Sladkor v prehrani
Spoštovana dr.Šerpič!
Moje vparšanje nima neke nujne narave, me pa vseeno zanima Vaš komentar.
Včasih pokukam na forum “Starši-Staršem” in pred parimi dnevi je tam pisala mama, ki je bila razočarana nad hrano v jaslih (otroci so dobili za zajtrk mljčni riž – sladkan, pa za malico sadni jogurt – v katerem je tudi sladkor).
Moja hci ima skoraj dve leti (ima ze vse mlečne zobke). Njena prehrana pa vsebuje tudi sladkor (vcasih cez dan kako čokolada, tudi kak bombon ali liziko, pa za večerjo čokolino (ali kaj drugega-lino), pa kake doma pripravljene mlečne jedi, katerim seveda dodamo tudi malo sladkorja). Zobke umivamo enkart na dan – zvečer res temeljito (ker vedno ne pusti včasih porabimo tudi pol ure), drugače pa si kdaj tokom dneva tudi sama malo pokrtači. Uporabljamo otroško zobno pasto in se držimo pravila: Ko so enkrat zobje zvečer umiti, lahko pije (flaške nismo nikoli uporabljali) samo še vodo. Dojena je bila do 13. meseca s tem, da smo večerno uspavanje z dojenjem in pa nočno dojenje ukinili pri približno 6. mesecu. Zobki so zaenkrat lepi beli, karijesa se nismo opazili.
Zdaj pa vprasanje. Ali res delamo tako hudo narobe, ker otrokova hrana vsebuje tudi sladkor? Kaj lahko pričakujemo v primeru, da se naprej vzdržujemo opisano rutino (no vem da so take napovedi nehvalezne in je tezko napovedovati, ampak vseeno)?
Hvala za vas trud.
Brunda
Spoštovana Brunda,
prehrana, ki jo opisujete, res ni šolski primer zdrave in uravnotežene prehrane, je pa verjetno kar odsev slovenske realnosti. Konkretno v vašem primeru so mi padle v oči predvsem lizike in bonboni, ki so res zelo nevarni za zobe. Zakaj? Liziko in trd bonbon lahko otrok liže tudi po 1 uro in v tem času je pH v ustih stalno nizek, ker imajo bakterije na voljo ogromno sladkorjev. Prav tako je zobe potrebno umivati vsaj 2-krat (zjutraj, zvečer), še bolje pa 3-krat (po kosilu). Večerna rutina je v redu in je ni potrebno spreminjati.
Kaj lahko pričakujete? Lahko nič, lahko pa veliko kariesa, odvisno predvsem od sposobnosti sline, da premaguje stalna zakisanja.