Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina škrlatinka

škrlatinka

Pozdravljeni!
Sin star 5,5 let je od četrtka tožil, da se slabo počuti. Pediatrinja ni ugotovila ničesar razen nahoda in mu je dala Naprosyn. Danes se je pojavil osip po vratu in trupu- dežurni zdravnik je ugotovil šklatinko-dobil je Ospen. Počuti se dobro, vročine nima (in je tudi ni imel). Mene zanima, kako je škrlatinka nalezljiva in kako dolgo še bo otrok kužen. Doma imamo namreč 9 mesecev starega dojenčka (se še doji, sama te bolezni nisem prebolela) in bo kar težko ju držat narazen. Je zelo verjetno, da se dete naleze? Kako poteka bolezen pri majhnih? (preventivno ni dobil antibiotikov, zakaj ne?) Ali se tudi veliki lahko nalezemo? Ali si po škrlatinki imun za vse življenje? Čez koliko dni bo večji lahko šel ven in kdaj spet v družbo?
Se vam zelo zahvaljujem za odgovore in vas lepo pozdravljam!
Jasna

Spoštovani!

Po stari šoli je moral otrok dobiti preventivno antibiotik, če je bil mlajši od pet let. Dandanes to zaradi možnosti, da so otroci ločeni, niti ne dela več. Poskrbeti morate, da se ne igrata z istmi igračami (ker jih slinita), ne uporabljata istega pribora in ne jesta iz iste posode. Čim bolj narazen naj bosta, ker se s slino hitro naleze. Prav tako velja za odrasle, le da je odpornost nekoliko večja in lažje prenašamo bolezen. Imunosti ni. Vsakič, ko pridemo v stik s streptokoki (angina), lahko zbolimo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Najlepša hvala za odgovor. In imam že novo vprašanje: sinoči me je začelo obupno boleti grlo, tako, da komaj požiram. Ali to pomeni, da imam škrlatinko? Drugih znakov nimam. Zelo me skrbi, ker dojim otroka. Ali se lahko okuži preko mleka? Moram k zdravniku? Če dobim antibiotik, bom še lahko dojila?
Še enkrat hvala!
Jasna

nova
Uredništvo priporoča

Spoštovani!

Verjetno ste se že nalezli od otroka in imate mogoče angino, ki jo povzroča isti povzročitelj. Penicilin pomaga in lahko mirno naprej dojite, a bo treba do zdravnika. Izogibajte se uporabe istega jedilnega pribora z ostalimi člani družine.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close