Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Sladkorna bolezen

Sladkorna bolezen

Spoštovani!

Že kar nekaj časa me muči pogosta žeja, zato pijem velike količine tekočine. Žena mi pravi, da imam precej čuden zadah, po nekakšnem acetonu. Trdi, da imam sladkorno bolezen. Sam o tem nisem ravno prepričan. Ko sem bil na sistematskem pregledu, so mi namerili 5,9 sladkorja v krvi, pred nekaj dnevi, ko smo bili na obisku pri sorodnici, ki ima sladkorno bolezen, pa mi je ona izmerila 14,5 sladkorja v krvi. Res je, da sem pred kakšnima dvema urama imel kosilo in povišani sladkor pripisujem temu. Zanima me, kaj menite vi. Žena me namreč ne more pripraviti do tega, da bi odšel do zdravnika, sam pa sem sedaj poskušal malo z dieto, za katero tudi nisem prepričan, če je pravilna. Zanima me tudi, kakšne so posledice sladkorne bolezni?
Hvala za odgovor in prijeten dan vam želim.

Rudi

Spoštovani!

Omenjena vrednost in znaki kažejo na to, da imate sladkorno bolezen. Čim prej se odpravite k zdravniku, da vam izmeri vrednost krvnega sladkorja na tešče in ugotovi, ali imate resnično sladkorno bolezen.

Sladkorna bolezen je kronična bolezen, ki človeka prizadene predvsem na dolgi rok. Kratek oris bolezni (več pa najdete na drugih straneh):

Sladkorna bolezen je skupina bolezni, za katere je značilna zvišana raven krvnega sladkorja (dva- ali večkrat izmerjenih 7,0mmol/L ali več krvnega sladkorja na tešče, oziroma 11,1mmol/L ali več krvnega sladkorja po obremenitvenem testiranju z zaužitjem 75g glukoze (angl. oral glucose tolerace test = OGTT), oziroma 11,1mmol/L krvnega sladkorja izmerjenega kadarkoli) (Herman 1999). Sladkorna bolezen je posledica nezadostnega izločanje insulina iz celic B Langerhansovih otočkov, zmanjšane učinkovitosti insulina pri vstopu krvnega sladkorja iz krvi v celice zaradi rezistence tkiv na insulin, ali zaradi obojega. To privede do motnje presnove ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin, kar povzroča trajne okvare malih žil ledvic in oči (mikroangiopatija), velikih žil v obliki ateroskleroze (makroangiopatija) in drugih tkiv ali organskih sistemov (Medvešček 1993). Zvišana raven krvnega sladkorja brez kliničnih znakov je lahko prisotna več let pred postavitvijo diagnoze in pri tem poškoduje tkiva. Pojavnost bolezni se veča s starostjo bolnikov in je pogostejša v genetsko obremenjenih skupinah prebivalstva. Bolezen prizadene ženske in moške v približno enakem razmerju, čeprav je razmerje med registriranimi sladkornimi bolniki v Sloveniji 1,3 : 1 v korist (škodo) žensk (Medvešček (1993). Okoli 5% prebivalcev starejših od 20 let ima diagnosticirano sladkorno bolezen, kar okoli 2,7% pa imajo zvišano raven krvnega sladkorja na tešče, vendar ostajajo neodkriti (Herman 1999). V Sloveniji je 3% prebivalcev registriranih sladkornih bolnikov (Medvešček 1993).

Neposredna življenjska nevarnost močno zvišane ravni krvnega sladkorja je nastanek ketoacidoze zlasti pri sladkornih bolnikih tipa I ali razvoj ne-ketotičnega hiperosmolarnega sindroma s komo pri sladkornih bolnikih tipa II (Herman 1999). Visoka raven krvnega sladkorja povzroča številne znake, kot so npr. poliurija, polidipsija, hujšanje in motnje vida. Kasni zaplet zvišane ravni krvnega sladkorja se kažejo kot posledica sprememb na makrožilju, mikoržilju, perifernem živčevju, očesni leči in očesni mrežnici kot
Ř Diabetična retinopatija, ki lahko privede do slepote.
Ř Diabetična nefropatija, ki vodi v končno ledvično odpoved.
Ř Periferna nevropatija, ki zveča možnost kroničnih razjed na nogah in ima za posledico amputacije udov.
Ř Avtonomna nevropatija, ki prizadene delovanje želodca, črevesja, srca, ožilja, sečil in spolnih organov.
Ř Večja nagnjenost k ateromatozi velikih žil in večjo verjetnostjo možganske kapi, srčne kapi in periferne arterijske okluzivne žilne bolezni (srčno žilnih dogodkov).
Bolezen prizadene duševno, čustveno, socialno in družinsko življenje bolnika in njegove družine.

Ob zdravljenju sladkorne bolezni pa sta pogosta zapleta hipoglikemija in hipoglikemična koma.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Iskrana hvala za vaš odgovor. Rudi

Želim vam uspešno obvaldovanje bolezni.

Janko Kersnik

Lepo pozdravljeni!

Tudi mene nekaj zanima na to temo.
Moj oče je star 47 let. Redno hodi na kantrole sladkorja. Ponavadi se giblje med 5 in 7,0, vrednost pa je bila tudi že mnogo višja. Vendar na vsakotedenskih kontrolah rezultat zadovolji zdravnika. Tudi njemu (očetu) smrdi iz ust oz. ima zadah po acetonu in tudi, po domače povedano, ko greš za njim na WC je vonj vedno po tempera barvicah. Kaj mislite, da bi bilo to?
Še to.Tudi on popije velike količine tekočine, vendar se izogiba sokovom in vodi.

Lepo se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Spoštovani!

Zadah je lahko na račun bakterij v ustih, mogoče ima celo parodontozo. Vonj urina ali blata je prav tako lahko povezan s prisotnostjo bakterij, ki razgrajujejo človeške izločke.

Urejenost krvnega sladkorja je primerna.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close