Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Slabost in čuden občutek v ustih

Slabost in čuden občutek v ustih

Spoštovani,

v decembru 2020 sem prebolela kovid. Takrat sem izgubila okus in vonja. Od okužbe bo počasi 4 mesece in povedati moram ,da se mi je okus povrnil, še vedno pa nimam vonja oziroma vonjam malo, kakšen dan ja ,dručiš spet čisto nič.
Približno 2 meseca opažam nek čuden sladek okus v ustih, kateri je najbolj izrazit zjutraj. Poleg tega me moti ,da mi je vsako jutro slabo , velikokrat sem tudi omotična.
Opravila sem pregled – gastroskopijo ,katera razen zelo kisle kisline ni pokazala ničesar. Jemljem Nexium 20 mg.Imam tudi intoleranbco na laktozo, vendar uživam izključno živila brez laktoze.
Glede na to ,da se vsako jutro srečujem s slabostjo , večkrat tudi omotico in čudno sladkim okusom v ustih me to že pošteno utruja. Slabost nekje po 3 urah sama izveni, med tem ko ta čuden okus ostaja v ustih.

Prosim vas za nasvet, kaj bi lahko vzrok mojih težav, oz. katere preiskave bi bilo potrebno opraviti , da bi se našel vzrok temu in da bi težave odpravila. Sem že pošteno zaskrbljena. Stara sem 52 let, v menopavzi že 4 leta.

Lep pozdrav

Spoštovana,
Poskusite z naravnimi pripravki in dietno prehrano. Če sodite med tiste kateri izločajo veliko želodčne kisline je odmerek 20 mg Nexiuma morda prenizek. Zvečer pred spanjem vzemite antacid (Rupurut ali Rutacid), ali malo sode bikarbone v 2-3 dcl vode. Zjutraj pa na tešče spijte mlačne napitke in morda pripravke z ingverjem.
Glede okusa pa opažamo pri dokaj velikem številu pacientov dolgotrajne težave z okušanjem in vonjem po preboleli COVID infekciji.
Žal, nimamo jasnega nasveta glede tega.
Lp

asist. Željko Perdija dr. med., spec. internist, pulmolog in gastroenterolog Strokovni direktor CiiM plus Maribor Center za interno in interventno medicino https://www.krcnezile-ciim.si [url]https://ultrazvok-ciim.si[/url] https://preventiva-ciim.si

New Report

Close