Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja služba ali porodniška

služba ali porodniška

imam en problem. pred mesecem in pol sem rodila hčerkico. da sem lahko koristila porodniški dopust, me je zaposlil mož samo za ta čas. sedaj pa problem. danes me je klicala kolegica, da v septembru bojo v njihovi službi vzeli enega in da je mene zelo priporočila. naj povem da sem pred nosečnostjo že eno leto iskala službo ampak zaman, zato smo se tudi odločili za dojenčka.
kaj naj naredim. grem v službo in dam dojenčico v varstvo ali naj raje iskoristim porodniški dopust?

prosim pomagajte mi, da se bom lažje odločila.

Težka odločitev te čaka. V Sloveniji je že tako, da je večina mater celo leto doma in da se zdi to “prav”. Vedeti pa moraš, da smo ena redkih držav s tako dolgo porodniško – v drugih državah so doma po 6 tednov, 3 mesece… Kako se pripraviti za odhod v službo, je na primer lepo opisano v knjigi Dojenček – kaj pričakujemo prvo leto, ki je izšla pri založbi Vale Novak in je bila napisana za ameriške razmere.

Otrok potrebuje predvsem srečno in zadovoljno mamo – pa če si v službi ali ne. Vso srečo!

Jaz osebno bi se za odhod v službo odločila le, če je to stvar “preživetja”, se pravi če ste res v hudi stiski. Drugače bi se raje odločila za to, da ostanem ob še ne 3-mesečnem dojenčku.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Se strinjam s Skrbno.

>Lp, Srči

če se boš odločila, da greš v službo, naj gre na porodniško mož. kar tako v varstvo je jaz ne bi dala. Očka je nekaj drugega kot varuška.

Samo pripomnila bi, da nismo tako huda izjema z 1 letno porodniško. V Kanadi, na primer, so imeli 6 mesečno porodniško, zdaj pa so prišli na enoletno. Torej nekatere države že ugotavljajo, da je to v redu. So pa verjetno zelo redke države, kjer so mame na porodniški samo 6 tednov! Seveda tam večinoma raje ostanejo doma (in tudi privoščijo si to lahko), namesto, da bi se vrnile v službo.

Jaz ne bi mogla oditi v službo in pustiti tako majcenega dojenčka doma! Službo se lahko še vedno dobi, otročiček je pa samo enkrat tako majhen. Poznam eno, ki je prišla po 3 mesecih v službo (glede na njen položaj je bilo za pričakovati), a na trenutke je bila kar žalostna zaradi tega.

Živjo!

Vsekakor bi ostala doma ob otroku. Otroku mama lahko da največjo popotnico za njegovo življenje ravno v prvih mesecih po rojstvu. Takrat je otroček zelo nebogljen in potrebuje varnost. Mama povsem drugače diši za otroka kot drugi ljudje.

Otroci so pri tej starosti precej nemočni. In mamica je tista, ki vso “grozo”, spremeni v prijetno pesem, objemček…..

Vse moje dvome (ali vprašanja) je odpihnila ugotovitev ene od mamic z večjimi otroki, da so otroci povsem mamičini največ tja do 3.leta starosti, potem pa vedno bolj pospešeno odraščajo. Torej nas ogromno rabijo do takrat, da bodo lahko potem odkorakali v svet.

Za to njihovo pot pa jih vsekakor želimo opremiti z obilo ljubezni, samozaupanja, poguma…to pa dobijo ob bližini, toplini….

Držim pesti za modro odločitev…vsekakor ni lahko….

Katja

l

Sama sem imela zelo podobno izkušnjo, ko sem bila doma z mojim pikcem. Tudi jaz sem se zaposlila v zadnjem trenutku pri prijateljih in tudi jaz sem dobila ponudbo, ko je bil pikec star komaj 4 mesece. Nisem je sprejela in danes mi niti slučajno ni žal. Prvič v sinovem življenju sem morala njega postaviti na prvo mesto in upati, da bodo še dobre priložnosti, sinko pa ne bo vedno tako nebogljen.

In danes imam čist solidno službo – v istem rangu kot je bila tista, ki so mi jo takrat ponujali.

Pa še to – res da so v Ameriki porodniške po 6 tednov in v zahodni Evropi po 3 mesece, vendar pa imajo standard tam tako visok, da mož z eno plačo brez problemov preživi celo družino, pa še kaj si lahko prišparajo. Imam sorodnike v Chicagu, na Norveškem in na Švedskem in vem, kako je, če se primerjam z njimi. Preprosto oni živijo v nekem drugem svetu – Slovenija se ne more primerjat z njimi. Predvsem zahodna Evropa ima za družine tako ugodne pogoje življenja, da se nihče ne bi več vrnil. Od stanovanj, do pomoči za mame, ki ostanejo doma z otroci, do drugih ugodnosti za večje družine.

Razmisli in se predvsem zase in za družino pravilno odloči.

Maja

sploh si ne morem misliti, da bi šla v službo in pustila tako majhnega otroka doma, mene še pri enem letu stiska in bi najraje pustila službo
seveda pa ne vem kakšna je pri vas finančna situacija

New Report

Close