Slovenci – pijanci in odvisniki

Sem se odločila napisati svojo zgodbo, v razmislek vsem dekletom/ženam/partnerkam, ki imajo opravka z zadetimi fanti. Predvsem ker sem mnenja, da bi mlade punce morali izobrazit, kakšni so izgovori in obnašanje tipičnih odvisnikov. Kajti mnoge (v nasprotju z mano) to spoznajo, ko je že davno (pre) pozno.

Pred leti sem na ona-on spoznala (na prvi pogled) super fanta v zgodnjih 30-ih. Lušten, postaven, s službo, živel je na svojem in sva se zelo ujela in začela hodit. Imela sem ga zelo rada in po zelo dolgem času je bil to nekdo, pri katerem sem pomislila na skupno življenje in nekoč družino. Sprva je svoje pijančevanje (kot večina zadetkov) skrival. Nisva živela skupaj in sva se na vsake par dni dobila, tako da mu ni bilo pretežko. Ker abssolutno nisem želela niti kadilca (in sem to tudi jasno povedala) mi je naložil, kako je “včasih, leta nazaj” kadil in pred leti tudi prenehal. Prva nenavadna stvar je bila, da je požvečil na tone Nicorette gumijev. Se mi je zdelo čudno, da bi to še vedno počel, glede na to, da “že leta ne kadi več, ampak ajde, načeloma podpiram pomoč take vrste. Tako, da je zgledalo, da je vse OK.

Ker nisem neka zategnjena baba in občasno popijem pivo, dve ali kozarec vina (včasih 2x na teden, včasih 2x na mesec), se je dedc začel počasi ob meni sproščat. Povedal, da “ne sme” imet alkota doma, ker ga včasih zanese. Začeli smo se družit z njegovimi prijatelji, in takrat se mi je potiho začel tudi oglašat alarm. Vsi totalni kroniki. Včasih so ga pili tudi čez teden, pet., sob. in ned. pa vsi mrtvo pijani. Se dobili npr. gostilni in se ga nažrli, da niso mogli hodit (dobesedno). Zanimivo, noben od njih ni niti 1x bruhal, kar je pomenilo visoko toleranco. “Moj” je na začetku razmerja očitno zmanjšal pitje, ker je šele po kakih 2 mesecih začel dobivat čuden vonj. Nekako po acetonu (pa mi še vedno ni čisto potegnilo). Ko sem mu to omenila, je vsakič, ko sem prespala pri njemu, dal mentolov žvečilni v usta zjutraj, še preden je vstal iz postelje.

Po nekih 2h do 3h mesecih, pa so mu totalno začele popuščat zavore:
– se ga je hudo napil in kar pred mano odšel na balkon kadit (od kje ti pol prazni cigareti, če že leta ne kadiš??),
– redno so se ga napili z družbo, mrtvo pijani 3…5 dni na teden (vsak teden), vsakič prisotna tudi trava,
– mi je priznal, kako se ga je preveč napil in klical v službo, da je “zbolel” in ga ne bo,
– priznal, da je padel na zdravniškem za službo (jetrni testi), ko je imel ponovitveni test ni zmogel bit niti tistih par tednov brez alkota in ponovno padel. Največji šok zame: v službi so mu to spregledali, niso uvedli nobenih ukrepov, ga niso več pošiljli na teste in še dandanes tam dela,
– konstantno vožnja pod vplivom alkota,
– otepal se je z vsemi 4-imi potovanj, še posebej letališč (njegova izjava: živega me noben ne spravi na avijon) ali daljšemu odhodu v drugo državo, po čemer sklepam, da so bile prisotne še mnogo hujše droge,
– začel je smrdet obupno, še posebej bunda, ki je ne pereš vsak teden. Ja uganili ste – kot stari vaški pijanci.

Po vsem tem sem bila po 3h mesecih skoraj sigurna, da je totalen odvisnik. Sodu je izbilo dno, ko sva odšla na (mojo) družinsko zabavo in sem ga prišla domov iskat, ker je rekel, da je “že nekaj spil”. Sem si mislila, hvala bogu, vsaj ne bo nažgan vozil. Mi pove, da je spil že 8 piv, pri čemer je zgledal totalno trezen. Na zabavi pa je spil še od oka vsaj 10 piv dodatno. Še vedno zgledal popolnoma trezen. Nekje vmes mi še prizna, da ga je dolgoletna bivša pustila (luštna, odgovorna, izobražena punca), ker “je bla tečna in mu je težila za vsak pir). Valjda je poznala, da je tip kronik.

V tistem trenutku sem se odločila ukrepat – ali bo nehal takoj ali pa je zveze konec. Seveda ga nisem “napadla”, ampak sem zelo previdno in obzirno predlagala, da nehava oba pit za 1 mesec, ker sva pretiravala v decembru, da bi bilo mogoče zdravo. On je totalno izbruhnil, kot da bi brala priročnik o odvisnikih, jeza in zanikanje, to pa že ne, on nima nobene želje po tem. Sem presenečeno pogledala zaradi izbruha in utihnila, tako da je kar sam nadaljeval, brez da bi ga kaj vprašala:
– jest že nisem alkoholik,
– lahko neham kadar hočem in ne kadar mi bo nekdo ukazal (torej ne v bljižnji prihodnosti),
– babe ste vse zatežene, zoprne in zategnjene (še nikoli prej se nisva sporekla),
– nič ni narobe, če človek “občasno nekaj spije”,
– on hoče imet tako službo, da je lahko malo pijan (???), tudi če ima tam nižjo plačo, ker pač ni ambiciozen in itak so vse babe keš pi*ke (nisem niti omenila tega, predvidevam da me je zamenjal z bivšo),
– ziher me boš pustila zdej, ker misliš, da sem alkoholik (no, vsaj eno točko je zadel),
– sm prebral literaturo od Ruglja (zakaj, le kdo mu je to že prej predlagal?) in sem ugotovil, da sicer po Rugljevih kriterijih sem pijanec, ampak po zdravstvenih pa na (sploh ne drži). Sploh pa ne pijem žganega in sem lahko 2 dni brez, tako da z mano ni nič narobe.

Po tem dolgem izbruhu (med katerim sem v glavnem le molčala in poslušala), sem se odločila it domov. Pred tem sem mu na lep način še rekla, da mislim, da ima težavo in je alkoholik, in da bi bila vesela, če bi do naslednjič sam razmislil o tem, da se pogovoriva.

Po tem sem se odločila, da ga pustim na miru in vidim, kaj bo naredil. Jasno, se je raje odločil za flaško kot zame. Posledično sem zvezo nemudoma prekinila, on pa me je od užaljenosti ignoriral in se oglasil “že” čez 8 mesecev, verjetno spet zadet. Po krajšem razmisleku sem se odločila, da ni vredno odgovoriti. Moram pa še omeniti, da sem imela cel kup takih izkušenj s 30-letnimi slovenskimi moškimi, s tem, da sem jih vse ostale spregledala že po par zmenkih. Danes sem v dolgem razmerju s čudovitim, dobrosrčnim in predvsem treznim moškim iz druge države v srednji EU. So res vsi trezni slovenci že poročeni? In predvsem, draga dekleta in žene, zakaj to prenašate in imate s takimi smrdljivci, ki nimajo želje spremeniti se, celo otroke?

Pozdravljena!

Hvala za to izpoved in pripoved. Marsikdo se lahko najde v njej in iz zapisa tudi kaj nauči. Predvsem kar se tiče vaše reakcije na skupno življenje z odvisnikom, kjer ste lepo opisali šolski primer začetka bivanja z osebo, ki ima težave s katerokoli substanco.
Čestitam vam za dobro odločitev in pogum, da ste iz take zveze še pravočasno odšli.

Vse dobro,
Pia

Celodnevni pripravljalni terapevtski center Zavod Pelikan - Karitas Cesta na Polževo 4 1294 Višnja Gora 051 339 725