Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina slina & žvečilni gumi

slina & žvečilni gumi

Pozdravljeni,
Najbrž si boste mislili »še eno butasto vprašanje«, pa bom vseeno tvegala, ker se mi pojav zdi silno zanimiv in nikoli nisem zasledila kakršnekoli raziskave ali članka v zvezi s tem. Zanima pa me ali mogoče veste, katera snov se izloča s slino (oz. kaj le-ta vsebuje), kadar oseba čuti ali sluti ogroženost. Meni se namreč vedno ob preteči hudi nevarnosti po nekaj minutah dobesedno raztopi žvečilni gumi v ustih, v normalnih okoliščinah pa nikoli. Ampak stres mora biti res intenziven. To se mi je na primer zgodilo ob pisanju mature, nazadnje pa, ko sem se ponoči sama peljala z neznanim moškim, on pa je postajal vedno bolj domač…(brez skrbi, vse se je dobro končalo, drugače bi zdaj pisala psihiatru;))
Le to moram še omeniti, kako zelo Vas spoštujem, ker ste pripravljeni brezplačno žrtvovati dragoceni čas in po najboljših močeh svetovati, le malokdo dandanes še premore toliko altruizma.
Najlepša hvala za odgovor, vprašanje pa Vas bo, če drugega ne, vsaj od srca nasmejalo.
Imejte najlepši dan,
Jasna

Spoštovani!

Upam, da vaše spoštovanje ne bo bistveno manjše, če vam povem, da sem za svoje delo zadnje leto in pol honoriran. Bolj altruistično je podjetje, ki uspeva vzdrževati tako zahteven in kompleksen računalniški sistem, ki vam omogoča tak način informiranja.

Tudi sam ne poznam raziskav o tem, verjetno pa gre predvsem za povečano izločanje slina na sploh in s tem encima amilaze, ki raztaplja škrob, ki je sestavina žvečilnih gumijev, še posebej tistih, ki so v nekakšni skorjici. Stres pa povzroči, da se marsikateri proces v telesu močno okrepi.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close