufer. VEndar tako kot pravite in tudi sam tako vem ,treba je sam pr seb prvo odločit, kaj in kako naprej. Kam lahko tudi kej pokličem za kakšen razgovor? Hvala!

Pozdravljen 300,
prvi korak, ki si ga naredil je že to, da si si priznal, da svoje težave s heroinom ne kontroliraš več in da potrebuješ pogovror z nekom, ki te bo znal usmeriti, ti svetovati in seveda pomagati. Svetujem ti, da se obrneš na Društvo Projekt Človek, Malenškova 11 in sicer na Sprejemni center, kjer se dogovoriš za prvi pogovor in ti pomagajo pri nadaljnji poti urejanja odvisnosti. Tel številka je 01/540-31-74.
Pa uspešno in pogumno,
odgovarjala Špela

moderator Društvo "Projekt Človek" tel: 01/425 12 14

Pozdravljen 300,
Nebom ponavljal kar je napisala tanja s se popolnoma strinjam z njo. Povem pa ti naslednje. Sam sem odvisnik in se zdravim z metadonom že dve leti. Z 160mg sem prišel na 15mg(sem ponosen na sebe). Probal sem že tudi, če ker dan nebi spil ampak negre. To sem ti napisal zato ker si navedel da ti metadon,substitol,subotex nediši. Brez pomoči neboš zmogel, ker krize so takšne ker se to ne da opisat(to itaq sam veš ti nebom solil pameti). Enostavno neboš zmogel brez kakšrnega koli opiata. Svetujem ti da greš na razgovor k zdravniku in ti bo svetoval katero zdravilo ti ustreza.

Zdaj pa še nekaj če pa res kot praviš da ti od naštetih opiatov nediši nič razen heroin oz. da nisi za takšno zdravljenje pa ti ostaja še ena možnost pojdi na detox se zmeni za komuno in tam se boš z dosti svoje volje in trme pošlihtal. Čas se ti izteka(škoda da se zapraviš dokonca), res razmisli in se čim prej odloči.

Aja pa še to napisal si še, da odpadejo tisti gnili džankiji ki so na igli oz se nedružis z njimi. Heroin je heroin če ga snifaš, kadiš ali pa na si igli. Učinek je isti. V vsakem primeru je vse škodljivo in so posledice. no pa še en star pregovor [ENKRAT ĐANKI VEDNO ĐANKI ]

Ti in jas pa še vsi ostali so sigurno rekli ENKRAT PA NIKOLI VEČ… TO JE RES (vendar v kakšnem smislu) ENKRAT GA PROBAŠ PA NIKOLI VEČ VEN NE PRIDEŠ.. TO JE RESNICA..

LP

pri fantu opažam že nekaj časa, da je bolj čuden. Oči ima otekle kot bi ga napihalo, spat se spravi šele okoli dveh ponoči, je počasen… Sem pa našla da ima neko palčko za snifanje.
Ali kaj snifa in kaj je to lahko samo heroin ali mogoče kaj drugega??
Vsi tisti, ki imate izkušnje z drogami prosim za pomoč.

pozdravljena tina m),

Ja predvsem opazuj njegove zenice na očeh. Če uporablja heroin bo imel oz. ima zenice zelo zelo majhne. Če si našla palčko potem še nepomeni, da snifa lahko snifaš z kosom papirja z bankovci pa tudi z slamico oz. palčko kot si napisala. Poglej če je na tej palčki kak ostanek praška okre barve. Lahko si tudi malce bolj pozorna kam zadnje dni zahaja. oz s kom se druži.
Če hočeš pa lahko v greš v lekarno in kupiš urinski tester s katerim boš ugotovila na kateri dogi je(če ti bo zaupal se bo testiral, če pa ti bo govoril zakaj si takšna in zakaj mu neverjameš, da je vse ql pa itaq veš v čem je fora).

Tukaj sem ti napisal učinke heroina:
Zoža zenice, upočasni dihanje, srčni utrip in prebavni trakt, oslabi telesno motoriko ter povzroča zaspanost. Ob injiciranju sproži ekstatično reakcijo: v parih sekundah telo prelije topel, navdušujoč občutek z občutji samozavesti, neranljivosti in popolnega obvladovanja okolja. Vsi problemi izginejo. Tem kratkim, a intenzivnim občutkom sledi stanje globoke, dremave sprostitve in zadovoljstva. Stanje traja dve do štiri ure in počasi izgine. Nekateri posamezniki
reagirajo negativno, z občutji strahu, slabosti in depresije.

Lep pozdrav

PS: javi kak si rešila zadevo

zdravo
sem jaz in z drogo se borim in predajam že štirinajst let.
1.nisi bog
2.tebe boli da ti frend ljubi bolj dopek kot pa tebe
3.storiti ne moreš nićesar razen da prosiš karkoli višjega za pomoč
4.umakni se ker boš zabluzila tudi ti
5.če te boli naj boli to ni več isti človek
6.to bo najbolj zajebana stvar v tvojem lajfu
7.veliko sreče

Ja tina m)! Kot je rekel markec, je vse še kako res in boljše da se umakneš čimprej! ČE je na drogi in ČE noče ničesar priznat, ČE laže, ČE noče it na zdravljenje, ČE ima venomer neke izgovore, potem boš obžalovala kasneje, da se nisi umaknila. Jaz sem se tud umaknu od punce, žal prekasno, saj je nazaj v droge zabredla, še kar trpim, ker ji ne morem pomagat, saj jo še vedno ljubim, vendar tako je najbolj pametno za njo in predvsem zame. Razen, če ga imaš tako zelo rada, da zares hočeš biti zraven njega skozi to sranje, vendar zapomni si, NIKOLI mu ne posodi denarja, ni važno za kaj rabi!! Uspešno pot ti želim! In prav se odloči!

enkrat droga-za vedno droga-vsaj v glavi nikoli ne pozabiš občutkov…..
++free palestina++

++beny++ ali pa:
star pregovor [ENKRAT ĐANKI VEDNO ĐANKI ]

KER VSI PRAVIJO ENKRAT PA NIKOLI VEČ… TO JE RES (vendar v kakšnem smislu) ENKRAT GA PROBAŠ PA NIKOLI VEČ VEN NE PRIDEŠ.. TO JE RESNICA..

Heh…

lp

Zivjo!
Najprej bi vsem, ki se zelijo odvadit jemanja droge zazelela veliko srece pa tudi pameti.

Moja bliznja prijateljica sniga heroin.Sama pravi, da enkrat na pol leta.Verjamem, da je temu red tako.Njen fant je bivsi(vsaj tako mislim) narkoman in ji tega ne prepreca.Se podpira jo vcasih h temu.Zanima pa me, ali se bo iz tega enkrat na pol leta razvilo v enkrat na mesec itd.?Sama bi ji pomagala, ker je super oseba.Prosim za odgovor.

Lp Martina

Živjo
Sam te popolnoma razumem, ker je tudi moja zgodba zelo podobna. Tudi sam se nisem izpostavljal in družil z odvisniki, vendar to ne zmanjšuje problema, ki ga imaš.
Da imaš kolikor toliko urejeno življenje in si finančno preskrbljen je po mojem v tem še slabše zaradi tega ker lahko dlje časa prikrivaš svojo bolezen. Leta pa hitro tečejo in nisi vsak dan mlajši.
Dobro je samo to, da ko se boš enkrat resnično odločil, da se spopadeš s tem in se začel zdraviti je velikega pomena, da imaš “urejeno” življenje in zaposlitev. ( imaš veliko večje možnosti za potencialen uspeh).
Samo nasvet čimbolj se pozanimaj o vsem kar te zanima kako bi se tega lotil, verjemi mi, da se da. Samo, da se skriziraš je šele prvi korak ni nujno najtežji.
Sam abstiniram že 19 dni (po 10 letih zlorabe različnih drog največ heroina, trave, kokaina).
In se sedaj počutim kot drug človek.
Čeprav ne čutim nobene želje po katerikoli drogi vseeno ni lahko ampak se, da če si le dovolj odločen, da bi rad prenehal s takšnim načinom življenja.

Mogoče ti bo pomagala moja izkušnja tle si lahko prebereš.

http://med.over.net/forum5/read.php?15,6007589

lp

V tvojem primeru si naredila čisto prav (moje mnenje) ker če se človek noče spremenit mu nobena
pomoč ne bo pomagala. Največ je v človeku samem, sam bo moral potegniti drastične spremembe in si prvo priznati, da ima težave, ki jih sam skoraj gotovo ne more rešiti in od tu naprej je vsaka pomoč zelo dobrodošla. Ampak to je samo pomoč večino najtežjega dela bo moral opraviti sam.

lp

New Report

Close