pozdravljene
naša deklica je prebolela angino sedaj pa sumimo znake slinovke, pop se gremo pokazat zdravniku pa me samo zanima če katera ve kako se prenaša da nebi se koga okuzli spotoma
lp

Kolikor vem z dotikom.

PRed dvema letoma smo jo imeli pri nas – najprej nečakinja, potem jaz (jaz itak poberem vse takšno, kar plava naokoli), potem pa še naš malček.

Nič takšnega, samo jest ne moreš kaj dosti. Tako da upam, da ima vaša malčica vsaj malo “zaloge”.

LP

Jaz sem se je “nalezla” od sinkota preko sesanja. Oziroma se mi je vnetje iz njegovih ustk preneslo z dojenjem na bradavice. Bilo mi je obupno moteče, boleče, krvaveče…..
Fasal jo je v vrtcu. “Slinavka” (reče se ji pravzaprav drugače!) je bila virozna in je na veliko razsajala v vrtcu.
Prenaša se s slino (poslinjene flaške od različnih otrok, ki si jih “kradejo”, pitje iz istega kozarčka, poslinjene igrače, umazane ročice…).
Najprej smo sumili na vnete dlesni, ki so bile strahotno rdeče in boleče. Nobeno spiranje z žajbljom ali kamilicami ni pomagalo. Čez čas ni otrok mogel ničesar jesti, ker ga je tako bolelo. Res je bil ubožšček… Na srečo sva se še dojila in to je bila edina hrana, ki jo je lahko konzumiral. No, sicer sem se sama nalezla, a je šlo…
Pomaga Api kompleks za otroke (od Medexa), ki ga kapneš na vatirano palčko in s tem nežno namažeš dlesni. Zdravnik pa napiše tudi antibiotik, ki se hrani v hladilniku in prijetno hladi ter blaži dlesni in jezik pred obroki.
Vsekakor upam, da pri vas ne gre za slinavko. Če pa že, da je še v zgodnji fazi in zelo mila. Vse dobro in čimprejšnje okrevanje!

Jaz sem jo imeli v vrtcu, pa je bila kar panika, tako v skupini kot za doma. Prenaša se predvsem s slino, pri kihanju, kašljanju, dotiku, z brisačami, s priborom in so me imeli kar v karanteni. Jaz sem imelo hudo obliko, olupilo se mi je vse, od dlesni, neba do jezika. Se je še danes zelo bojim!

Prevetiva je menda edino strogo ločevanje perila, svoje brisače, svoj pribor – skratka, nič kar prišlo v dotik z bolnikovo slino, ne sme prit v dotik z zdravim. Teorija, praksa je pa seveda druga muzika. V glavnem, za mano ni zbolel nihče, v prijateljičini družini jo imajo pa tudi ravnokar in je pokosila vse tri otroke, začenši s tamalim, dobila pa sta jo tudi oba starša. Bogi je bil samo tamali, ostali so jo dobro zvozili.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

New Report

Close