Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva škrlatinka in nosečnost

škrlatinka in nosečnost

Pozdravljeni!

Zanima me kako lahko vpliva škrlatinka na mojo nosečnost v 22. tednu? Hčerka 5 let je namreč včeraj zbolela za njo, pa me zanima ali lahko škrlatinka kaj vpliva na moj plod in kakšna je verjetnost, da se z njo okužim tudi sama?

Hvala in lp.

škrlatinko povzroča streptokok, ki se prenaša kapljično in ga zdravimo s penicillinom, poleg tega za njo lahko zbolimo le 1x (sicer obstaja 5 dokazanih podtipov, a se običajno pojavlja le eden ali dva). Če boste dobili temperaturo nad 38 st. C v naslednjih dneh, samo pričnite jemati penicillin in boste preprečili hujšo obliko škrlatinke.


Se opravičujem, ker vstopam v debato, vendar imam podobno vprašanje, kot mama36.

Po odgovoru lahko sklepam, da škrlatinka ni nevarna plodu okrog 20. tedna nosečnosti?

“ni nevarna” je morda preblag izraz. Bolje bi bilo reči, da je problčem ob skrbnosti obolele nosečnice hitro in ustrezno obvladljiv in v takšnih okoliščinah res ne prinaša velikega tveganja za posledice.


Podzravljeni!

Jaz do danes še nisem dobila vročine, imam pa vneto grlo in na jeziku (proti nebu) imam posute drobne pikice, ki so značilne za škrlatinko, drugih tipičnih znakov nimam. Ali naj še počakam kakšen dan ali naj grem jutri vseeno do zdravnika, da mi vzamejo bris grla in tako preverijo morebitno prisotnost bolezni?

Spoštovani,

če se vam kažejo znaki razvoja škrlatinke (drobne pikice v ustih) potem nikar ne čakajte temveč se čimprej odpravite do zdravnika, da preveri vaš sum in vam po potrebi predpiše penicillin.


New Report

Close