Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo sladkorna bolezen? in nosečnost

sladkorna bolezen? in nosečnost

Spoštovani!

V družini imajo moji starši sladkorno bolezen, pa tudi jaz sem že imela gestacijski diabetes.
V zadnjih nekaj mesecih sem si doma večkrat merila krvni sladkor. Navadno so bile vrednosti normalne,se je pa občasno (2 krat oz 3 krat) na teden zgodilo, da je bila vrednost krvnega sladkorja med 8 mmol oz. 10 mmol po 1 uri po jedi (enkrat celo 10,7).Ostale vrednosti so bile nižje od 8. Nameravala sem se oglasit pri diabetologu, da se ugotovi, če je krvni sladskor povišan oz. sladkorna bolezen.
Sedaj pa sem ugotovila, da sem noseča. Zanima me, glede na to, da so vrednosti pred zanositvijo bile včasih povečane in v prvih 14 dneh , če lahko to vpliva na plod. Sedaj se držim diete. Vrednost sladkorja na tešče pa je bila vedno pod 5 mmmol.
Zanima me tudi, kakšne so vrednosti sladkorja, ki naj bi se jih držala nosečnica?
če ima katera kakšno podobno izkušnjo, če se lahko javi!
Hvala

t.

Nekaj dni trajajoč višji sladkor v krvi nima vpliva na plod. Vprašanje je bolj vzrok za višje vrednosti. Domači merilci sladkorja niso v nobenem primeru primerni za postavljanje diagnoze “sladkorna bolezen”, torej ti obisk pri os. zdravniku ali diabetologu, ter laboratorij ne uidejo! Lep pozdrav

Med nosečnostjo sem imela moteno toleranco sladkorja. Predpisali so mi, da moram imeti sladkor na tešče pod 5,5, 90 minut po obroku pa pod 6,6. Dobila sem tudi merilec sladkorja in lističe, to ti v nosečnosti pripada. V ambulanti sem tudi spoznala nosečnico, ki je imela v prvi nosečnosti gestacijski diabetes in se ji je pri drugi nosečnosti ponovil že v 2 mesecu tako hud, da je morala na inzulin. Čimprej pojdi na test z glukozo.

Pozdravljene

jaz sem v 8 tednu nosečnosti in sem bila včeraj na prvem pregledu pri dr.Tomažičevi v Ljublani, posodila mi je aparat za merjenje sladkorja in dala naročilnico za lističe pa za pikanje ter lističe za merjenje ketonou v urinu,to me je danes naučila uporabljati medicinska sestra na polikliniki, sicer zaenkrat imam dieto, in merjenje sladkorja 3krat dnevo, ketonou pa 2krat dnevno.

lep pozdrav!
jaz sem v 24t nosečnosti in imam veliko potrepo po žeji zlasti zvečer in veliko krat grem na wc zanima me ali so to znaki sladkorne bolezni.pregled imam 18.3.2011 sem zelo zaskrbljena hvala za vse informacije

Pozdravljeni,

pogosto uriniranje in žeja sta lahko znaka za sladkorno bolezen, ni pa nujno. Svetujem, da stopite do najbližje lekarne ali do osebnega zdravnika, da vam napravi določitev krvnega sladkorja, da boste pomirjena. 18.3.2011 pa vam bo ginekolog najverjetneje napravil presejalni test s 50 g glukoze.
Nosečnice ob nastopu sladkorne bolezni v nosečnosti običajno nimajo tako visokega krvnega sladkorja, da bi občutile izredno žejo in pogosto uriniranje.

Lep pozdrav

Karmen Janša

pozz…
sem v 33 tednu nosecnosti in se mi dogaja da se zvecer zbujam da spijem skoraj liter vode ker sm tako zejna.cez dan pa da samo minuto ali dve ne spijem kaj se mi ze vrti pa usta imam tako suha kot da nisam dva dni nic pilaa.urin ima pa tako cuden vonj pa barvo,zvecer me pa zbuja ker me tako ze trebuh boli ker mi je mehur poln.ali je mozno da so to znaki sladkorne??

Jaz si morm tud sladkor merit doma pa ketone gledat…sam ne razumem foro teh ketonov…pr men so negativni in se mi zdi trapast vsak dan 2x lulat na palčko…a ni boljše, da si sladkor zmeriš? Sem mela 5.3 na tešče, k so mi kri vzel, tko da niti glukozne vode nism dobila ampak takoj diagnozo nosečniška sladkorna….se mi je pa v enem tednu vse lepo uravnalo, ker to je blo verjetno zaradi stresa, in si zdej merim na vsake par dni. So me pohvalili, da nej kr držim se varovalne prehrane pa gibanje pa bo.

Pozdravljena Andreja,
ali vam niso testirali krvnega sladkorja. Glede na nove smernice, bi morali vsako nosečnico. Prosite za določitev krvnega sladkorja na tešče in za kontrolo urina (lahko je prisoten tudi infekt).

Pozdravljena Pika,

pozitivni ketoni v nosečnosti pri nosečnostni sladkorni bolezni pomenijo, da gre za premajhen energijski vnos hrane ali nepravilno razporeditev obrokov, če na primer teža ne napreduje zadostno ali celo pada. Ketoni se v teh primerih merijo dvakrat na dan, na tešče in pred večerjo. V kolikor so negativni in ni suma na omenjene nepravilnosti v prehranjevanju, teža lepo napreduje, jaz svojim pacientkam ne dajem ketonskih lističev.

Lep dan

Karmen Janša

Gospa Karmen, ketone sem si merila 2x dnevno, so bili negativni. Sedaj se mi zdi pa to početje brez smisla in si raje na 3-4 dni izmerim sladkor. Zdravo se prehranjujem, sladkorja imam v mejah normale. Kaj vi mislite, je dovolj če si merim sladkor? Kontrolo imam konec marca.

Pozdravljeni,

glede na negativne meritve ketonov svetujem, da si ketone pomerite enkrat na teden zjutraj na tešče in enkrat zvečer pred večerjo. Če vaša telesna teža ne pada, če zauživate tri glavne obroke ter tri malice (tretja je poobedek pred spanjem), sta dve meritvi na teden povsem v redu. Naprej pa se pomenite s svojim diabetologom.

Lep dan

Karmen Janša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close