Najdi forum

slabi zobje

ker imam zelo slabe zobe in kljub rednemu ciscenju, mi plombe padajo ven ter se mi zobje lomijo ze od 20 leta naprej(stara sem 24), sem resno v skrbeh. do sedaj so mi izpulili ze dve sestici. zanima me predvsem , kako naj obdrzim vsaj te zobe, ki so mi se ostali in imam s puljenjem vsaj se 10 let mir. zanima pa me tudi vse v zvezi s pritrjevanjem zob na kosti. slisala sem, da se je ta operacija pri nas ze uveljavila. kaksen je postopek te operacije in ucinki. ali lahko telo zavrne umeten zob , pritrjen na kost? zanima me tudi cena operacije. hvala

Spoštovana maja,

karies in majanje zob boste najbolj učinkovito preprečili z dobro in natančno ustno higieno (uporaba krtačke in zobne nitke). Pomemben delež pri nastajanju kariesa ima tudi primerna prehrana in redni obiski zobozdravnika. Če boste to počeli redno, potem boste zobe obdržali vsaj še 40 in ne le 10 let.
Pritrjejevanje obstoječih zob v kost ne obstaja. Verjetno imate v mislih implantate. Veliko si lahko o njih preberete že, če v iskalnik vtipkate “implantati”, nekaj pa lahko najdete tudi na naslednjih straneh:

Lepo pozdravljeni!

Spoštovani !

Mojemu 14 letnemu sinu manjkajo štiri stalni zobje in to v zgornji čeljusti. Na levi strani 2 in 3, na desni pa 3 in 4. Rengenska slika pokaže, da niti zasnov ni. Mlečne zobje pa je imel vse. Ortodont je predlagal ruvanje mlačnih zob, kar smo tudi storili, saj je na levi strani v čeljusti imel že zraseno štirico. Po enem letu pa je sama prišla ven. Sedaj ortodont predlaga aparat, ki bo prve zobje stisnil skupaj in ostale malo naprej. Pri 18 letih pa potem predlaga brušenje sprednih zob, da bi dobil mostiček, na vsaki strani po en zob. Hodiva k privatnemu ortodontu, ker bi drugače čakala tri leta. Aparat z vsemi pregledi bo stal 300.000,00 sit. Zanima me vaše mnenje.

Lep pozdrav in hvala!

Mihaela

Spoštovana Mihaela,

predlagana terapija se mi, glede na opisane težave, zdi povsem sprejemljiva. Ob koncu je, razen mostička, možna tudi vstavitev implantatov, ki bi ohranila sosednje zobe cele (ne bi bilo potrebno brušenje). Zato se pred brušenjem zob posvetujte še z oralnim kirurgom.
Lepo pozdravljeni!

P.S.
Zadostuje le en vpis vprašanja, ki pa postane vidno šele, ko ga moderator potrdi.

New Report

Close