Sladkorna starostnikov
Lep pozdravček!
Hvala za ta forum.
Zdaj pa še moje vprašanje. Kakšni so izgledi?
Taščica je zbolela za sladkorno boleznijo. Sedaj je stara 73 let. Ima visok pritisk, že več let si povija noge (krčne žile), zastaja ji voda v telesu. Sedaj je po napadu slabosti šla v bolnico, že na poti so ji izmerili sladkor 21. Ugotovili so ji tudi žolčne kamne, ki so jih razbili preko sonde (domnevam, ker je niso operirali). Že več let je tudi tablete za želodec (bolečine, najbrž zaradi kisline). Več ali manj je zelo skrivnostna, ko jo kaj vprašam. Nikoli nimam občutka, da pove vse oz vse po resnici, če jo vprašam po prekrških v prehrani.
Na tem področju sem čisto zelena. Malo sem prebrala po spletnih straneh, pa imam občutek, da še manj vem. Oziroma kar malo me je strah, kaj bo prinesla prihodnost in kaj to zahteva od mene, ker živimo zraven.
Vesela bom vsake dobre misli.
Lep dan vam želim.
Kar korajžno.
Če je šla tašča k zdravniku, ji bo ta dal zdravila (ali insulin) in napotke za urejanje sladkorne.
Pomembno je, da se bo potem držala diete, da bo to bolezen vzela resno. Če bo res pazila kako se prehranjuje, bo še vse v redu. Če živi tašča z vami, boš morala prilagoditi hrano sladkorni dieti, ki pa sploh ni tako slaba. Ta način prehranjevanja je dober tudi za zdrave ljudi.
Želim vam veliko sreče.
Hvala za vzpodbudne besede.
Pa še eno vprašanje.
Kako je s priznajem invalidnosti pri upokojenih sladkornih bolnikih? Cena lističev za kontrolo višine sladkorja v krvi (upam, da sem prav napisala) je namreč menda kar visoka. Zaenkrat pa jih bomo menda porabili več, kot jih poravna zdravstveno zavarovanje. Ali pa so moje informacije napačne?
Pri kmečki pokojnini najnižje stopnje ne vem, kako lahko ta strošek pokrije sama.
Lep pozdrav.
Jaz si moram kupovati lističe sama in nobeno zavarovanje mi ne povrne denarja. Tudi aparat za merjenje sem si sama kupila. Pa nič zato. Za zdravje moramo narediti tudi kaj sami.
Menda si upravičen do povračila stroškov le, če si na insulinu. Drugače pa ne.
Pri lističih pač gledam na to, da jih varčno uporabljam. Merim si zjutraj in še vmes 1x, najpogosteje pred spanjem ali po večjem obroku.
Včasih porabim 3 lističe dnevno, včasih nobenega.
Res pa je, da si morajo sladkorni tipa I zelo pogosto meriti sladkor in so zato upravičeni do povračila denarja za lističe.
Forum je zaprt za komentiranje.