Smrtonosne kontracepcijske tablete? Yarina?
Šokantna vest iz Splita: umrla je popolnoma zdrava študentka. Vzrok smrti naj bi bil uživanje tablet za preprečevanje nosečnosti. V bolnišnici naj bi bila še štiri dekleta s podobnimi simptomi.
22-letna študentka gradbeništva iz Zadra je prejšnji teden v splitski bolnišnici umrla zaradi pljučne embolije. Neuradno naj bi smrt nastopila zaradi uživanja kontracepcijskih tablet Yasmin, ki so pod imenom Yarina na voljo tudi v Sloveniji.
http://24ur.com/novice/svet/smrtonosne-kontracepcijske-tablete.html
Če nekdo 14 dni ignorira bolečine v prsih (Avstralka), je govorenje o “nenadni” smrti čista bedarija.
O tem hrvaškem dekletu pa ni nobenih relevatnih podatkov. Če se je družina zavila v molk in prepovedala obdukcijo, je zelo verjetno, da je dekle tabletke jemala na lastno pest, ker domnevam, da bi v nasprotnem primeru že s prstom kazali na ginekologa, ki bi tabletke predpisal, ne da bi se pozanimal o zdravstnih obremenjenostih dekleta.
Mimogrede, tudi kadilka z (družinsko) nagnjenostjo h globoki venski trombozi je povsem zdrava, pa KT ne sme jemati.
Ojoj. Jaz sem jemala Yarino in sem imela velike težave (me je stiskalo pri srcu, sem imela prav napade), nisem pa pomislila, da je to zaradi teh tabletk. Na srečo sem prenehala, ker so pri meni imela še druge stranske učinke in mi niso odgovarjale. Zanimivo, od takrat, ko sem jih nehala jemat, nisem dobila več nobenega napada.
Sem hodila v srednjo zdravstveno šolo. Pri predmetu Ginekologija nam je predaval zdravnik – ginekolog, ki sploh ni bil naklonjen kontracepcijskim tabletam. Je pa priznal, da ogromno časa posveti pogovoru s pacintkami, ko jim predstavlja različne metode kontracepcije. Pravi, da je ginekologu najlažje predpisati kontracepcijske tabletke. Vzame ti časa minutko, dve – in ima s pacientko v bodoče mir. Skoraj gotovo ne bo prišla nazaj zaradi nezaželene nosečnosti. Če pa predlagaš ženski kako drugo metodo, je pa to vprašljivo, ker morajo biti ženske pri ostalih metodah bolj disciplinirane in morajo dobro poznati fiziologijo svojega telesa.
Povej to tistim, ki recimo tedensko pišejo Pušenjaku, da so pozabile vzet tabletke (in to možnosti ne samo eno, ampak kar tri) in kaj zdaj. Misliš, da je takih žensk pet v Sloveniji? Pa kaj še, cela množica jih je. Eni so pač taki, pozabljivi ali malomarni ali neodgovorni ali kakor češ in niso sposobni niti take minimalne discipline, da bi poskrbeli, da bodo vsak dan vzeli tabletko. In za take KT definitivno niso, nimaš kaj filozofirat. Ker tabletko je treba vsak dan vzet in ja, to zahteva neko zrelost in resnost. Definitivno večjo, kot je imaš Mireno ali uporabljaš kondome. Zato teza, da so KT samo za lenuhe in da jih ginekolog predpisuje samo tistim, ki se jim ne ljubi mislit, že zdaleč ne drži.
Celibat je najvarnejša kontracepcija;))))))
Kar se tiče zdravil in raznih hormonskih preparatov. Dajte si enkrat prebrat v navodilih (to je tisti listič, ki je v škatlici in nas samo jezi, ker se ploščica s tabletami stalno zatika vanj) kakšni so stranski učinki posameznih zdravil…za začetek začnite pri aspirinu, nadaljujte pri antibiotikih, naprej pa po želji….aja in kontracepcija……zanimiv seznam stranskih učinkov in še posebej kontraidikacij…..te kar zmrazi:((((
Ker tabletko je treba vsak dan vzet in ja, to zahteva neko zrelost in resnost. Definitivno večjo, kot je imaš Mireno ali uporabljaš kondome. Zato teza, da so KT samo za lenuhe in da jih ginekolog predpisuje samo tistim, ki se jim ne ljubi mislit, že zdaleč ne drži.[/quote]
Če je pa tako, potem pa res ne razumem zakaj se ogromno žensk (večina???) fila s tabletami/kemijo …
Kondom terja tudi sodelovanje moškega – kar enim ustreza, enim pa ne. Pa zalogo moraš imeti doma oziroma pri sebi, pa ravno ko je najbolj luštno se je treba s tem ubadat…
Mirena ima cel kup začetnih kolobocij (krvavitve tudi po pol leta) – meni absolutno “tu mač”. Plus gre za relativno dolgotrajno zaščito, kar je spet za nekoga ugodno , za nekoga pa ne.
.
Ena moja prijateljica je dr. Pa je rekla, da ona kt ne bo vzela, ker jih je ogromno s trombozam.
Moja g pa ženskam, ki so starejše od 30, imajo preveliko težo, imajo krčen žile, kadijo, imajo kake kapi v družini, itd niti pod razno ne prepisuje KT (seveda, če ta ženska že prej ni jemala KT, preden je bila stara 30).