Najdi forum

Slabe šestice

Spoštovana,
zopet se vam oglašam. Poglejte, kaj se je zgodilo: malo po tistem, ko sem vas spraševala, kdaj bodo 6-ice, one hop! prično izraščati! Ampak – groza … Moj sin, šestletnik, ki ima prekrasne mlečne zobe brez ene pikice, ki je bil dojen in je zdravo hrano (in vedno je jedel malo sladkarij), jemal fluorove tabletke … skratka negovan otrok od zunaj in znotraj, ta otrok je pred nekaj dnevi dobil šestice ki so mehke, rumeno-belo lisaste in ga hudo bolijo ko je, ko si jih čisti in še ko govori (momlja skozi stisnjene čeljusti)! Tekli smo z zobozdravnici, seveda. Motena mineralizacija ali kaj že …tako nekako je prišlo skozi moja šokirana ušesa. Premazala mu je šestice s fluorom, pa ga je tudi to bolelo. Zaliti pa da se mu jih v tem stanju še sploh ne sme oz. ne more …
Potem mi je zobozdravnica dejala, da ga bo poslala na kliniko. Zelo skrbna, dobra zobozdravnica je. Nekaj mi je razlagala, kaj in kako, meni pa se je kar svet postavil na glavo in v sebi sem se razjokala od hudega razočaranja: vsi napori in disciplina so (bili) očitno zaman in otrok bo imel zanič zobe … Kaj neki smo storili narobe?
Ali lahko otroku sploh kakorkoli pomagam ali je že prepozno? In če bodo vsi zobje taki?
Še enega otroka imamo, starega eno leto. Še vedno se doji. Zobke že čistimo (ima jih 4 + 4 ). Fluora ni dobil. Med prvo nosečnostjo sem jedla vse po spisku »zdrava prehrana«, pri drugi pa od slabosti žal komaj kaj. Ali lahko kaj storimo, da bo z njim drugače? Ali je itak vse »v genih«, pa kar bo, pa bo …
Ja, cel kup žalostnih vrašanj imam … prosim, odgovorite, če se da.
Lidija

Spoštovana Lidija,

hipomineralizirane “šestice” se v zadnjem času zelo pogosto pojavljajo. Veliko je takih primerov kot je vaš, ko ima otrok popolnoma zdravo mlečno zobovje, potem pa se pojavijo taki kočniki. Vzrokov za tako motnjo v mineralizaciji še ne poznamo, iskati pa jih moramo v obdobju konca nosečnosti in poroda, ker takrat poteka mineralizacija kron prvih stalnih kočnikov.
Kaj storiti???
Otroka vsekakor peljite na kliniko, kjer se ukvarjajo ravno s takimi težavami. V tolažbo vam lahko napišem le to, da je motnja ponavadi omejena le na “šestice” in so ostali stalni zobje popolnoma zdravi.

New Report

Close