Slovenci v Litvi
Živjo,
Že nekaj časa me vleče v Litvo, razmišljam celo o selitvi. Zato me zanima ali kdo živi tam, kaj dela, kje živi, kakšen je standard.
Za vse informacije bom zelo hvaležna.
Zivjo,
jaz deloma zivim v Vilniusu – tu imam stanovanje. Reci so se z gospodarskega zornega kota poslabsale kot tudi marsikje drugje; tudi standard je precej nizji od EU povprecja. Drugace pa so ljudje ok, veliko gozdov in jezer. Ob Baltiku pa Neringa, nacionalni park…
Litovski jezik je specificen, spada v skupino t.i pribaltskih jezikov (se latvijski, pruscina pa je ze izumrla), vendar poznam kar nekaj tujcev, ki so se ga precej hitro in dobro naucili. To bi utegnilo biti zelo pomembno pri iskanju zaposlitve.
LP iz Litve
To me pa prav veseli, da se je našel nekdo ki živi v Litvi 🙂 Ko gledam nepremičnine se mi zdi da se da dobiti kakšno staro hišo ceneje kot v Slo, tudi najemnine se mi zdijo cenejše… Mogoče se motim, ker pravite, da je standard nižji in ob nižjih dohodkih to predstavlja enako težavo kot v Slo?!? Kako ste pa dobili zaposlitev? Ste jo našli že pred selitvijo? Imam še ogromno vprašanj in prav veselilo bi me, če bi lahko malo poklepetali o Litvi, je mogoče dobiti vaš e-mail?
Verjamem, da je standard v povprecju nizji, ostalo pa odvisno od posameznika – vse kaze, da Litvo ne bo doletela usoda Grcije, ker so zares zategnili pasove, ljudje pa bodo zagotovo potrpeli. Enako, kot vidim velja za Latvijo in Estonijo. Lahko mi pises na [email protected], bom poskusil odgovoriti na konkretna vprasanja in pomagati, ali pa vsaj poslati nekaj linkov. Lp, Sasa
Če bo še koga zanimalo, že leto dni (od 2015 naprej) živim v Litvi, to poletje pa se pripravljam na sezonsko delo v Estoniji. Precej sem raziskoval možnosti zaposlitve tu okrog, pa tudi na Norweškem. Lahko mi pišete na [email protected]. Lp
Forum je zaprt za komentiranje.