Sin je star štiri leta. Črko R je izgovoril že zelo zgodaj. Ne izgovarja črk ŠČŽ.
Se močno slini, čez dan in tudi med spanjem. Nikoli ni imel dude niti stekleničke. Tudi prstka ni sesal. ORL težav ni imel. Veliko govori in ima praktično ves čas odprta usta. Le redko kdaj ga opazim, da se igra z zaprtimi usti. Ponoči diha sicer čez nos, vendar so usta vedno rahlo odprta. Zaprem mu jih lahko le tako, da mu spremenim lego glavice. Logopedinja pravi, da je razvoj primeren starosti. Zobozdravnik meni, da je razvoj čeljusti normalen.

TTT,

me sprašujete, kaj je vzrok slinjenju?

Mogoče povečana žrelnica? Kdaj ste opravili ORL pregled? Je vaš sinko veliko bolan (prehlajen) ali ima pogosto vneta ušesa? Mu raste kakšen nov zob? Je bil predkratkim bolan? Kako dolgo že opažate slinjenje?

Opažate, da med igro jeziček počiva na spodnji ustnici ali ga celo moti ven iz ust? In kako mu spremenite lego glavice med spanjem, da se ne slini? Se med igro slini tako, da mu »neprestano teče iz ust« ali le tu in tam (ko se zaigra)? Ste prepričani, da ne zna dihati skozi nos? Opažate, da se slinjenje pojavlja tudi med hranjenjem? Ima med hranjenjem kakršnekoli težave (npr. melje le na eni strani, hrana mu uhaja iz ust itd.)?

Mogoče vam bom znala bolj natančno odgovoriti, kaj je vzrok in kako ga odpraviti- ko mi boste povedali, kaj več.

Lep pozdrav, Petra

Pošlji oblikovano (10-08-04 23:26)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Hvala za odgovor,

ne, Črt ni bolan veliko, z ušesi ni imel nikoli problemov, včasih res smrči ponoči med spanjem. Pri ORL ni še bil, vendar pa se osebni zdravnici ustna votlina ni zdela bistveno spremenjena, da bi lahko bilo moteno odtekanje sline. (Pač, njeno mnenje, zato nismo dobili napotnice za ORL)

Zobe ima vse. Pred kratkim ni bil bolan, opažam pa, da se slinjenje poveča pred izbruhom bolezni. Slinjenje je prisotno od malega in praktično ni dneva, da ne bi bil moker po bradi, največkrat pa je mokra tudi majica. Lahko bi rekla, da mu neprestano teče iz ust. S hranjenjem nisem opazila težav.

Lego glavice mu spreminjam z namenom, da bi imel med spanjem usta zaprta. Če mi to uspe, slina ne teče iz ust. Mislim, da diha skozi nos, ker ga zapiranje ust med spanjem ne moti. Nos je prehoden.

Kako je z jezičkom, ne vem, ker nisem bila pozorna. Vsekakor pa mu iz ust ne moli.

TTT,

Se oproščam, da ste na odgovor malce čakali.

Vzrokov za prekomerno slinjenje je več. Pogosto je prekomerno slinjenje spremljevalec (vendar ne edini) različnih bolezenskih stanj ali poškodb. V primeru, da je prekomerno slinjenje posledica različnih nevroloških vzrokov, so pogosto tudi težave z požiranje ali slabo oralno (ustno) motoriko itd.
Drugi vzroki, ki lahko vplivajo na prekomerno slinenje, so poleg nevroloških, l tudi obrazne (ustnične ali zobne) nepravilnosti, povečana žrelnica, pogosta respiratorna obolenja (prehladi, angine) itd. V novejšem času pa prekomerno slinjenje povezujejo tudi z alergijami in oslabljenim imunskih sistemom.

Lahko, da je prekomerno slinjenje pri vašem Črtu le posledica tega, ker še ni vzpostavljene » kontrole požiranja sline« ali prekomernega izločanja sline (oz. dejstva, da ne more požirati sline tako hitro, kot se proizvaja), lahko pa se vzrok spriva drugje.

Vsekakor bi bilo priporočljivo (glede na to, da težava traja že dalj časa) poiskati morebitni vzrok.

Kaj več o prekomernemu slinjenju, si lahko preberete na (angleških) spletnih straneh:

O oslabljenem imunskem sistemu pa na:

Če imate še kakšno, vprašanje se oglasite. Zanimalo pa me bo tudi, kako napredujete.
Lep pozdrav, Petra

Pošlji oblikovano (16-08-04 12:06)

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Hvala lepa, zelo ste mi pomagali.

Najprej se bova s Črtom odpravila k logopedu, kljub temu, da logoped misli, da še imava čas. Kolikor sem razumela članke, so te težave (položaj jezika, izgovorjava šumnikov, uhajanje sline) lahko povezane.

Lep pozdrav, ko pa bo Črt znal izgovoriti ŠČŽ, se bom spet javila.

TTT,

vsake povratne informacije bom vesela.
Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Pozdravljeni,

maja bo Črt star 6 let. Z obiski pri logopedinji so se že pred letom dni zaključili. Občasno morava vaje načrtno ponavljati, ker se sicer pri govoru spozabi, začne hiteti in njegov govor postane nerazumljiv in slina se kar kopiči v ustih in tudi uide ven. K sreči rad dela “logopedsko domačo nalogo”.

Otorinolaringolog ni mogel oceniti, da bi operacija mandljevin ev. žrelnice kaj pripomogla k zmanjšanemu slinjenju. Po obisku v ORL ambulanti v oktobru, sva se odločila, da bomo Črta opazovali do nadaljnjega. Črt je sicer precej prestrašen otrok in ta obisk in razgovor o operaciji je bil zanj zelo pomemben. Po obisku v ambulanti se praktično ni slinil več, tudi usta je imel zavestno zaprta. Tudi sam se je tega zavedal ,saj je komentiral, da ima zdaj samo še eno težavo in to je z lulčkom (fimoza). V decembru je imel angino, ob tem je bil govor precej spremenjen in slinjenje se je spet pojavilo. Zdaj je spet slinjenje prisotno, sicer precej manjše, vendar je vpliv obiska pri ORL zbledel.

Tako, zaenkrat čakamo, da bo slinjenje spontano izzvenelo.

TTT,

me veseli, da ste se ponovno oglasili. Se mi zdi, da ste na “dobri poti”, da slinjenje kontrolirata. Situacija, ki jo opisujete ob bolezni, pa je popolnoma nornalna (in se bo mogoče še kdaj ponovila) – pa naj vas ne skrbi.

Lep pozdrav in lep dan, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami