Slabšanje vida na enem očesu
Spoštovani!
Star sem 27 let. Dioptrijo imam na obeh očesih -8,00 (je relativno stabilna, saj imam približno enako že 5 let, prej pa se mi je počasi, a vztrajno poviševala).
Problem pa je, da se mi vid na enem očesu počasi, a vztrajno slabša. Pred 10 leti sem na to oko še videl 60 %, potem sem imel 50 % (dolga leta), na zadnjem okulističnem pregledu, ki sem ga imel danes, pa so mi ugotovili, da na to oko vidim le še 30 – 40 %. Na drugo oko še vedno vidim 100 %. V očesu, v katerem se mi vid slabša, imam velikokrat občutek tujka, oko pa me večkrat tudi peče, vendar pa okulist ni našel nobenih bolezenskih znakov. Po pregledu očesnega ozadja je ugotovil, da sta mrežnici zdravi, makuli bp, papili ostro omejeni (kaj to pomeni?), očesno žilje pa je tudi bp.
Ali mi lahko prosim poveste, kaj bi lahko bil vzrok počasnemu a vztrajnemu slabšanju vida na enem očesu? Siva mrena, zamotnitev roženice, obolenje mrežnice ali makule (rumene pege) to očitno ni,… Ali je možno, da gre pri meni za makularno degeneracijo, čeprav je zdravnik s pregledom ozadja ni odkril?
Kako lahko preprečimo slabšanje vidne ostrine? Ali je lahko slabšanju vidne ostrine vzrok dolgotrajno delo za računalnikom? V službi namreč delam za računalnikom,…
Lp.
Rok